Helighet kommer inte av att man äter eller inte äter viss mat, eller utför andra rituella handlingar, utan helighet kommer från rätt hjärteinställning.

"Därför säger Kristus när han träder in i världen: Offer och gåvor ville Du [Gud] inte ha, men Du har berett mig en kropp. Brännoffer och syndoffer gladde Dig inte. Då sade jag: Se, jag har kommit för att göra Din vilja, Gud. I bokrullen [Skriften] står det skrivet om mig." (Hebr 10:5-7 - läs vidare i vers 8-18). 

Det finns mycket att skriva om när det gäller det Gamla och det Nya förbundet, så detta inlägg är långt ifrån fullständigt. Men kort sagt så handlade mycket i det Gamla förbundet (Mose lag) om just lagar, regler, det yttre och israeliternas nation (judarna/det köttsliga Israel). Det bestod av många regler och föreskrifter som påverkades av miljö och traditioner i de hedniska samhällena runt omkring. Genom lagarna blev judarna åtskilda och skyddade från dessa samhällen och resten av dåtidens folk i världen, avgudadyrkande nationer med vidskepliga övertygelser, osv.

Eftersom den utlovade Messias, Jesus Kristus, skulle frambringas ur dem så skulle deras nation hållas helig och därför handlade lagen om allt ifrån hygien, mat, hälsa, osv, till religiösa ritualer. Men när så Jesus Kristus äntligen kom och uppfyllde alla profetiorna i det Gamla förbundet (gamla testamentet) så var det naturligtvis inte längre nödvändigt att skilja israeliterna åt från hedningarna (icke-judarna) som resten av dåtidens folk i världen bestod av. Tvärtom, eftersom Guds evangelium om riket, som Jesus hade kommit för att förkunna, nu skulle spridas till alla folk och nationer på jorden.

Moses lag (Moses Torah) i det Gamla förbundet försvann för att ge plats för Kristi lag (Messias Torah) i det Nya förbundet. Det Gamla nationella och bokstavliga förbundet med Mose skulle fungera som en uppfostrare och övervakare för att bereda för det Nya internationella och andliga förbundet med Messias, Jesus Kristus. Det Gamla Förbundet med Mose var alltså bara ett tillfälligt förbund och gällde endast israeliterna (judarna/det köttsliga Israel). Det skulle alltså inte gälla hela mänskligheten och verkligen inte för alla tider.

Många av de mosaiska lagarna (moselagar) skulle vålla stora besvär om de skulle hållas av alla runt hela jorden idag. Bara för att ta några exempel; tänk på högtider relaterade till skörd i länderna runt Medelhavet, de skulle inte alls passa in på andra områden på jorden då vi har olika tider och årstider. Och hur skulle det gå för eskimåerna om de skulle följa matlagarna i tredje Moseboken? Skulle de ens kunna överleva utan sälkött och valspäck?

Det skulle också bli ganska kortlivat om man befann sig i vissa länder och beslöt sig för att hålla sabbat eller liknande då risken för dödsstraff är alltför stor. Bara att bekänna sig som jude/kristen i vissa delar av världen är inbegripet med livsfara. Dessutom är det omöjligt att hålla Mose lag för den kräver djuroffer i templet som inte längre finns kvar i Jerusalem. Det går inte heller att bara välja ut lite saker här och där från lagen, för det står tydligt att om du bara håller en del, eller några delar av Mose lag, så är du skyldig att hålla hela lagen. (Gal 5:2-3)

Till skillnad från det nationella "köttsliga Israel" så är Guds internationella "andliga Israel" inte bundet av: judiska högtider, sabbat, fysisk omskärelse, lagar om mat, religiösa ritualer, djuroffer, etc. (Kol 2 16-17; Rom 2:25-29; Mark 7:19)

Jesus såg rakt igenom de religiösa ledarnas korruption av lagen. Det var döda (ytliga) ritualer som de dessutom utförde med stor arrogans och mycket hyckleri. På utsidan kunde de religiösa ledarna ses av människor när de reciterade sina böner, tvättade sina händer och bara åt en viss typ av mat. Men på insidan var deras hjärtan sjuka av hat, avundsjuka, girighet och annan ondska. Istället för att rena sina hjärtan gjorde de en stor sak av att tvätta sina händer på ett visst sätt, osv. De missbrukade lagen för att skryta om sin egen förträfflighet! Därför vidtog Jesus Kristus lämpliga åtgärder enligt den auktoritet som Gud hade gett honom. För att avlägsna sådant hyckleri förklarade han all mat ren.

I Mark 7:18-23 sa Jesus: 
"Inser ni inte att inget som går in i människan utifrån kan göra henne oren, eftersom det inte går in i hennes hjärta utan ner i magen och ut på avträdet?" Därmed förklarade han all mat ren. Och han fortsatte: "Det är det som kommer ut ur människan som gör henne oren. Inifrån, från människornas hjärtan, kommer de onda tankarna: sexuell omoral, stöld, mord, äktenskapsbrott, girighet, ondska, svek, orgier, avund, hädelse, högmod och dårskap. Allt detta onda kommer inifrån och gör människan oren."

Helighet kommer inte av att man äter eller inte äter viss mat, eller utför andra rituella handlingar, utan helighet kommer från rätt hjärteinställning. Vid ett möte längre fram som hölls för att överväga vad som skulle krävas av hedningarna (icke-judar som ville bli Jesu efterföljare/kristna) i samband med det mosaiska-systemet, så kom ...
"några från fariseernas parti som hade kommit till tro... och sade att man måste omskära hedningarna och ålägga dem att hålla Mose lag." Men genom Guds helige ande beslutade apostlarna att inte lägga fler bördor på de som ville bli Jesu efterföljare, mer än att de skulle hålla sig borta från kött offrat till avgudar, från blod, från kött av kvävda djur och från sexuell omoral. (Apg 15:5,28-29)

Ritualen med den fysiska omskärelsen krävs alltså inte längre, men fullbordas ändå med en fördjupande uppfyllelse, som hjärtats omskärelse.

"Jude är man i sitt inre, och hjärtats omskärelse sker genom anden och inte genom bokstaven. Då får man sitt beröm inte av människor utan av Gud." (Rom. 2:29).

Till exempel, medan fysisk omskärelse var ett absolut krav på judarna såväl som på hedningarna inom det Gamla förbundet (1 Mos 17:9-14), så talade Jesus genom Paulus och gjorde det klart att omskärelsen nu skulle förstås på ett icke-fysiskt vis, alltså på ett andligt vis, invärtes av hjärtat, och inte på ett ytligt sätt. Jesus kom alltså för att uppfylla de hebreiska skrifterna (Gamla testamentet) med "lagen och profeterna". Jesus säger i Matt 5:17

"Tro inte att jag har kommit för att upphäva lagen eller profeterna. Jag har inte kommit för att upphäva utan för att uppfylla."

Att göra Din vilja,
min Gud, är min glädje. 
Din lag är i mitt hjärta.

Ps 40:9; Heb 10:5-7.
Allt detta betyder att lagen har blivit uppfylld, dvs dess djupare andliga avsikt har uppenbarats och blivit obligatorisk. De hebreiska skrifterna ska förstås i ljuset av det Nya förbundet (Nya testamentet). Det finns två olika förbund, två olika prästämbeten involverade - en instiftad av Gud genom Moses och en annan instiftad av samme Gud genom Messias, som är Jesus Kristus. Kristna ska hålla Kristi lag. Om någon håller Mose lag gör man Jesus otillräcklig, dvs man erkänner inte Jesus. Sanningen är att om vi försöker göra oss rättfärdiga genom Mose lag, så förnekar vi Messias och förbannar oss själva, då en förbannelse är förbunden med lagen.

"De som håller sig till laggärningar är under förbannelse. Det står skrivet: Förbannad är den som inte håller fast vid allt som står skrivet i lagens bok och gör därefter." (Gal 3:5,10,13; jmf 5 Mos 27:26).

Vem förhåller sig till en skugga, när man kan förhålla sig till verkligheten? Om du stod och väntade på din vän utanför en byggnad, och din vän kom gående på andra sidan byggnaden med solen i ryggen, så skulle du först se din väns skugga innan din vän kom fram runt hörnet av byggnaden. Skuggan hade gett en form eller kontur av din vän, men när du väl såg din vän klart i verkligheten så hade du slutat titta på skuggan och istället se på din vän. För vem ägnar uppmärksamhet åt en skuggbild när man ser den verkliga personen framför sig?

Detsamma gäller för Jesus Kristus. Mose lag gav en kontur över vad Kristus skulle innebära och tjänade bara som en skugga framtill verkligheten, Kristus. När Kristus väl kom, behövdes inte skuggan=lagen mer.

"Lagen ger en skuggbild av det goda som kommer, men inte tingen i deras verkliga gestalt. Därför kan aldrig lagen genom samma offer som ständigt frambärs år efter år fullkomna dem som träder fram. Annars hade man väl slutat offra? De som tjänstgör hade då redan varit renade en gång för alla och inte längre haft några synder på sitt samvete." - Hebr 10:1-2.

Om offren som upprepades gång på gång hade varit tillräckliga, så skulle de inte behövas upprepas. Istället tjänade offren som en ständig påminnelse om synden.

"Varför gavs då lagen? Den blev tillagd på grund av överträdelserna för att gälla tills avkomlingen kom, han [Messias] som löftet gällde. Den utfärdades genom änglar och lades i en medlares [Moses] hand." - Gal 3:19.

Abraham och löftet om Messias, 1 Mos 22:18, Gal 3:16
Lagen skulle alltså göra folket medvetna om deras överträdelser (synder) och mänsklighetens behov av en befriare/återlösare, dvs Messias/Kristus. Lagen antogs 430 år efter förbundet med Abraham, det högtidliga löftet från Gud till Abraham om att befriaren, Messias, skulle komma i hans släktled. Och Abraham förklarades rättfärdig på grund av tro - inte pga laggärningar. Därför var lagen bara en tillfällig lag eftersom den bara skulle gälla fram tills dess att Messias kom. För att skydda nationen som Messias skulle frambringas ur, så fungerade lagen som en "övervakare" (uppfostrare) för att leda folket fram till återlösaren/befriaren Messias. (Gal 3:24; 17; 5-6, 19-29; Rom 4:3, Jak 2:23)

Det gamla Moseförbundet (430 år efter Abraham) var alltså bara mellan israeliterna och Gud, där Mose var medlare mellan dem och Gud. Men sen kom uppfyllelsen av lagen i Guds nya förbund där Jesus är medlare mellan hela mänskligheten och Gud;

"Gud är en, och en är medlare mellan Gud och människor: människan Kristus Jesus, som gav sig själv till lösen för alla. Detta vittnesbörd skulle frambäras när tiden var inne," - 1 Tim 2:5-6.

En del blandar ihop Mose lag med Kristi lag. Jesus var jude och föddes under Mose lag. Det var alltså inte en ny religion som skapades, utan ett nytt förbund där vi istället för Mose lag ska följa Kristi lag. Till skillnad från Mose lag som var betungande, så är Kristi lag inte det (Matt 11:28-30). Jesus introduceras i Nya testamentet som det Nya förbundets budbärare.

Lagen gavs genom Mose, men nåden och sanningen kom genom Jesus Kristus.”Joh 1:17.

Jesus utgöt sitt eget blod för att bringa det nya förbundet i kraft. Precis som ett testamente inte träder i kraft förrän den som testamentet utgår ifrån har dött. Mose lag ger varken rättfärdighet eller frälsning. Men;

"Kristus är lagens fullbordan, till rättfärdighet för var och en som tror." - Rom 10:4

Men nu har Kristus ett högre prästämbete [än Leviterna], liksom han också är medlare för ett bättre förbund som är grundat på bättre löften. -  Hebr 8:6

Detta visar att Messias nya förbund, Kristi lag ersätter den gamla bokstavliga mosaiska lagen. Det nya förbundet infördes och fastställdes av Jesus och Paulus var en tjänare av det Nya förbundet och talade som en judekristen. Kristna ska hålla sig inom Messias Torah, dvs "Kristi Lag". Det finns omfattande instruktioner i Romarna, Galaterna, Hebreerna som visar att vi nu har en andlig lag, och inte en bokstavens lag (Gal 6:2; 1 Kor 9:21; Rom 7:6)

"Han har gett oss förmåga att vara tjänare åt ett nytt förbund, som inte är bokstavens utan Andens. Bokstaven dödar, men Anden ger liv." 2 Kor 3:6

När Jesus dog en gång för alla som en försoning för mänsklighetens synd så avskaffades de gamla lagarna i det Gamla förbundet med Moses eftersom Jesus uppfyllde det Gamla förbundets cermoniella lagar. Budet om att tro och lyda det kristna evangeliet är klart, lättförståeligt och tillgängligt för alla i hela världen, obegränsat av omständigheter, lagstiftningar, geografi etc. Det är en fråga om hjärtat/sinnet istället för ytliga och fysiska förordningar. Den ende sanne Guden vill ha sådana som tillber Honom av hela sin själ och hela sitt hjärta i sann kärlek, inte med döda stumma ritualer.

"Men det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och sanning. Sådana tillbedjare vill Fadern ha. Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning."Joh 4:23-24.

Innan var vi "döda" genom våra överträdelser och synder men av nåden är vi frälsta genom tron, och inte på grund av laggärningar för att ingen ska berömma sig. Jesus Kristus har rivit skiljemuren, fiendskapen i det Gamla förbundet med Moses. Han har satt Moselag ur kraft med dess bud och stadgar, så att alla människor kan försonas med Gud (Efes 1:18-21; 2:1-2, 8-9, 11-19).

"Jesus sa till den samariska kvinnan; 'Det kommer en tid, och den är redan här, när sanna tillbedjare ska tillbe Fadern i ande och sanning. Sådana tillbedjare vill Fadern ha. Gud är ande, och de som tillber Honom måste tillbe i ande och sanning'" (Joh 4:23-24).

Relaterade ämnen: Kärlek/Ära.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om droger?

"Antikrist: Islams väntade Messias" - En jämförelse av islamisk eskatologi med Bibeln

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Bedrägeri och självbedrägeri beskrivs i Bibeln

Vilddjurets märke, Den stora Vedermödan och Tusenårsriket

’Isa, den muslimske "Jesus" - Islams falska Messiasgestalt.

Djur är värdefulla i Guds ögon och inget djur är orent i sig självt.

Den Ädla Koranen