Vad säger Bibeln om att röka hasch?


Följande är min översättning och formateringarna är mina egna, liksom anmärkningar inom klammer. Eftersom hasch är vanligare i Sverige har jag i texten ersatt marijuana med hasch, och ibland med deras samlingsnamn, cannabis. Se videon i dess helhet längre ner i inlägget.

Cannabis blir alltmer populärt i vissa kretsar och med sitt ökade framträdande och möjliga legalisering är det något vi får en hel del frågor på. I denna video ger John Schoenheit [från Truth or Tradition] ett bibliskt perspektiv på hur vi ska behandla ämnet och om bibeln säger att det är ok att använda.

Även om Bibeln inte innehåller ordet cannabis så är slutsatsen att haschrökning är fel. Låt oss gå igenom några av de punkter som leder oss fram till den slutsatsen. Visst finns det en del som säger att "det finns många mediciner som påverkar våra sinnen". Och det är sant att det finns många läkemedel som kan påverka våra sinnen. Men det gör det inte mer rätt att röka hasch, och nu ska vi se varför.

Fundera först på varför Gud överhuvudtaget skulle vilja att vi använder en drog som påverkar våra sinnen? Gud är ju intresserad av att vi tjänar honom [nyktert] ur ett helhetsperspektiv. [liksom Han vill vårt bästa, att vi ska finna meningen med livet och vara lyckliga]

Om vi har en sådan svår smärta att vi verkligen inte kan fokusera på Gud och därför inte kan tjäna honom, så har Gud förståelse för varför vi använder en receptbelagd medicin som kan påverka vårt sinne. Och då kan man fråga sig om cannabis skulle kunna användas i medicinskt syfte för att hjälpa ens hälsa? Jag tror att det skulle kunna det [under läkares kontroll], så jag är inte emot cannabis så länge som det används som medicin [t.ex. finns det cbd-olja som sägs kunna hjälpa en del].

Men sedan har jag hört folk säga saker som att "det var ju Gud som skapade alla växter och gav dem som mat åt människor och cannabis är ju en växt!" Men låt oss se var i Bibeln de hämtat det ifrån. Vi får gå ända tillbaka till Första Moseboken kapitel 1 och vers 29-30 - men innan vi läser vidare måste vi veta en sak, och det är att detta avsnitt i Bibeln handlar om Adam och Eva i Edens lustgård [i paradiset före syndafallet]. Det är alltså inte samma slags värld som vi lever i nu [även om det är samma planet].

"Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö. Det ska ni ha till föda. Och åt jordens alla djur, åt himlens alla fåglar och allt som krälar på jorden, allt som har liv, ger jag alla gröna örter till föda.”

Så det är sant att Gud gav växter som mat åt människor och djur i Edens lustgård men, vi lever inte längre i Edens lustgård. För efter detta gick världen igenom syndafallet som det står om i Bibeln, då Satan fick kontroll över världen som då förändrades. Men låt oss fortsätta läsa i 1 Moseboken kapitel 3 och vers 17 där det bl.a. står; 

”Du...åt av trädet som jag befallde dig att inte äta av. Därför ska marken vara förbannad för din skull"

Så de växter vi ser runt om oss i världen idag är inte desamma som dem var i Eden, eftersom många sannolikt har förändrats på grund av förbannelsen. I vers 18 står det: 

"Törne och tistel ska den bära åt dig"

Så växternas natur förändrades. Därför vet vi idag att vi inte bara kan gå ut och plocka vad som helst i naturen för att äta.

Skulle vi använda samma argument som vissa haschrökare eller andra drogliberala så skulle vi kunna säga att att "Giftek är ju en planta. Så därför kan vi röka Giftek". Men alla som känner till Giftek vet att om vi får in rök från Giftek i våra lungor och våra lungor börjar utsöndra vätska så dör vi. Det finns folk som dött bara av att ha gått igenom rök från brinnande Giftek. [det finns också växter där det räcker med att du rör vid dem så kan de ge oss svåra brännskador och andra allvarliga skador]. 

Eller ta till exempel svamp, vi vet att det finns många giftiga svampar som vi inte ska äta för då dör vi. Så det är inget hållbart argument att säga att bara för att Gud skapade plantor och växter så kan vi äta dem. Att påstå det är verkligen att felaktigt utnyttja Bibeln. Bibeln är inte våra ord. Det är Guds ord, och Han kommer att hålla oss ansvariga om vi missbrukar den. Så om vi ska använda Bibeln för att visa att vi kan göra vissa saker, så låt oss vara säkra på att vi använder den korrekt på det sätt som Gud vill att vi ska använda den.

Så varför är det fel att röka marijuana eller hasch för njutningsskull? Den främsta orsaken är att det förändrar ditt sinne. Du tänker inte på samma sätt, du känner inte på samma sätt, och faktum är att det är därför folk gör det. Och det som händer i ditt sinne när du röker hasch, faller inom samma kategori som berusning. Så det gäller inte bara hasch utan även andra saker som folk kan ta som förändrar deras sinnen.

Låt mig förklara varför det hamnar i samma kategori som berusning [fylleri, rus]. Låt oss läsa vad som står i Efesierbrevet 5:18:

"Berusa er inte med vin, det leder till vårdslöshet. Låt er i stället uppfyllas av anden"

Så Bibeln säger att vi inte ska berusa oss med vin. Varför? Därför att det förändrar oss. Det förändrar vårt sätt att tänka. Det får oss att bli onyktra.

Och det faktum att Bibeln säger "berusa er inte med vin" betyder inte att något annat berusningsmedel är okej. Bibeln säger inte "men du kan berusa dig på whisky, eller öl ...". Det handlar alltså inte om vinet i sig självt, utan om berusningen. Så det Bibeln säger är "jag vill inte att du berusar dig på någonting" [Bibeln förbjuder oss inte att dricka vin, men det är förbjudet att bli berusad].

Ordet berusad här i Bibeln, betyder inte bara att vara berusad av alkohol. Att vara berusad är ett sinnestillstånd, ett förändrat sinnestillstånd. Både på grekiska och engelska är ordets betydelse detsamma. Det grekiska ordet "berusad" i Efesierna 5:18 som säger "berusa er inte med vin" används också till frasen "den mannen är berusad av makt".

Så vad menars med den frasen? Jo, det betyder att makt har förändrat hans sinne, han tänker inte klart. Så när Bibeln säger "berusa er inte med vin" så betyder det "berusa er inte med någonting som påverkar ditt sinne så att du inte tänker klart".

Gud vill att vi ska vara nyktra, redo att handla, lyssna och förstå, och det kan vi inte om vi går runt i ett förändrat sinnestillstånd där vi inte tänker klart.

[Gud vill att vi ska finna meningen med livet och vara lyckliga, och Han som vår Skapare vet att vi aldrig kan uppnå det sålänge som vi är "slavar" under ett skadligt beroende - se Rom 6:16]

"Var nyktra och vakna. Er fiende djävulen
går omkring som ett rytande lejon och
söker efter någon att sluka" (1 Petr 5:8).
Det finns också andra mycket allvarliga saker med sinnesförändande droger. Nämligen att dem kan "öppna upp" för demoner. Faktum är att om du studerar antropologi där man studerar andra folks kulturer, så kommer du att se att i de flesta kulturer har man använt sig av droger för att få andliga upplevelser. Att få en sådan andlig upplevelse är skälet till att de tar droger, och de är mycket medvetna om att när de röker, äter eller dricker av vissa växter eller plantor, så öppnar det upp deras sinnen så att de får en sådan andlig upplevelse. Men det är inte Guds ande de upplever. För Gud är den som säger att du inte ska berusa dig. Så om du får en andlig upplevelse av en sinnesförändande drog då är det inte från Guds ande, utan från djävulens, t.ex. en demon [eller flera].

Bibeln säger att när djävulen släpps in i ditt liv, så kommer han för att "stjäla, slakta och döda" [Joh 10:10]. Men i början när han kommer in i någons liv kan saker han gör verka harmlösa, ja dem kan till och med verka roliga eller häftiga [2 Kor 11:14; 2 Kor 4:4; 1 Pet 5:8; Jak 4:7]. Men djävulen är en elak slavdrivare och om du låter honom komma in i ditt liv, så kommer han att skada och förgöra ditt liv på ett eller annat sätt. Därför varnar Gud oss för det. Så öppna inte upp för djävulen att komma in i ditt liv.

[djävulen är den störste bedragaren som finns, och ett av de största bedrägerierna han gjort är att få människor att tro att han inte ens existerar]

Att ta droger är alltså ett sätt att öppna upp för demoner, och det är därför Gud säger till oss att inte ta sinnesförändrande droger! Låt dig inte sjunka in i ett sinnesförändrat tillstånd, ett berusat tillstånd, varken av droger eller alkohol, för det kan öppna upp för demoner och förgöra dig.

Dessutom är illegala droger en del av en kriminell verksamhet som skadar människor. Även om detta kanske förändras en dag i det land vi lever i - det debatteras om att göra vissa droger lagliga - så är det ändå ett faktum att många människor blir skadade eller mördade på grund av drogindustrin, och genom att ta dessa droger blir man delaktig i det.

Gud vill att vi ska ha rena händer och ett rent hjärta. Så låt oss inte blanda oss i en så smutsig och grym industri där många oskyldiga kommer till skada.


För övrigt se "Ämnen".


Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Den förlorade sonen

Överser Bibeln med slaveri?

"Antikrist: Islams väntade Messias" - En jämförelse av islamisk eskatologi med Bibeln

Bör kristna hålla sabbaten? - av Anthony Buzzard.