Vad säger Bibeln om droger?

1 Kor. 10:13

Många 12-stegsprogram och andra stödgrupper för rehabilitering av drogmissbrukare har etablerat sin grund från Bibelns skrifter. För dem som är i behov av återhämtning och tillfrisknande kan dessa läror vara en kraftfull motivation för ett liv i nykterhet.

Bibeln har mycket att säga om berusning, nykterhet och att medvetet skada kroppen. Men den namnger inte direkt beroendesjukdomen missbruk eftersom ordet missbruk inte användes när Bibeln skrevs. Begreppen 'missbruk' och 'beroende' utvecklades först under 1900-talet, enligt en artikel från 2007 publicerad i tidskriften Dialogues in Clinical Neuroscience.

Många bibelverser antyder att beroende/missbruk är en synd. I Första Korintierbrevet varnas vi för att låta frestelser övermanna oss, och vi får resurser för att övervinna dessa frestelser. 

"Ingen annan frestelse har drabbat er än vad människor kan förvänta sig. Och Gud är trofast, Han kommer inte att tillåta att ni frestas utöver er förmåga [vad ni kan tåla]. Samtidigt med frestelsen kommer Han också att bereda er en utväg, så att ni kan härda ut" (se 1 Kor 10:13). 

Missbruk kan vara en av frestelserna som versen hänvisar till. Alkohol och narkotikamissbruk är relativt vanligt idag. Beroende kan betraktas som en frestelse. Det är svårt för många att bära eller hantera. Men Gud ger oss en väg ut. Rehab och beroendebehandling (missbruksvård) kan hjälpa individer att övervinna beroendet, och många tror att andlighet är en viktig del av återhämtningen och tillfrisknandet.

Andra verser i Skriften är tydligare.
"Vinet hånar, starka drycker larmar, ingen som raglar av det är vis" (Ords 20:1). "Berusa er inte med vin, det leder till vårdslöshet. Låt er i stället uppfyllas av Anden" (Efes. 5:18). "Äldre kvinnor ska på samma sätt bete sig som det anstår de heliga, inte sprida skvaller eller missbruka vin. De ska vara lärare i det som är gott" (Titus 2:3).

Verserna säger inte att det är en synd att dricka alkohol, utan att Gud inte vill att vi ska bli berusade, dvs vilseledda av sinnesförändrande substanser. Bibelns hänvisningar till missbruk, berusning/fylleri och beroende kräver eftertanke och reflektion. En del tycker att betydelsen av verserna är svåra att förstå, men det övergripande budskapet från Bibeln är tydligt.

Vad Bibeln säger om fylleri och drinkare
Alkohol var en av de mest missbrukade drogerna under den period då Bibeln skrevs. Det är fullt möjligt att hänvisningar till berusning avser alkoholberoende. Dussintals bibelverser hänvisar till fylleri och dryckenskap.

"Låt oss leva anständigt, som på dagen, inte med vilda fester och fylleri, inte med sexuell omoral och utsvävningar, inte med strid och avund" (Rom 13:13).

"Vet ni inte att orättfärdiga [syndare] inte ska få ärva Guds rike? Bedra inte er själva! Varken sexuellt omoraliska eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare eller de som utövar homosexualitet eller som låter sig utnyttjas för sådant, varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare ska ärva Guds rike. Sådana har några av er varit. Men ni har tvättats rena, ni har blivit helgade, ni har förklarats rättfärdiga i Herren Jesu Kristi namn och i vår Guds Ande" (1 Kor. 6:9-11).

"Köttets gärningar är uppenbara: sexuell omoral, orenhet, orgier [utsvävningar], avgudadyrkan, ockultism, fientlighet, gräl, avund, vredesutbrott, själviskhet, splittringar, irrläror, illvilja, fylleri, vilda fester och annat sådant. Jag varnar er nu i förväg: de som lever så ska inte ärva Guds rike" (Gal. 5:19-21).

Dessa verser säger att det är en synd att missbruka alkohol, men synden förlåtes om du tillfrisknar från alkoholism, dvs slutar upp med att missbruka det. Verserna betyder också att det är en synd att vara berusad, och att om du slutar synda (dvs slutar bli berusad) så kommer Gud att förlåta dig.

Vad Bibeln säger om rus och berusning 
De flesta tolkar Bibelns fördömande av alkoholmissbruk som ett fördömande mot alla former av missbruk. Begreppet berusning tolkas som ett allmänt berusande tillstånd av vilken drog som helst, alltså varnar Bibeln tydligt och klart mot drogmissbruk. Även om Bibeln inte rakt på sak nämner just narkotikamissbruk, är den ändå tydlig med att vi ska hålla oss nyktra.

"Låt oss därför inte sova som de andra utan hålla oss vakna och nyktra. De som sover, de sover om natten, och de som berusar sig är berusade om natten. Men vi som tillhör dagen ska vara nyktra, iförda tron och kärleken som rustning och hoppet om frälsning som hjälm" (1 Tess. 5:6-8).

"Spänn därför bältet om livet [bältet om ert förstånds höfter], var vakna [med sinnen som är vaksamma och fullständigt nyktra] och hoppas helt och fullt på den nåd ni ska få när Jesus Kristus uppenbarar sig" (1 Petr. 1:13)

"Var nyktra och vakna [uppmärksamma]. Er fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter någon att sluka" (1 Petr. 5:8).


Bibeln vill att vi ska vara nyktra eftersom berusning gör oss mer benägna att synda. Årtionden av forskning visar att alkohol och andra droger sänker självkontrollen och bidrar till ökade frekvenser av våld och annat skadligt beteende, enligt Centers for Disease Control and Prevention. Många av dessa beteenden är synder. Och Bibeln säger att vi ska undvika saker som lockar oss att synda.

"Den kloke ser faran och söker skydd, de okunniga fortsätter och får sitt straff" (Ords. 22:3).

"Om din hand eller din fot förleder dig till synd, så hugg av den och kasta den ifrån dig! Det är bättre för dig att gå in i livet stympad eller halt än att ha båda händerna och båda fötterna kvar och kastas i den eviga elden. Och om ditt öga förleder dig till synd, så riv ut det och kasta det ifrån dig! Det är bättre för dig att gå in i livet enögd än att ha båda ögonen kvar och kastas i det brinnande Gehenna" (Matt. 18:8-9).


Verserna varnar oss för att göra val som leder till synd. Naturligtvis ska vi inte bokstavligen stympa något eftersom det är en synd att skada våra kroppar, utan vad det betyder är att vi ska förneka vad våra händer, fötter eller ögon vill om det kan förleda oss till synd.

Missbruk anses idag allmänt som en sjukdom, vilket i så fall innebär att användning av droger inte är ett val för människor som är beroende. Personligen anser jag att missbrukare bör få adekvat hjälp att sluta och få redskap för att därefter hålla sig borta från droger (och min erfarenhet säger mig att den bör anpassas efter individens behov och omständigheter) men inte att människor är fullständigt viljelösa och inte själv kan välja och inte själv kan sluta. I så fall borde valet att överhuvudtaget prova alkohol eller droger för första gången betraktas som en synd.

Vad Bibeln säger om att skada kroppen 
De skadliga effekterna på hälsan som uppstår av vissa droger är välkända. Man kan hävda att de långsiktiga hälsoeffekterna av att använda droger en gång är obetydliga. Men betydelserna i Skrifterna som varnar mot att skada kroppen är tydliga. Vi bör undvika att göra något som kan skada kroppen.

"Vet ni [kristna] inte att ni själva är Guds tempel och att Guds Ande bor i er? Om någon fördärvar Guds tempel ska Gud fördärva honom. Guds tempel är heligt, och det templet är ni" (1 Kor. 3:16-17).

"Eller vet ni inte att er kropp är ett tempel för den helige Ande som bor i er och som ni har fått av Gud? Ni tillhör inte er själva, ni är köpta till ett högt pris. Ära då Gud med er kropp!" (1 Kor. 6:19-29).

Båda verserna säger att vi ska göra sunda val. Den som missbrukar alkohol eller andra droger skadar kroppen. Eftersom de flesta experter av idag tror att människor med missbruk inte själv kan välja att sluta - utan att de måste ha behandling för att återhämta sig och tillfriskna - så blir det oklart för några om missbruk verkligen är en synd. Men många verser i Skriften hänvisar till berusning, nykterhet och att fatta hälsosamma beslut, och det övergripande budskapet är väldigt tydligt. Gud vill inte att vi missbrukar alkohol eller andra droger eftersom de förvränger vårt sinne, vårt tänkande.

Om vi inte kan tänka klart kan vi inte växa andligt sett och komma närmare Gud. Det bibliska budskapet är tydligt och klart. Gud borde vara den högsta prioriteringen i våra liv, och ingenting bör hindra oss från att närma oss Honom.

"Närma er Gud, så ska Han närma sig er" (Jakob 4:7-10). "Kasta alla era bekymmer på Honom för Han bryr sig om er" (1 Petr. 5:6-7). "Be, och ni ska få. Sök, och ni ska finna. Bulta, och dörren ska öppnas för er. För var och en som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar ska dörren öppnas" (Matt 7:7-8).



Relaterat till Vad säger Bibeln om att röka hasch?
Läs mer i samma kategori, "Droger och missbruk".

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Överser Bibeln med slaveri?

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Den förlorade sonen

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.

Att be för kungar och alla i ledande ställning