Jesus är Guds Son, inte Gud.

Du ensam är HERREN. Du gjorde himlarna och himlarnas himmel och hela deras härskara, jorden och allt som är på den, haven och allt som är i dem, och Du håller dem alla vid liv. Himlens härskara tillber Dig (Neh. 9:6).

För många människor måste Jesus vara Skaparen för annars tycks han, enligt dem, inte ha någon betydelse, eller förtjänar inte den ära som han faktiskt förtjänar för det han gjorde. Blindheten i att inte erkänna Jesus enligt den bibliska sanningen, ses i tolkningar av många verser. Några av de verser som används mycket för att försöka få det att se ut som att Jesus är Skaparen är Kol 1:15-19. Låt oss titta på dem här verserna och se hur mycket mer intressant det blir när vi förstår dem enligt den bibliska sanningen.

[15] Han är den osynlige Gudens avbild, förstfödd före allt skapat, [16] för i honom skapades allt i himlen och på jorden: synligt och osynligt, tronfurstar och herradömen, härskare och makter – allt är skapat genom honom och till honom. [17] Han är till före allt, och allt hålls samman genom honom. [18] Och han är huvudet för sin kropp, församlingen. Han är begynnelsen, den förstfödde från de döda, för att han i allt skulle vara den främste. [19] Gud beslöt att låta hela fullheten bo i honom

Dessa verser är några av trinitarernas favoriter, såväl som andras som också tror att Jesus är Skaparen (eller var med vid Skapelsen). Men de missar den bibliska sanningen och förflyttar sig bara längre bort från frälsningen.

Se i vers 15 där det står: "förstfödd före allt skapat", att läsa detta utan Guds heliga andes vägledning kan vara farligt, för vissa kan tro att det hänvisar till Skapelsen i Första Moseboken. Men det skulle vara väldigt motsägelsefullt om så var fallet för den "förstfödda sonen" i Moseböckerna är Israels nation;

"Du ska säga till farao: Så säger HERREN: Israel är min förstfödde son (2 Mos 4:22).

“And you shall say to Pharaoh, ‘Thus said יהוה, “Yisra’ĕl is My son, My first-born (Exod 4:22).

Bibelns grundtext är ofelbar men, olika översättningar kan ha fel. Därför är det viktigt att jämföra översättningar med grundtexterna när man studerar. 

Tror man på treenighetsläran så är det svårt att se klart. Ta till exempel vers 18 där den förstfödde beskrivs som; "begynnelsen, den förstfödde från de DÖDA".

Jesus blev den förste i allt genom att vara den förstfödde från de DÖDA, så "förstfödd före allt skapat" betyder helt enkelt att han är den förstfödde från de DÖDA [den första att ha blivit uppstånden och fått evigt liv]. Det finns ingen annan förstfödd från DÖDEN i hela skapelsen. Jesus uppstod inte från de döda i Skapelseberättelsen i Första Moseboken, utan snarare ca 4000 år senare.

Det är också ett faktum att som förstfödd av hela Skapelsen så skulle han vara en del av skapelsen men, inte dess Skapare. Det finns fler bevis på att Jesus inte är Skaparen och på att dessa verser inte talar om Skapelsen i Första Moseboken. Vi kan se detta när vi jämför Kolosserna med Nehemjas bok.

"Du ENSAM är HERREN [יהוה/JHVH]. Du GJORDE himlarna och himlarnas himmel och hela deras härskara, jorden och allt som är på den, haven och allt som är i dem, och Du håller dem alla vid liv. Himlens härskara tillber Dig." - (interlinear - sv:Neh 9:6)

"För I HONOM skapades allt i himlen och på jorden: synligt och osynligt, tronfurstar och herradömen, härskare och makter – allt är skapat genom honom och till honom." - (int.lin - Kol 1:16)

I Kol 1:16 sägs det inte att Jesus skapade, eller att himlarna eller jorden skapade sig självt, men det sägs att I HONOM skapades allt som finns i himlen och allt som finns PÅ jorden. Bara det att det står "i honom skapades" visar tydligt att han inte var Skaparen, utan mottagare av det som skapades. För dem som tror att Jesus är skapelsens ord så är detta förödande, eftersom det är uppenbart att den här versen säger att han inte är Skaparen och således inte heller skapelsens ord och inte heller "ordet".


Jämför nu detta med Nehemja 9:6 ovan där יהוה [JHVH/Jehova] ENSAM gjorde himlarna och hela deras härskara och jorden och allt som är på den. Skillnaden är tydlig eftersom det står att Jehova ensam är Skaparen av jorden och allt som är på den, och av himlarna och hela deras härskara. Det nämns också i Nehemja att Han [Gud] skapade haven och allt som finns i dem. Men det finns inget omnämnande av haven i Kolosserbrevet och detta beror på att det inte talas om Skapelsen i Första Moseboken, utan om den "Nya skapelsen", Guds Rike. I Kolosserna talas bara om skapandet av "tronfurstar, herradömen, härskare och makter" som redan finns på jorden och i himlarna.

Naturligtvis fanns det inga tronfurstar, herradömen eller makter (myndigheter) i Skapelseberättelsen i Första Moseboken, utan endast de första människorna, Adam och Eva. Detta indikerar tydligt på att det talas om ett nytt politiskt system och inte själva skapandet av jorden och himlarna. Det är därför uppenbart att vi talar om Guds rike och att allt detta är skapat av Jehova, I HONOM (Kristus). Detta är "Kristi Kropp" och som det framgår av vers 18, så är han KROPPENS HUVUD. Samma språk som används i Kolosserna 1:16 används av Paulus i Efesierna 1:3-10. 

[3] "Välsignad är vår יהושע [Herre Jesu Kristi] Elohim och Fader, som i Kristus [יהושע] har välsignat oss med all andlig välsignelse i himlen! [4] Han har utvalt oss i honom före världens skapelse till att vara heliga och fläckfria inför honom. 

[5] I kärlek har han förutbestämt oss till barnaskap hos honom genom יהושע Jesus Kristus, efter Sin goda viljas beslut, [6] till ära och pris för den nåd som Han har skänkt oss i den Älskade. [7] I honom är vi friköpta genom hans blod och har förlåtelse för våra synder, tack vare den rika nåd [8] som Han lät flöda över oss med all vishet och insikt. 

[9] Han har låtit oss få veta Sin viljas hemlighet enligt det beslut Han har fattat i Kristus, [10] den plan som skulle genomföras när tiden var inne: att sammanfatta ALLT I HIMLEN OCH PÅ JORDEN I KRISTUS."

Vi måste vara extra försiktiga när vi tittar på Efesierna 1:5 där det står att Jehova förutbestämt lärjungarna till söner, [adoption as sons] kolla nu noga på denna fras, GENOM (through) Jesus Messias TILL SIG SJÄLV. Jehova adopterade alltså lärjungarna genom Jesus till sig själv. Detta är försoningen som visar hur Jehova försonar oss genom sin Son, genom Jesu blod. Men trinitära översättare är så förblindade av sin doktrin att de inte kan eller vill förstå att den "fullhet" som det talas om i vers 19 handlar om oss troende "I HONOM" och Jehovas heliga ande som strömmar genom honom till oss.  

Förvisso vet vi att de trogna av oss kommer att uppstå i oförgängliga kroppar (1 Kor. 15:44). Men våra kroppar får inte plats i Jesu kropp, så vad exakt är fullheten? Det är vi som genom Jesus, försonas med Fadern. Det finns bara en helig ande, Faderns (1 Kor 12:11), och på grund av Adams överträdelse så separerades vi från Guds ande. (det är också därför vi måste be i Jesu namn för Jesus är medlare mellan oss och Gud) 

Men vi kommer att försonas med Fadern genom Jesu blod (Ef 1:7) och vi kommer åter att vara ETT i anden med Fadern. (se också vers 21 Här och HärMen vissa trinitarer lägger till i texten vad de vill tro att den här versen talar om. Läs den grekiska grundtexten (den första) här nedan så kommer du att se de ord (i fet stil) som trinitarer lagt till i olika översättningar och som inte stämmer överrens med den bibliska sanningen. Observera också att det inte finns några textvarianter av denna vers (Kol 1:19) för grekiskan har inga variationer.


ὅτι (because) ἐν (in) αὐτῷ (him) εὐδόκησεν (was pleased) πᾶν (all) τὸ (the) πλήρωμα (fullness) κατοικῆσαι (to dwell) = (ordagrannt: Because in him was pleased all the fullness to dwell).

For in him all the fullness of God was pleased to dwell, (ESV) - "of God" är tillagt.

For God was pleased to have all His fullness dwell in Him, (HCSB) - "For God" och "his" är tillagt.

For God was pleased to have all his fullness dwell in the Son (NET) - "For God", "his" and "in the son" är tillagt.

God was pleased to have all fullness to dwell in him, (NWT) - "God" är tillagt.

Because in him all the completeness was well pleased to dwell (ISR 1998) - INGET tilllagt.


Läs texten nogrannt igen och lägg märke till orden "in him" (i honom), det är samma ord som är i början av vers 16 (ovan). Så vad var "i honom", Kristus, från början? Det var inte Skapelsen i Första Moseboken. Det var inte heller gudomlighetens fullhet, utan Kristi kropps fullhet, den Nya skapelsen och denna fullhet kan också bli vår. 

"Lär känna Kristi kärlek, som går långt bortom all kunskap. Så ska ni bli helt uppfyllda av all Guds fullhet." - Ef 3:19 

"Genom dessa har han gett oss sina stora och dyrbara löften, för att ni genom dem ska få del av gudomlig natur, sedan ni kommit undan det fördärv som på grund av begäret finns i världen." - 2 Pet 1:4.

Vi är Kristi kropp. Guds rike är inte bara det nya Jerusalem utan även folket i Riket. Det är det Paulus talar om och han noterar endast troner, härskare, furstendömen och myndigheter som finns i himlarna och på jorden. Vi behöver bara gå tillbaka till Första Moseboken för att se att det varken fanns några härskare eller troner på jorden då, utan bara de första människorna på jorden, Adam och Eva. 

Hur exakt är då riket skapat I HONOM? Läs vers 18:

"Och han är huvudet för sin kropp, församlingen.

Han är alltså kroppens huvud, församlingens huvud. Kroppen här är en tydlig hänvisning till Kristi kropp. En man är nämligen sin hustrus huvud, liksom Kristus är församlingens huvud och själv Frälsare för sin kropp. - Ef 5:23

Det finns bara en Skapare, Jehova Fadern. Jesus är inte skapelsens ord, allt det där är påhittat. De som sätter Jesus på Skaparens plats bör vara försiktiga, speciellt när Gud själv säger; 

"Så säger HERREN din återlösare, Han som format dig sedan moderlivet: Jag, HERREN, är den som har gjort allt, den som ensam har spänt ut himlen och brett ut jorden. Vem var med mig?" (Jes 44:24 - SFB15 - läs också SV1917)

"Thus said יהוה, your Redeemer, and He who formed you from the womb, “I am יהוה, doing all, stretching out the heavens ALL ALONE, spreading out the earth, WITH NONE BESIDE ME" (ISR98)

"Jag är HERREN, och det finns ingen annan. Utom mig finns ingen Gud. Jag spänner bältet om ditt liv, fastän du inte känner mig, för att man ska förstå både i öster och väster att det inte finns någon utom mig. Jag är HERREN, och det finns ingen annan." (Jesaja 45:5-6 - SFB15)

"‘I am יהוה, and there is none else – THERE IS NO ELOHIM BESIDES ME. I gird you, though you have not known Me, so that they know from the rising of the sun to its setting that there is none but Me. I am יהוה, and there is none else" (Isaiah 45:5-6 - ISR98)

"Se nu: Jag, jag är Gud, det finns ingen Gud vid sidan av mig. Jag dödar och jag gör levande, jag slår och jag helar. Ingen kan rädda ur min hand." (5 Mos 32:39 - SFB15)

"‘See now that I, I am He, And THERE IS NO ELOHIM BESIDES ME. I PUT TO DEATH AND I MAKE ALIVE. I have wounded, and I heal. And from My hand no one delivers!" (Deut 32:39 - ISR98)

Hur många gånger måste Gud vår Fader säga det, det finns ingen annan Gud eller Skapare förutom Honom, INGEN.


Tänk så långt bort från sanningen man hamnar när obibliska läror fördunklar ens sinnen (Jes 29:13, Matt 15:7-9). Vågar man ens föreställa sig hur mycket av sanningen som går förlorad på grund av denna "blindhet"? Det visar hur vi borde jämföra med grundtexten när vi studerar för att undvika falska uppfattningar (Apg 17:11).

Jesus är alltså den förstfödda i den Nya skapelsen, den förste mannen som uppstått från döden och välsignats med evigt liv. Se här i 1 Kor 15:20-22.

"Men nu har Kristus verkligen uppstått från de döda, som förstlingen av de insomnade. Eftersom döden kom genom en människa, kom också de dödas uppståndelse genom en människa. Liksom alla dör i Adam, så ska också alla göras levande i Kristus."

Se också här hur Efesierbrevet 1:10 ger en ännu tydligare mening av Kol. 1:15-19; 

"Han har låtit oss få veta sin viljas hemlighet enligt det beslut han har fattat i Kristus, den plan som skulle genomföras När Tiden Var Inne: Att SAMMANFATTA ALLT I HIMLEN OCH PÅ JORDEN I KRISTUS."

Detta talar om den Nya skapelsen där Jesus är den förstfödde, och hur alla (som bedöms värdiga) kommer att försonas, genom Kristus, med Gud vår Skapare, den ende sanne och allsmäktige Guden Jehova.  

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om droger?

"Antikrist: Islams väntade Messias" - En jämförelse av islamisk eskatologi med Bibeln

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Bedrägeri och självbedrägeri beskrivs i Bibeln

Vilddjurets märke, Den stora Vedermödan och Tusenårsriket

Den Ädla Koranen

Blodsutgjutelsen i Bibeln presenteras som Historia, men blodsutgjutelsen i Koranen är dess Doktrin.

Djur är värdefulla i Guds ögon och inget djur är orent i sig självt.