En gång var jag förlorad men nu är jag åter funnen.


"För Människosonen har kommit för att söka upp och rädda det som var förlorat" (Luk.19:10).
Livet är fullt av utmaningar och frestelser, särskilt när man är ung eller extra sårbar. En del kanske började med droger för att kompisar gjorde det eller för att det verkade spännande. Andra hade kanske själsliga sår som var tunga att bära och vände sig till droger eller alkohol i ett försök att bedöva smärtan. Men droger och sprit bara förvärrar allting så att det blir sju resor värre än vad det var från början. Några av oss har kanske känt oss svikna av samhället, av människor vi trodde var våra vänner, och till och med av vår familj (se 2 Tim.3:1-5).
"Han helar dem som har förkrossade hjärtan och förbinder deras sår" (Ps.147:3).
Många som kämpat för att bryta sig loss från skadliga begär har fått stor hjälp genom sin tro på Gud och de underbara löften Han ger. Han är som fadern i liknelsen med Den förlorade sonen (se Luk.15:11–32). Gud sviker aldrig. Han varken överger eller glömmer bort oss (se Ps.27:10; Jes.49:15-16).

Gud vill inte bara att du ska få ordning på ditt liv, Han vill också att du ska vara lycklig och få ett meningsfullt liv (1 Joh.5:13-14; 1 Tim 6:19). Han har till och med lovat att ta bort ondskan så att jorden återigen kan bli ett paradis där de som tror på Honom och Hans Son ska få leva för evigt (läs Jes.65:21-25).

"Och världen och dess begär förgår, men den som gör Guds vilja består för evigt... Och detta är det eviga livet: att de känner dig, den ende sanne Guden, och den som du har sänt, Jesus Kristus... Och Gud ska torka bort alla tårar från deras ögon. Döden ska inte finnas mer, och ingen sorg eller gråt eller plåga ska finnas mer, för det som förr var är borta" (Joh.17:3; 1 Joh.2:17; Upp. 21:3-4)

När vi förstår Guds uppsåt och hur mycket Han älskar oss och vill att vi vänder om, så får vi både styrka och uppmuntran att övervinna olika slags skadliga begär och missbruk.

”Den ogudaktige ska lämna sin väg, den orättfärdige sina tankar och vända om till HERREN, så ska Han förbarma sig över honom, och till vår Gud för Han vill gärna förlåta... Ångra er därför och vänd om, så att era synder blir utplånade” (Jes.55:7; Apg.3:19, se också Jes.1:18 och 1 Kor 6:9-11).

En personlig relation med Gud kan motivera en person att hålla sig kvar på rätt väg mot ett fortsatt nyktert liv utan droger. Att be och läsa Bibeln regelbundet (även om det bara är några enstaka verser om dagen) kommer att dra dig närmare Gud och lysa upp den mörka och ensamma värld som drogerna orsakat.
”Närma er Gud, så skall han närma sig er” (Jak. 4:8).
Liksom med andra sjukdomar kan det krävas professionell behandling och eftervård för att återhämta sig från allvarligare missbruk och beroendeproblematik. Beroende är en försvagande sjukdom och resan mot tillfrisknande kan vara tuff. Det kan vara en svår kamp och när man är som mest sårbar kanske man kan frestas att inbilla sig själv att det kanske kunde lindra om man bara en enda gång till ... men innerst inne vet man att det är en bedräglig lögn ”som biter som en orm och sprider sitt gift” (Ords. 23:32).

Skulle du falla så res dig igen! Den som ger upp är den som inte reser sig igen, och den förlorar allt. Du har alltså verkligen allt att vinna och inget att förlora! Be till Gud och öppna upp ditt hjärta för Honom för Han förstår mer än vi själva gör och Han bryr sig om dig (Ps.34:19; 1 Petr.5:6-7). Låt inte ditt hjärta döma dig för hårt, för;
”Gud är större än vårt hjärta och vet allt” (1 Joh.3:19-20).
Bibelns principer skyddar oss och ger oss kraft. Detta är bara några av många bibelverser (sök gärna själv i Bibeln efter fler) som kan hjälpa dig att övervinna missbruk (och andra problem) och istället låta Guds ande trösta, uppmuntra, styrka och leda dig. 

"Allt förmår jag i Honom som ger mig kraft" (Fil.4:13).  
"Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor kan förvänta sig. Och Gud är trofast, Han ska inte tillåta att ni frestas över er förmåga. Samtidigt med frestelsen kommer Han också att ge en utväg, så att ni kan härda ut" (1 Kor 10:13).  
"De rättfärdiga ropar och Herren hör, han räddar dem ur all deras nöd" (Psalm 34:18). 

Guds kraft att hjälpa oss ur frestelser är enorm, inget beroende eller begär är för stort för Honom. Mitt i prövningen bereder Gud en utväg för oss.
"Bedra inte er själva. Dåligt sällskap fördärvar goda vanor" (1 Kor.15:33).
De stunder i livet när vi varit missledda av dåligt inflytande är alltid lättare att identifiera i efterhand. Att bryta helt med sin gamla livsstil är ett måste, vilket innebär att i största mån undvika både platser, miljöer, saker och människor som är kopplade till missbruk och/eller utgör en risk för att man dras ner igen. Till och med musik kan påverka oss människor, så om man brukade lyssna till en viss musikstil när man missbrukade så räknas även den som dåligt sällskap (iallafall för en lång tid framåt, ibland mer). Det är som att fly från en katastrof, man måste överge vissa saker för att rädda sitt liv.

"Hela mig, Herre, så blir jag helad. Fräls mig, så blir jag frälst, för du är min lovsång" (Jer. 17:14). "Trons bön ska bota den sjuke, och Gud ska resa upp honom. Och har han begått synder, ska han få förlåtelse för dem. Bekänn därför era synder för varandra och be för varandra så att ni blir helade. Den rättfärdiges bön har stor kraft och verkan" (Jak. 5:15-16). 

Gud kan läka dig, förlåta dig och ge dig styrka att fortsätta. I början kan det verka som om frestelser lurar runt varje hörn. Bibeln uppmanar oss att be för varandra. Om du känner någon kristen så kan du också be denne att be specifikt om vad du behöver för att stå emot frestelser. Genom att veta att Gud ser allt kan vi jobba på att hålla oss i ljuset långt bort från det destruktiva mörkret.

"Men inte bara det, vi gläder oss också mitt i våra lidanden, för vi vet att lidandet ger tålamod, tålamodet fasthet och fastheten hopp. Och hoppet sviker oss inte, för Guds kärlek är utgjuten i våra hjärtan genom den helige ande som han har gett oss" (Rom.5:3-5). 

Gud vet att vi blir starkare när vi uthärdar prövningar och när vi kommit igenom dem inser även vi själva att vilka svårigheter vi än gick igenom så var det värt att kämpa för.
"Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria" (Joh.8:32).
Gud älskar frihet och har skapat oss med samma känsla men, som vår Fader och Skapare så vet Han vad som är bäst för oss och vill att vi ska använda friheten på ett klokt och ansvarsfullt sätt eftersom det skyddar oss (2 Kor.3:17; Rom.8:21).
"Jag är Herren din Gud som lär dig vad nyttigt är, som leder dig på vägen du ska vandra. Om du bara hade lyssnat på mina bud! Då skulle din frid bli som en flod och din rätt som havets vågor" (Jes.48:17-18). 
Kristus "den gode herden som ger sitt liv för fåren" (Joh.10:11) söker efter de som går vilse i livet. Han sa: 
"Om någon har hundra får och ett av dem kommer bort, lämnar han då inte de nittionio i bergen och går ut och letar efter det som gick vilse? Och om han finner det, jag säger er sanningen: Han gläder sig mer över det fåret än över de nittionio som aldrig gick vilse. På samma sätt är det inte er himmelske Faders vilja att någon enda av dessa små ska gå förlorad." (Matt 18:12-14, jmf Luk.15:4-7).

Gud väntar kärleksfullt på dig (precis som fadern i liknelsen om Den förlorade sonen) och genom att tänka på det kan vi alla finna hopp, mod och styrka under vårt tillfrisknande och få verklig frihet och stor frid.
"Gud har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon ska gå förlorad utan att alla ska få tid att omvända sig" (2 Petr.3:9). 
"Bekymra er inte för något, utan låt Gud få veta alla era önskningar genom bön och åkallan med tacksägelse. Då ska Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus” (Fil.4:7). 

Läs mer i samma kategori, "Droger och missbruk".

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om droger?

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Överser Bibeln med slaveri?

Blodsutgjutelsen i Bibeln presenteras som Historia, men blodsutgjutelsen i Koranen är dess Doktrin.

"Antikrist: Islams väntade Messias" - En jämförelse av islamisk eskatologi med Bibeln

Bör kristna hålla sabbaten? - av Anthony Buzzard.