Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!



Så hur kan det nu komma sig att kristna får lov att äta gris och skaldjur, och kamel också för den delen? Var det för att Gud helt plötsligt fick för sig att tillåta det utan någon egentlig mening bakom eller logisk förklaring till det? Nej, absolut inte. Precis som det finns en mening med allt som står i Bibeln, så finns det en djupare innebörd av detta också.

Gud har förmåga att blicka in i framtiden och Han inspirerade sina tjänare på Bibelns tid att skriva ner profetiorna så att vi skulle få förhandskunskap om framtiden eftersom Han vill att vi ska veta vilka avsikter Han har för vår framtid. Guds profet Amos skrev: Jahve Gud gör ingenting utan att uppenbara sin hemlighet för sina tjänare profeterna (Amos 3:7).

Och Gud själv sade:
Se, det jag förkunnade förut har kommit. Nu förkunnar jag nya ting, jag låter er höra om dem innan de visar sig. Kom ihåg det som hänt för länge sedan, för jag är Gud, och det finns ingen annan Gud, ingen som jag. Jag förkunnar från början vad som ska komma och långt i förväg det som inte har skett. Jag säger: Mitt beslut ska förverkligas, allt jag vill kommer jag att göra." - Jesaja 42:9; 46:9-10 

På samma sätt lät Gud oss långt i förväg veta att Messias skulle frambringas som den utlovade avkomman till Abraham, och om vad som skulle ske fram tills dess. Faktum är att den allra första profetian i Bibeln handlar om Kristus. (1 Mos 3:15) Även om tiden efter lät Gud oss få förhandskunskap om, liksom andra saker som ännu inte har skett men som kommer att ske i framtiden, både långt framåt i tiden och nära, som sådant som händer i den tiden vi lever i nu. (Ga 3:8,14;4:4, Lu 3:15; 1 Pt 1:19-20 och 2 Ti 3:1-5;12-13; Mt 24:3-44)

När det gäller vilken mat som tillåts så måste vi läsa om det Gamla och det Nya förbundet i Bibeln för att förstå, de två förbund som många verkar blanda ihop. Jag försökte sammanfatta de båda förbunden i stora drag i mitt förra inlägg. Och nu vill jag på samma förhoppningsvis enkla sätt skriva om matrestriktionerna i det Gamla förbundet (med Mose) och varför dem avskaffades när det Nya förbundet (med Messias) trädde i kraft. Som vanligt länkar jag till bibelverser och ber om att du själv också undersöker Bibeln (Apg 17:11). Jag vill inte upprepa mig allt för mycket så läs gärna mitt förra inlägg först för ett inledande sammanhang till detta.

Genom det Gamla förbundet med de mosaiska lagarna (Mose lag) blev judarna avskilda och skyddade från resten av dåtidens folk i världen eftersom Guds utlovade Messias Kristus skulle frambringas ur dem. Det Gamla (nationella och bokstavliga) förbundet med Mose var ett tillfälligt förbund som skulle fungera som en uppfostrare och övervakare för att bereda för det Nya (internationella och andliga) förbundet med Kristus. När sedan Kristus kom och uppfyllde alla profetiorna i det Gamla förbundet (gamla testamentet) så var det naturligtvis inte längre nödvändigt att skilja israeliterna åt från hedningarna (icke-judar) som resten av dåtidens folk i världen bestod av.

I det Gamla förbundet fanns flera hundratals lagar, däribland lagar om vilka djur man fick äta. Dessa lagar avskaffades med det Gamla förbundet när Jesus dog på korset, eftersom han med sin död uppfyllde det Gamla förbundets ceremoniella lagar. Så Moses lag (Moses Torah) försvann för att ge plats för Kristi lag (Messias Torah) i det Nya förbundet. Vilket också innebar att Jesu Kristi efterföljare/sanna kristna fick (och får) lov att äta vilket djurkött dem vill, även gris, kamel, skaldjur, bläckfisk och kanin, bara för att nämna några. Men för att ta det från början;

De allra första människorna åt endast växtbaserad mat. Och Gud sade:
”Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö. Det ska ni ha till föda. Och åt jordens alla djur, åt himlens alla fåglar och allt som krälar på jorden, allt som har liv, ger jag alla gröna örter till föda.” - 1 Mos 1:29-30
Som du ser, så var Guds ursprungliga avsikt att människor inte skulle äta kött och inte heller djuren skulle vara köttätare. Allt skulle andas frid och harmoni. Men senare när de första människorna Adam och Eva syndade, dvs då de trotsade Guds normer, så kom synden in i världen med allt vad det innebar och det skedde innan de fick barn, så när de fick barn var skadan redan skedd och därför ärvde alla deras kommande barn synden, dvs synden gick i arv till hela mänskligheten.

Längre fram på Noas tid hade mänsklighetens förfall pga synden bara blivit värre och med den hade ondskan bredit ut sig men, Noa fann nåd inför Guds ögon. Därför lät Gud floden översvämma de gudlösas värld, ja hela den forntida världen drunknade i floden, men Han bevarade Noa, rättfärdighetens förkunnare, med hans familj samt minst en hanne och en hona av alla slags djur. (Rom 5:12; 1 Mos 3:17-19; 6:5-7,11-12, 8; 2 Pet 2:5)


Efter syndafloden sade Gud till Noa att ALLA djur fick lov att ätas. Tänk på att nu var inte bara marken förbannad på grund av Adams synd utan allt växtliv på jorden hade dessutom blivit förstört efter att den översvämmats av syndafloden. Mänskligheten skulle nu breda ut sig till jordens alla hörn i en förändrad värld som låg i den ondes våld pga syndens inträde i världen (1 Joh 5:19). Gud lät då människor äta kött men, blodet skulle de absolut inte äta. Och förbudet mot att äta blod gäller för kristna än idag.

 "Allt som rör sig och lever ska ni ha till föda. Så som jag har gett er de gröna örterna ger jag er nu allt detta. Men kött som har kvar sitt liv, nämligen sitt blod, ska ni inte äta."1 Mos 9:3-4
Något som också är intressant är att strax innan Gud beviljade Noa och hans familj att äta kött så säger Gud; 
"Fruktan och skräck för er ska komma över alla djur på jorden och alla fåglar under himlen, över allt som krälar på marken och över alla fiskar i havet. De är givna i er hand." (1 Mos 9:2
Så innan människor fick äta kött så kände djuren inte fruktan och skräck för människor som många gör nu. Vi lever alltså långt ifrån den fridfulla och harmoniska värld tillsammans med djuren som var Guds mening från början. Som jag ser det så blev köttätandet en konsekvens av människans synd, precis som med djuroffer;
"Jag har min glädje i barmhärtighet och inte i offer, i kunskap om Gud mer än brännoffer. (Hos 6:6).

Gud gjorde inga förändringar med Abraham när det gällde vilka djur som fick ätas. Abraham förklarades rättfärdig på grund av tro - inte på grund av laggärningar. (Gal 3:5-6; Rom 4:3; Jak 2:23) Men indelningen av ”rena och orena djur” fanns redan innan syndafloden då man inte åt kött, och gällde när man offrade till Gud. Offren skulle påminna människor om deras syndfulla tillstånd och pekade fram emot Jesu Kristi lösenoffer då han offrade sitt liv för hela mänskligheten en gång för alla som ”Guds Lamm som tar bort världens synd!” och därefter skulle vi inte längre bära fram djuroffer (Matt 20:28; Joh 3:16; Heb 9:11-12; 1 Kor 15:45; Joh 1:29).

Lagen om vilka djur man fick äta kom först med Moses 430 år senare, och var bara en lag utav hundratals andra i ett förbund instiftat av Gud där Moses var medlare. Den långa listan på matrestriktioner innehöll förbud mot att äta kamel, klippgrävling, hare, svin, skaldjur, olika slags fiskar, fåglar, insekter, med mera. (5 Mos 14:3-21; 3 Mos 11) Det var vanligt bland vissa hedniska stammar att använda alltifrån får till grisar när de offrade till sina demoniska avgudar och vissa hedningar offrade till och med sina barn till avgudar. Israels nation skulle hålla sig helt avskilda från allt hedniskt inflytande.

Men förbundet med Mose skulle som sagt endast gälla fram till dess att avkomman Jesus Kristus kom och offrade sitt liv som ett lösenoffer för att befria mänskligheten från synd och död (Mark 10:45; Ef 1:7-8) så som Gud hade utlovat till Abraham (1 Mos 22:18). När Jesus sedan hade kommit, blivit korsfäst och uppstånden, så uppfylldes ”lagen och profeterna” vilket betydde att det Nya Förbundet trädde i kraft med Jesus Kristus som medlare. Jesus sa till sina lärjungar;

"Detta är vad jag sade till er medan jag ännu var hos er: Allt måste uppfyllas som är skrivet om mig i Mose lag, profeterna och psalmerna." Sedan öppnade han deras sinnen så att de förstod Skrifterna. Och han sade till dem: "Det står skrivet att Messias ska lida och på tredje dagen uppstå från de döda, och att omvändelse och syndernas förlåtelse ska förkunnas i hans namn för alla folk, med början i Jerusalem." - Luk 24:44-47
 Gud är en, och en är medlare mellan Gud och människor: människan Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen för alla. Detta vittnesbörd skulle frambäras när tiden var inne” (1 Tim 2:5-6, se också Efes 3:5-6,10-12)

"Jag är den gode herden.
Den gode herden ger sitt liv för fåren."

Joh 10:11
Det betyder att vi ska följa Jesus, och Jesu efterföljare är Guds barn och Abrahams avkomlingar, arvingar efter löftet (Gal 3:29). Så istället för Mose lag så skulle människor nu följa Kristi lag som är en internationell lag för alla som vill bli Jesu efterföljare. Mose lag tjänade som en skugga framtill verkligheten, Kristus. När Kristus väl kom, behövdes inte lagen/skuggan mer.
"Låt därför ingen döma er för vad ni äter och dricker eller när det gäller högtid eller nymånad eller sabbat. Allt detta är en skugga av det som skulle komma, men själva verkligheten är Kristus." – (Efes 3:11; Kol 2:16-17; Gal 3:24; Heb 10:1-2)

Det var ett nytt förbund som skapades, inte en ny religion. Ett nytt förbund som skulle skrivas på tavlor av kött i våra hjärtan, inte på tavlor av sten. Ett nytt förbund som inte är bokstavens utan andens förbund.
"För bokstaven dödar, men anden ger liv", som det står i 2 Kor 3:3,6.
"Detta är förbundet som jag efter denna tid ska sluta med Israels hus, säger HERREN: Jag ska lägga min lag i deras inre och skriva den i deras hjärtan. Jag ska vara deras Gud, och de ska vara mitt folk." - Jer 31:33; Hebr 8:10; 10:16)

Det finns dock en del kristna som verkar vilja dra mer åt judaismen efter att de upptäckt hedniska element i postbiblisk kristendom. Jag kan till viss del förstå det pga de obibliska lärorna i "traditionell kristendom" som treenighetsläran, odödliga själar osv. Och även med tanke på den ”moderna kristendomen” som verkar gå rakt emot allt vad Bibeln lär och som ofta är chockerande obiblisk för att inte säga anti-biblisk. Så se upp för "kristna" vars tro bygger på deras egna ideer och filosofier, och som tycker att alla kan tolka Bibeln som de känner för. En del menar till och med att Gamla testamentet inte har något värde och därför inte ens behöver läsas. (Matt 7:21-23)

Det är Bibeln som ska vara vårt rättesnöre med dess Upphovsman Jahve Gud som den högsta auktoriteten. Inte obibliska kyrkotraditioner, kyrkofäder, grekisk filosofi, andra religiösa böcker eller läror, självutnämnda profeter, påvar, biskopar och annat obibliskt och/eller hedniskt. Oavsett vad de kallar sig, kristna eller inte, om du söker den sanna bibliska läran så sök i Bibeln! (1 Kor 4:6; 2 Tim 3:16-17) Jesus var och är fortfarande jude. Jesus Kristus, Guds enfödde son (Joh 3:16), föddes och växte upp i samma tro som Abraham, Isak och Jakob. Den ursprungliga och sanna kristna tron är densamma som Abrahams tro, Abraham kallas för trons fader. Enkelt uttryckt betyder kristendom "att följa och lyda Jesus Kristus", dvs vi ska följa Kristi lag (inte Mose lag). Vi ska alltså inte gå tillbaka till judaism, till Mose och det Gamla förbundet. Kristna ska följa Messias Kristus och hålla sig till Kristi lag (Messias Torah).

Icke-judar i Bibeln som blev Jesu efterföljare gick inte över till judaismen. Judar och icke-judar som blev Jesu efterföljare följde inte Moses, utan Jesus Kristus. Så både ”oomskurna och omskurna, hednakristna och judekristna”, som blev Jesu efterföljare (sanna kristna) blev alla en del av förbundet som Gud instiftade med Abraham (inte med Mose). Och än idag är det så att alla människor kan bli en del av förbundet som Gud instiftade med Abraham;
Skriften förutsåg att Gud skulle förklara hedningarna rättfärdiga av tro och gav i förväg detta glädjebud till Abraham: I dig ska alla folk bli välsignade. Alla är ni Guds barn genom tron på Kristus Jesus. Alla ni som blivit döpta till Kristus har iklätt er Kristus. Här är inte jude eller grek [hedning/icke-jude], slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar efter löftet- Gal 3:8,26-29.
Evangeliet om Guds rike, det evangelium som Kristus kom för att predika, skulle nu spridas till alla människor i hela världen! (Luk 4:43; Matt 24:14) Därför blev också den sociala uppdelningen som orsakades av de gamla tillfälliga mosaiska lagarna olämpliga. Att israeliterna/judarna varit Guds utvalda folk satt väldigt djupt och många judar betraktade ”hedningarna” som orena och menade att de inte fick umgås med dem och förstod ännu inte helt att Gud inte är partisk, utan älskar alla människor. Att umgås kring mat har i alla tider varit ett naturligt sätt för människor att umgås på, men på grund av de gamla restriktionerna omkring "ren och oren mat" så skapades stora problem för judar och hedningar att umgås pga den stora mur av separation som de mosaiska lagarna hade skapat. Och det var skillnader som kristendomen inte skulle upprätthålla, tvärtom!

Aposteln Petrus hemma hos Cornelius.
Han och hans släktingar var några av de första
oomskurna/hedningar/icke-judar
som blev kristna.
- Apg 10.
När Gud skulle förbereda aposteln Petrus (som var judekristen) för att predika evangeliet till en hednisk (icke-judisk) familj så lät Gud honom i en syn se ”orena” djur (enligt det Gamla förbundet). Petrus fick i synen se;
himlen öppen och hur något som liknade en stor linneduk kom ner. Fäst i sina fyra hörn sänktes den ner till jorden, och i den fanns jordens alla fyrfotadjur och kräldjur och himlens fåglar. Och en röst kom till honom: "Res dig, Petrus, slakta och ät!" Petrus svarade: "Nej, nej, Herre! Jag har aldrig ätit något oheligt eller orent." Då sade en röst för andra gången till honom: "Vad Gud har förklarat rent ska inte du kalla orent."

Senare i kapitlet berättas det vad Petrus sade när han förstod att Gud är opartisk;
"Nu förstår jag verkligen att Gud inte gör skillnad på människor, utan tar emot den som fruktar Honom och gör det som är rätt, vilket folk han än tillhör." (Apg 10:11-15, 34-35)

Bland dem som ville fortsätta följa Mose lag, fanns fariseérna som Jesus var väldigt sträng mot då de trodde sig vara förmer än andra och blint följde lagen utan att förstå syftet och betydelsen med den. I Markus 7:6-8,18-23 berättas det om några fariseér och skriftlärda som kritiskt ifrågasatte att Jesus och hans lärjungar som hade kommit för att äta middag utan att ceremoniellt ha tvättat sina händer. Detta var nämligen något som judarna själv hade lagt till som en tradition till det Gamla förbundet. De lade större tonvikt på ceremoniell renlighet enligt deras egna påhittade traditioner och betraktade dem som lika bindande som Guds lag, men Jesus svarade dem:

"Jesaja profeterade rätt om er, ni hycklare. Det står skrivet: Detta folk ärar mig med sina läppar, men deras hjärtan är långt ifrån mig. Deras vördnad för mig är meningslös, för lärorna de lär ut är människobud. Ni överger Guds bud och håller er till människors stadgar."
Och vidare till sina lärjungar sa han: "Inser ni inte att inget som går in i människan utifrån kan göra henne oren, eftersom det inte går in i hennes hjärta utan ner i magen och ut på avträdet?"  
Därmed förklarade han all mat ren. Och han fortsatte: "Det är det som kommer ut ur människan som gör henne oren. Inifrån, från människornas hjärtan, kommer de onda tankarna: sexuell omoral, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, orgier, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren.

Därmed satte han stopp för lagen om ren och oren mat från Tredje Moseboken. En annan skriftlärd förstod det rätt när han i Mark 12:28-34 kommer fram och frågar Jesus;
"Vilket är det främsta av alla buden?" Då svarade Jesus: "Hör Israel! HERREN vår Gud, HERREN är en. Och du ska älska HERREN din Gud av hela ditt hjärta, av hela din själ, av hela ditt förstånd och av hela din kraft. Sedan kommer detta: Du ska älska din nästa som dig själv. Inget annat bud är större än dessa."  
Den skriftlärde sade: "Du har rätt, Mästare, det är sant som du säger. Han [Gud] är en, och det finns ingen annan än Han. Och att älska Honom av hela sitt hjärta och av hela sitt förnuft och av hela sin kraft och att älska sin nästa som sig själv, det är mer än alla brännoffer och andra offer."

Så, som du ser så är det inte en sådan trivial sak som mat som för oss närmare Gud. (1 Kor 8:8, Rom 14:17) Vi ska inte föras bort av främmande läror och regler om mat. (Hebr 13:9) Ät allt som säljs...utan att ställa frågor för samvetets skull, för jorden är HERRENS med allt vad den rymmer. (1 Kor 10:25-26, 31) Det som kristna ska avhålla sig ifrån när det gäller mat är kött offrat till avgudar, från blod, från kött av kvävda djur (Apg 15:28-29).

Av de profetior och den förhandskunskap som Gud har gett oss i Bibeln så förstår vi var främmande läror (om bland annat mat) kommer ifrån då det står att efter en tid skulle några;
avfalla från tron, och följa villoandar och onda andars läror, förledda av hycklande lögnare som är brännmärkta i sina samveten. De förbjuder folk att gifta sig, och befaller dem att avstå från mat som Gud har skapat för att tas emot med tacksägelse av dem som tror och känner sanningen. Allt som Gud har skapat är gott, och inget är förkastligt när det tas emot med tacksägelse." - 1 Tim 4:1-4.

Jesu undervisning i det Nya förbundet (nya testamentet) är densamma för alla. Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Den Allsmäktige Guden ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor! Kristi lag som Gud har instiftat med Kristus som medlare har en mycket högre moralstandard och betyder så mycket mer än ytliga ritualer och kan gälla för vemsomhelst varsomhelst i världen!


Relaterade ämnen: 
Helighet/hjärteinställning.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Överser Bibeln med slaveri?

Den förlorade sonen

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.

Att be för kungar och alla i ledande ställning