Guds rike på Jorden för Evigt...


Och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner från himlen, från Gud, redo som en brud som är smyckad för sin man. Och jag hörde en stark röst från tronen: "Se! Nu står Guds boning bland människorna. Han ska bo hos dem, och de ska vara Hans folk, och Gud själv ska vara hos dem. - Upp 21:2-3



Eftersom ämnet om Guds rike är så stort kommer jag att begränsa mitt fokus till tre huvudtankar om kungariket:

  • 1) "Evangeliet" är de Goda Nyheterna om Guds rike och att predika om detta Rike var den verkliga anledningen till varför Jesus sändes. (se Här)
  • 2) Uppfyllelsen av Guds rike är exakt samma uppfyllelse av arvet till landet som utlovades till Abraham och hans efterkommande. (se Här)
  • 3) Att det utlovade landet, eller Guds rike, bokstavligen kommer att vara på jorden och inte på någon annan avlägsen plats bortom jorden. 

3) Tredje huvudtanken 

"Att det utlovade landet, eller Guds rike, bokstavligen kommer att vara på jorden och inte på någon annan avlägsen plats bortom jorden...

För denna sista och ytterst viktiga punkt indikerar Skriften väldigt starkt på jorden för de rättfärdigas framtid och inte någonstans långt bort och avlägset som i himlen eller uppe på svävande "moln".

Som vi redan har sett i punkt 2 så var 'löftet om uppfyllelsen av Abrahams förbund' att Abraham och alla hans (trofasta) avkomlingar skulle ärva landet. Med det i åtanke, låter vi Bibeln själv berätta några verser till om detta viktiga koncept för landet (riket) som lovades åt Abraham och som han kommer att få vid uppståndelsen på denna förnyade jord...

"Det var inte genom lagen som Abraham och hans avkomlingar fick löftet att ärva världen, utan genom den rättfärdighet som kommer av tro" (Rom 4:13).

"I tron lydde Abraham när han blev kallad att dra ut till ett land som han skulle få i arv, och han gav sig i väg utan att veta vart han skulle komma. I tron levde han i löfteslandet som i ett främmande land... för han väntade på staden med de fasta grundvalarna vars byggmästare och skapare är Gud... I tron dog alla dessa [Abrahams efterkommande] utan att ha fått det som var utlovat. Men de hade sett det i fjärran, hälsat det och bekänt sig vara gäster och främlingar på jorden ... nu längtade de till ett bättre land, det himmelska. Därför skäms inte Gud för att kallas deras Gud, för han har förberett en stad åt dem" (Hebr 11:8-16).

Och vi ser att genom Kristus är vi Abrahams avkomlingar och arvtagare till detta löfte: 

"Om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar efter löftet" (Gal 3:29).

Detta är fantastiskt, men det kan verka en smula förvirrande om man inte helt har förstått löftet om landet till Abraham. För först sägs det att de var "främlingar på jorden", eftersom den här "gamla himlen och den gamla jorden" en dag kommer att försvinna och ersättas av "en ny himmel och en ny jord" (dvs. en förnyad, återställd och renad jord, Upp 21:1). De sägs också att de letade efter ett "himmelskt hemland", men vad betyder det?

Men det är egentligen ganska enkelt - staden (det nya Jerusalem) där Kristus kommer att få sin tron upprättad, är redan förberedd för oss i himlen hos Gud; men den ska komma ner till jorden:

"Och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner från himlen, från Gud, redo som en brud som är smyckad för sin man" (Upp 21:2)

"Här har vi ingen stad som består, men vi söker den stad som ska komma" (Hebr 13:14).

"Men jag vet att min återlösare [Jesus Kristus] lever, och som den siste skall han träda fram över stoftet [stå på jorden]." Job 19:25

Och här är mer stöd för den ursprungliga planen och löftet om det kommande riket på jorden.

"Hans själ [de som tillhör Gud] ska vila i det goda, och hans ättlingar ska ärva landet." (Ps 25:12-13)

Det är intressant att det hebreiska ordet "crets" som betyder "jord", är samma ord som används i Första Moseboken 1:1. Vi kommer alltså återigen att få ärva den här planeten jorden (och inte någon annan plats bort från jorden). 

"De onda ska utrotas, men de som hoppas på HERREN ska ärva landet [hebr: crets]... De ödmjuka ska ärva landet [hebr:crets] och njuta stor frid... De HERREN välsignar ska ärva landet [hebr:crets], men de han förbannar ska utrotas" (Ps 37:9,11,22).

"Himlen är HERRENS himmel, och jorden [hebr: crets] har han gett åt människors barn" (Ps 115:16).

"Det ska ske på den dagen att hednafolken [världens nationer] ska söka Ishais rot [arvingen till Davids tron, Jesus] där han står som ett baner för folken, och hans boning ska vara härlig [underbar, majestätisk]" (Jes 11:10).

"Då ska alla i ditt folk vara rättfärdiga och besitta landet för evigt" (Jes 60:21).

"Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden" (Matt 5:5).

"Men efter Hans [Guds] löfte ser vi fram emot nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor" (2 Petr 3:13).

"Du har gjort dem till ett kungarike och till präster åt vår Gud, och de ska regera på jorden" (Upp 5:10).

Och Gud visar Johannes framtiden: 

"De levde [eller fick liv igen] och regerade med Kristus i tusen år... de ska vara Guds och Kristi präster och regera med honom i tusen år" (Upp 20:4, 6).


Så för att sammanfatta punkt 3: efter att ha forskat i Skriften så har vi en tydlig bild av vår framtid: även om vi kommer att dö innan Guds rike kommer så kommer vi att uppstå till liv igen när Kristus återvänder vid den tid Gud har bestämt, och vara medregenter i Guds rike tillsammans med Kristus här på denna jord som kommer att återställas till hur den var innan människor fördärvade den.

Skriften berättar att Guds ord (Bibeln, även evangeliet) inte kommer att återvända till Gud förgäves, utan i stället kommer det att gå i uppfyllelse (Jes 55:11). 

Jag ber om att ditt sinne fortfarande ska vara öppet inför det Bibeln berättar (men som oftast inte lärs ut i vanliga kyrkosamfund) så att du kan växa andligt sett och lära dig fler bibliska sanningar - sanningar som du kanske inte kände till tidigare.

Nedan följer några citat från olika personer, som alla illustrerar de viktiga begrepp som har visats i denna presentation ...

"Om du har stött på några som påstår att de är kristna men ändå förnekar uppståndelsen, och säger att deras själar far upp till himmelen när de dör, inbilla dig inte att de är kristna." - Justin Martyr, Dialouge with Trypho, ca 150 AD. 

"De flesta människor har en felaktig uppfattning om Guds rike. Vi kommer inte att flyta runt på moln. Riket kommer att vara en regering som kommer att fungera i perfekt rättfärdighet. Det kommer att finnas personer i myndighetspositioner som var trofasta tjänare till Jesus Kristus på jorden. Precis som en bra arbetare blir befodrad, så kommer Kristi trofasta förvaltare att bli befodrade i Riket. Vissa kommer att hantera tio städer." - Tony Evans, What a Way to Live"

"Vi ska ha förhärligade kroppar och leva på den förhärligade jorden. Det här är en av de stora kristna lärorna som nästan helt glömts bort och ignorerats. Tyvärr tror den traditionella kristna kyrkan inte på det här - överlag - och lär därför inte ut det." - Martin Lloyd-Jones, Commentary on Romans.

"Hur kan det komma sig att män och kvinnor med öppna Biblar framför sig kan ha så fel, inte bara när det gäller vissa detaljer i förhållande till evangeliet, utan om det hela, om själva essensen i evangeliet?" - Martin Lloyd-Jones, "The Signs of The Kingdom" cassette no.5356.

"Jesu tjänst kretsar kring en fascinerande term - "Guds rike". Allt annat är relaterat till det och strålar ut från det." - L.Goppelt, Theology of the New Testament.

"Ett av det Nya testamentets centrala budskap som vanliga kyrkobesökare sällan får höra, är förkunnandet av det kommande Riket i Jesu Kristi person." - Elisabeth Achtemeler, Preaching as Theology and Art.

"Guds rike är det centrala temat för Jesu lära, och det involverar hela hans förståelse för sin egen person och sitt arbete." - Alan Richardson, A Theological Word Book of the Bible.

"Guds rike är, på ett speciellt och viktigt sätt, det stora centrala temat för hela den Heliga Skriften." - A. J. McClain, The Greatness of the Kingdom.

"Guds rike är den centrala punkten i Kristus undervisning... Jesu grundläggande läror grupperar sig naturligt kring detta centrala tema." - Dictionary of Christ and the Apostles.

"Att förstå vad som menas med Guds rike är att komma väldigt nära kärnan i Bibelns frälsande evangelium." - John Bright, The Kingdom of God.

"Hela Jesu budskap fokuserar på Guds rike." - Norman Perrin, Language of the Kingdom.

 "Den ursprungliga församlingen skulle helt enkelt ha betraktat icke-tro på uppståndelsen som otro." - Anthony F. Buzzard, Our Fathers Who Aren't In Heaven.

"Att förlora siktet på Guds löfte till Abraham är som ett hugg mot hjärtat i den bibliska tron och den gudomliga planen." - Anthony F.Buzzard, Our Fathers Who Aren't In Heaven.


För att ämnena "Vad händer när vi dör?" och "Guds rike" båda är så stora och kräver granskningar av många detaljer, så kunde inte allt avseende dessa ämnen presenteras för dig. Det är dock mitt hopp att du använder detta som en utgångspunkt för ditt nya sätt att tänka, samtala och för att forska i dessa ämnen såväl som många andra ämnen i Bibeln.  

Det är också mitt hopp att du är utrustad att läsa Skriften nu och i framtiden med "uppfriskade ögon" och sätt att tänka på, som inte blir röriga och grumliga på grund av förvirrande traditioner och ritualer som tog sig in i kyrkan nån gång efter det att Jesus och hans Apostlar hade levt och predikat.

 Kristus uttryckte tvivel om huruvida äkta kristen tro skulle finnas på jorden när han återvände (Lukas 18:8). Vi måste befria oss från förutbestämda tankar som vi har fått från präster och/eller kyrkosamfund och helt enkelt fråga oss själva vad Bibeln verkligen lär.

Aposteln Paulus instruerar Kristi efterföljare att "pröva (undersöka) allt" (1 Tess 5:21) och inte bara tro på vad andra säger vara sanning. 2 Tim 2:15 säger att vi ska studera för att visa oss godkända av Gud som tydligt förklarar sanningens ord;

"Gör allt du kan för att bestå provet inför Gud, som en arbetare som inte behöver skämmas utan rätt delar [förkunnar] sanningens ord [Bibeln].

Slutligen måste vi lära oss att ha urskillningsförmåga (Hebr 5:14), att meditera och be om hjälp att förstå Skrifterna och så noggrant tänka på Guds ord (1 Tim 4:15), studera Skrifterna dagligen (Apg 17:11) och växa i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus (2 Pet 3:18).

Må Gud välsigna dig i ditt sökande efter vishet, nåd och sanning.


Men efter Hans löfte ser vi fram emot nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor (2 Petr 3:13)


För ytterligare läsning i detta ämne, se följande: 

"The Age to Come" av Joseph Marsh, "Daring to Differ" av Sydney Hatch, "The End-Time Time Line" av James Mattison, "Life, Death & Destiny" av Warren Prestidge, "Systematic Theology" av Alva Huffer, "They Never told me this in Church" av Greg Deuble, och "Triumph of the Resurrection" av Alva Huffer.

Slutligen är jag tacksam för följande böcker och många av huvudbegreppen vid framställningen av denna presentation: "Our Fathers Who Aren't In Heaven: The Forgotten Christianity of Jesus, the Jew", "The Amazing Aims and Claims of Jesus: What you didn't learn in Church", och "The Coming Kingdom of the Messiah" - alla skrivna av Sir Anthony Buzzard.

Från "Vad är Guds Rike?... Och kommer jag till himlen när jag dör?" av Daniel R.Cain. 

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

"Antikrist: Islams väntade Messias" - En jämförelse av islamisk eskatologi med Bibeln

Överser Bibeln med slaveri?

Bör kristna hålla sabbaten? - av Anthony Buzzard.

Den förlorade sonen