Hjälp någon som är beroende att bli av med skammen som driver missbruket

"Kom, låt oss gå till rätta med varandra", säger HERREN. "Om än era synder är blodröda ska de bli snövita, om än de är röda som scharlakan ska de bli vita som ull" (Jesaja 1:18).

Jesus gav oss en underbar liknelse om en egensinnig son, historien om Den förlorade sonen. Läs den om du inte har gjort det tidigare (se Lukas 15:11-32).

I denna berättelse hade fadern två söner. En av sönerna ville ha förskott på sitt arv, vilket han fick och därefter slösade han bort alltihop i en upprorisk livsstil. Det är inte svårt att föreställa sig hur mycket sorg och smärta denna son lämnade efter sig. En del av oss har själva en gång varit ”förlorade”, och många av oss har älskat andra som varit "förlorade".

Människor som kämpar mot missbruk liknas ofta med denna förlorade son i Bibeln. Här är några lärdomar från Jesu berättelse om hur man kan hjälpa någon som är beroende att bli av med skammen som driver beroendesjukdomen, drogmissbruket.

Missbruk diskriminerar inte. Alla och vem som helst kan drabbas och det lär finnas fler människor med missbruksstörningar än personer med cancer. De flesta känner eller har känt någon som är eller har varit beroende av droger eller alkohol. Den förlorade sonen i berättelsen var någons älskade son. Precis som alla missbrukare är någons bror eller syster, son eller dotter, far eller mor, vän, kollega...

Låt dem gå 
Fadern i liknelsen delade upp arvet och gav den ena sonen förskott på sin del och släppte iväg honom. Detta kan vara en av de svåraste principerna att tillämpa i livet, att släppa taget.

Fadern försökte säkert tala förnuft med sin son - som alla goda fäder skulle ha gjort. Men i slutändan gick han med på att låta sonen fatta sina eget beslut.

Att låta den vi älskar möta de smärtfulla konsekvenserna av sitt beroende är inget lättvindigt beslut och oftast lider vi med dem.

Min son, Judas, älskar att klättra i träd. Även när han var en väldigt liten kille klättrade han upp i höga träd. Jag varnade honom för att klättra upp för högt, men han lyssnade inte. En dag när han klättrade nerför ett träd såg jag honom sträcka sig till en gren som inte skulle bära honom. Snabbt beräknade jag höjden och tog ett snabbt beslut att låta honom falla. Han föll och skadade sig men, lärde sig en värdefull läxa. Om han aldrig hade fallit från denna låga höjd så hade han kanske försökt med en gren ännu högre upp medans jag inte var i närheten. Vi måste lära oss att låta de vi älskar falla från 1 meters höjd nu, snarare än 10 meters höjd senare.

Efter att den förlorade sonen i den bibliska berättelsen förlorat alla sina pengar, så fick han kämpa hårt. Han var så hungrig att han till och med ville äta det som svinen åt, "men ingen gav honom något" (Lukas 15:16) Sedan hände något fantastiskt: "Han kom till besinning." (Luk 15:17).

Guds kärlek kan vara tuff ibland - inte bara för den som får hjälpen, utan också för dem som ger den. Men när vi slutar "rädda" missbrukaren eller alkoholisten från de smärtsamma konsekvenserna av deras beroende, kan de börja resan med att "komma till besinning."

Förvänta deras återkomst 
En dag beslutade Den förlorade sonen sig för att återvända hem och börja om. Hur reagerade hans far då? Jo, medan sonen ännu var långt borta skyndade hans far fram till honom så fort han fick syn på honom. Hans far väntade på att hans son skulle återvända. För oss som älskar någon som är drogmissbrukare eller alkoholist så finns det alltid hopp. Ge inte upp!

Förbered dig för deras återkomst, även om de verkar vara långt borta. Gör vad du kan för att hjälpa honom eller henne att bli av med den skam som driver beroendesjukdomen, missbruket, så att din älskade känner sig trygg i att sträcka ut sin hand till dig.

Lär dig om missbruk, tillfrisknande och hur du sätter hälsosamma gränser. Sök stöd för sund biblisk rådgivning [läs Bibeln], och det viktigaste av allt, fortsätt att be!

Översatt från: "Help Someone Who’s Addicted to Remove the Shame of Addiction"


Jag tror alla kan förändras med Guds hjälp. Be om hjälp, vishet och kraft (Matt 7:7-8).
Var inte rädd, för jag är med dig, se dig inte ängsligt omkring, för jag är din Gud. Jag styrker dig, jag hjälper dig, jag stöder dig med min rättfärdighets högra hand (Jes.41:10).


Läs mer i samma kategori, "Droger och missbruk".


Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om droger?

"Antikrist: Islams väntade Messias" - En jämförelse av islamisk eskatologi med Bibeln

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Bedrägeri och självbedrägeri beskrivs i Bibeln

Vilddjurets märke, Den stora Vedermödan och Tusenårsriket

’Isa, den muslimske "Jesus" - Islams falska Messiasgestalt.

Djur är värdefulla i Guds ögon och inget djur är orent i sig självt.

Den Ädla Koranen