Varför tillåter Gud lidande och varför får vissa lida mer än andra?



Jobs bok handlar i huvudsak om oskyldigt lidande. Gud har föreskrivet att vi som Hans barn får vandra i sorg och smärta, ibland på grund av synd (4 Mose 12:10-12), ibland för att tuktas (Hebr. 12:5-12), ibland för att styrkas (se 2 Kor 12:7-10; 1 Pet 5:10), och ibland för att ge möjlighet för Guds tröst och nåd att uppenbaras (2 Kor 1:3-7). Men det finns även tillfällen då lidande bland Guds folk är omöjliga för oss att förstå eftersom det sker för ett andligt ändamål som vi på jorden inte kan urskilja (läs Job 1:6-22; 2:3-10; jmf 2 Mose 4:11; Joh. 9:1-3).

Något av de svåraste i livet är att hantera lidande när det rör oss själva eller de vi älskar. Tyvärr är det ganska vanligt att då få höra fraser som: "Om du verkligen älskar Gud och gör ditt bästa för att tjäna Honom så kommer ditt liv att vara fritt från lidande." Denna uppfattning har cirkulerat i tusentals år, men den är så fel! För ofta är det raka motsatsen som är sann. Några av de största förebilderna i Bibeln uthärdade enormt lidande. Samma sak gäller idag. Några av Guds dyrbaraste människor lider mest.

Lidande kan beröra våra liv på olika nivåer som ofta överlappar varandra. Till exempel kan vår fysiska hälsa tas ifrån oss, tillfälligt eller permanent. De mest betydelsefulla relationerna till de vi älskar i livet kan gå förlorade, skadas eller förstöras. Dessutom kan vår emotionella hälsa drabbas av påfrestningar, depression och en mängd andra problem, och vår andlighet kan därför skakas om rejält när vi utkämpar andliga strider.

Många kristna är hårt tyngda av lidande idag. Lidande kan dyka upp när som helst, var som helst och vem som helst kan drabbas. Lidandet kommer i alla sorter och storlekar, stora som små. Vissa lidanden varar bara för en kort tid medan andra aldrig verkar ta slut. Om du är nertyngd av lidande och problem, så kan du få hopp genom berättelsen om Job i Gamla testamentet.

Job var en rättfärdig man som tjänade Gud av hela sitt hjärta. Han fick utstå lidande när det gällde i stort sett allt i hans liv - hans ägodelar förstördes, hans barn dödades och hans hälsa blev bara värre och värre. Job förstod sig inte på sitt lidande och den ångest det medförde. Hans fru förstod inte heller hans lidande och hon gav honom till på köpet väldigt dåliga råd. Hans vänner förstod inte hans lidande alls och de vände t.o.m. ryggen mot honom. Hela hans tillvaro förändrades till det sämre, ja till en katastrof utan dess like, och Job var fullständigt förkrossad - känslomässigt, fysiskt, relationellt och andligt.

Precis som för Job, hans hustru och vänner, så kan det komma en dag när även vi får kämpa med frågan: "Varför lider jag, eller de människor jag älskar?" Vi människor vill så gärna veta varför. Det är därför som den gamla bibliska berättelsen om Job talar till oss alla än idag. Job tar upp frågan: "Varför tillåter Gud att Hans folk lider?" Svaren kan vi få genom att studera de olika karaktärerna i Jobs bok. Varje karaktär kom nämligen med olika förklaringar till varför Job led och gav även svar på vad han skulle göra åt det, men det var endast Gud som gav de verkliga svaren.

Satan: Lidande får människor att överge Gud. 
Det var Satan som fick Job att lida. Det var han som förstörde Jobs ägodelar, dödade hans barn och förstörde hans hälsa. Satan vill också plåga våra liv med lidande. Han får några av oss att drabbas fruktansvärt hårt idag. Han är roten till allt vårt lidande, direkt eller indirekt och har alltid onda avsikter i åtanke för oss. 1 Petrus 5:8 säger: "Var nyktra och vakna. Er fiende djävulen går omkring som ett rytande lejon och söker efter någon att sluka."

Satan vill förstöra vår tro, vår relation med Gud, slita sönder våra familjer, förstöra våra vänskapsrelationer och förstöra vår hälsa. Han vill skapa problem för oss på jobbet och i skolan, förstöra vårt rykte, ja kort sagt så vill han förgöra oss eftersom vi är troende kristna.

Satan attackerade Job för ett andligt syfte, för han ville att Job skulle vända ryggen till Gud. Satan försöker på samma sätt förstöra för oss idag. Han vill att vi ska tvivla på Guds kärlek för oss. Som den "lögnens fader" han är så kommer han att ljuga för oss om Gud (Joh 8:44). När vi är sårade så viskar han lögner för oss för att få oss att tvivla på Gud: "Om Gud verkligen älskade dig, skulle du inte behöva lida."

Det är lätt att falla i Satans fälla när vi lider svårt. Det kan börja med att vi känner oss övergivna av Gud. Sedan blir vi kanske frustrerade och börjar tvivla på Guds kärlek till oss. Då blir vi kanske arga på Gud och när våra känslor överväldigar oss driver vi bort från Gud.

Processen att driva bort från Gud sker gradvis, smygande så att vi nästan inte märker det. Det kan börja med att vi slutar läsa Bibeln regelbundet för att sedan glömma bort att be varje dag. Så småningom faller vi bort från den församling vi tillhör och driver bort från våra kristna vänner. Vårt tankesätt och vårt språk börjar förändras och Gud får en allt mindre plats i vårt liv så att vi till sist lever som om vi aldrig varit kristna.

Detta vet Satan och det är därför han ansätter oss med lidande.
Men kom ihåg att Satan var tvungen att fråga Gud om han fick attackera Job, och Gud satte en gräns för vad Satan fick göra mot Job (Job 1:12; 2:6). Så när vi uthärdar lidande måste vi komma ihåg följande; Gud har fortfarande kontroll över våra liv oavsett om vi känner det eller inte, och Gud är medveten om varje gång Satan försöker skapa lidande i våra liv.

Satan kan inte röra oss om inte Gud tillåter det. Lidande är också en prövning på vår tro och avslöjar dess kvalitet. Lidande fördjupar vår tro när vi härdar ut. När vi lider är vår relation med Gud vår största tillflykt. Låt inte Satan driva bort dig från Gud eller vara orsak till att du vacklar i din tro på Gud. Låt alltid Gud vara din tillflykt när du lider.

Jobs hustru: Lidande är en anledning att ge upp livet. 
Jobs hustru får ofta utstå hård kritik, men låt oss inte vara alltför hårda mot henne. Hon hade just förlorat alla sina barn, och det gjorde ont i henne när hon såg sin man utstå en sådan otrolig smärta. Hon talade bara en enda gång i berättelsen - i Job 2:9. Hon förstod inte varför Job led och hon älskade sin man och led med honom. När hon såg Job i sin olidliga plåga sitta och skrapa på sitt vätskande sår med en lerskärva, så var det mer än hon kunde stå ut med. Hon sa till honom att ge upp, "förbanna Gud och dö." Hon trodde helt felaktigt att självmord var svaret på hans svåra plågor.

När långvarigt, oförklarligt lidande slår oss i ansiktet så kan vi frestas att ge upp. Många i samhället idag kan också mana oss till att "ge upp." Till och med våra nära och kära kan uppmuntra oss att ge upp vår tro. I de mörkaste stunderna verkar livet inte värt att leva. Det gör helt enkelt för ont när varje dag är en plåga. Jag tror många som gått igenom riktigt tuffa saker i sitt liv har snuddat vid tanken om att ta sitt liv men som tur är, stannat vid tanken och vänt om.

Livet är alltför dyrbart oavsett vad vi får gå igenom och många är de som är tacksamma för att de vände om från sådana destruktiva tankar. Men Jobs hustru sa faktiskt åt honom att avsluta allt, att förbanna Gud och dö. Men Job sa till henne: "Du pratar som en dåraktig kvinna" (Job 2:10) och det hade han rätt i. Job förstod att hans liv var i Guds händer; hans liv var inte hans att ta.

Oavsett hur hemskt livet kan te sig ibland, oavsett hur illa vi har blivit behandlade, så är vi verkligen dåraktiga, ja dumma, om vi tror att svaret är att ge upp allt och avsluta det liv som Gud har gett oss. Gud har en plan med våra liv, med ditt liv. Gud kan utarbeta sin plan med ditt liv även mitt i lidandet. Kom ihåg vad Jesaja 53:3 säger om Jesus Kristus, Guds son: "Han var ... en smärtornas man, väl förtrogen med lidande."

Gud utarbetade sin perfekta plan för Jesu liv genom lidande, inte genom att undvika lidande. Så bli aldrig så deprimerad att du funderar på självmord. Gud gav dig livet av en anledning. Du kanske inte förstår Guds plan för ditt liv just när du lider och plågas. Men lita på Gud ändå, för Gud gör något av sitt bästa arbete på oss när vi befinner oss mitt i vår smärta. Sök Gud mitt i din smärta och låt Gud arbeta i ditt liv. Aposteln Paulus berättar att vi även kan lära känna Kristus mer fullständigt mitt i vårt lidande (Fil. 3:10).

Jobs vänner: Lidande är straffet för synd. 
I början sörjde Jobs tre vänner, Elifas, Bildad och Sofar, med honom under tystnad i sju dagar. Under en hel vecka gjorde de vad vänner borde göra för en drabbad vän; de delade hans smärta. Men sedan vände de sig mot Job. Naturligtvis försökte de då övertyga Job om att hans lidande berodde på någon fruktansvärd synd som han hade begått och de försökte övertyga honom om att omvända sig från sin synd.

Elifas sa till Job att han led på grund av sin synd (Job kapitel 4, 5, 15 och 22). Bildad påstod att han led för att han inte ville erkänna att han hade syndat och därför fortfarande fick utstå lidande (kap. 8; 18; 25). Sofar sa att han förtjänade mer lidande på grund av sin synd (kap. 11; 20). De tre vännerna hade goda avsikter, men de vållade bara Job ännu mer smärta med sina falska anklagelser. Jobs tre vänner förstod inte Guds sinne eller dem ibland mystiska orsakerna till lidande.

Vi har säkert alla några vänner som liknar åtminstone någon av Jobs tre vänner. Som kanske säger: "Om du behöver mig, så är det bara att ringa!" Men när problem väl uppstår, så kan vi inte helt räkna med dem ändå. Vissa vänner erbjuder självgoda råd som faktiskt kan vara värre än inga råd alls och göra mer skada än nytta, men de delar inte vår smärta med oss. De hjälper oss inte genom vårt lidande. För det vi egentligen behöver är en vän som delar vårt lidande med oss.

I Job 2:3 framhöll Gud att Job drabbades av lidande utan någon anledning. Denna vers spränger myten om att lidande alltid är ett resultat av synd. Gud gör det klart och tydligt att lidande inte alltid är det direkta resultatet av synd. Lidande är inte alltid vårt fel. Jobs lidande ger ingen mening för oss om vi går och tror att hemska saker inte drabbar bra människor. Ibland händer hemska saker även för bra människor som har en bra relation med Gud. Guds syften för att tillåta lidande ligger utanför vår förståelse.

Elihu: Lidande är straffet för stolthet.
När de tre vännerna inte kunde övertyga Job om att det var hans synd som orsakade hans lidande så slutade de äntligen att tala (Job 32:1). Då kom den unge mannen Elihu fram och konfronterade Job.

Han hade varit tyst i sju dagar men bestämde sig nu för att tala. Han sa att Job var en bra man men att han hade tillåtit sig att bli för stolt. Så därför trodde han att Gud lät honom lida för att ödmjuka honom. Och visst är det sant att Gud ibland kan använda lidande för att ödmjuka oss och förädla vår tro. Men det finns ingen antydan i berättelsen om Job att Gud avsåg att han skulle lida för att han skulle ödmjukas.

Så den här gången förblev Job tyst och måste ha tänkt att det inte var lönt att konfrontera denna unge arroganta, självrättfärdiga dåre. Du kan inte förändra en arrogant dumbom och ofta har tystnad en väldigt stor kraft.

I likhet med Jobs vänner, kan också många kristna ge dumma kommentarer när de försöker hjälpa drabbade människor. Jag har själv hört "välmenande" kristna säga saker som: ”Du lider för att du har någon gammal synd i ditt liv som du inte har erkänt.” Men även om syndfulla livsval kan orsaka lidande, så är lidande inte alltid ett resultat av personlig synd. Jesus led under de sista dagarna av sitt liv, men han syndade aldrig.

En annan dålig kommentar som jag har hört vissa kristna säga är: ”Gud svarar inte på dina böner om helande eftersom du inte har tillräckligt stark tro.” Men Bibeln visar oss att Gud ibland väljer att inte hela eller läka oss helt trots en stark tro och innerliga böner.

Gud svarade inte på Jesu tre böner i Getsemane om att "låta bägaren gå förbi" honom. Inte heller svarade Gud på Aposteln Paulus böner om att ta bort hans "törntagg i köttet". Ibland har Gud helt enkelt ett högre syfte i åtanke för lidande som vi inte kan förstå just då. Lidandet kan utveckla vår tro och forma vår karaktär. Vi kan bara uppleva Guds styrka genom vår svaghet.

Job: Lidande har ibland ingen förklaring.
Anledningen till Jobs lidande var ett mysterium för alla i Jobs liv. Jobs hustru förstod inte. Hans vänner förstod inte. Job förstod inte heller varför han led. Job kämpade inte lika mycket med sitt lidande som med frågan "varför" (Job 9: 28-35): "Varför lider jag? Varför låter Gud detta hända mig?" Job  kunde inte finna Gud mitt i sin smärta (Job 23:1-9). Han var så överväldigad av sin smärta att han inte kunde känna Guds närvaro och därför kände han sig övergiven av Gud.

Jobs oförmåga att hitta Gud mitt i sin smärta var en svår kamp och under hans fruktansvärda lidande sattes Jobs tro på prov. Ibland vacklade han till, andligt sett, men han uthärdade trosprövningen eftersom han förtröstade på Gud även när livet inte gav mening. Job hade en tapper tro på Gud. Han lärde sig att förtrösta på Gud även när han själv inte förstod allt. Ibland måste vi bara säga: "Gud, jag lägger mitt liv i dina händer nu. För jag har gjort allt jag kan komma på. Nu får du ta över."

Sanningen i Jobs bok är att Gud ibland tillåter att hans folk lider utan förklaring, utan att vi förstår varför. Som begränsade människor kan vi inte alltid förstå varför Gud tillåter oss att lida. Ändå vet vi att Gud är kärleksfull, allvetande och allsmäktig. Men ibland går Guds handlingar helt enkelt utöver vår förståelse. Vi kan inte alltid förstå hur Gud arbetar i våra liv (Rom 11:33; 1 Kor 2:16).

Många tror felaktigt att det att vara kristen fritar en från lidande. Sedan ifrågasätter de Guds godhet och kärlek när de själv får utstå prövningar. Tron på Gud förhindrar inte prövningar men ger oss en tillflykt mitt i prövningarna.

Vår allsmäktige Gud hade lätt kunnat rädda oss från alla problem, men så länge vi lever i den här världen som ligger i den ondes våld, så tillåter han oss ibland att gå igenom problem av skäl som vi inte riktigt förstår. Även om vi inte förstår orsaken till vårt lidande, så måste vi lita på Gud (1 Kor. 10:13). Gud har kontroll, även om det inte alltid känns så.

Gud: Lidande lär oss att förtrösta på Gud för vem Han är, inte för vad Han gör. 
Efter 37 kapitel av tystnad svarade Gud äntligen Job i kapitel 38. Gud talade till Job ur en kraftig stormvind för att visa sin oändliga kraft. Job ville veta svaren men Gud vägrade ge dem (Job 38:1-3). I stället för att ge honom de svar han ville ha, så försäkrade Gud Job om att Han hade kontrollen och att Han ensam kände till orsaken till Jobs lidande.

Gud lärde Job att det är bättre att känna Gud än att känna till alla svar. Job behövde inte veta varför han led. Det enda han behövde veta var vem som hade den yttersta kontrollen, vem som älskade honom och vem som skulle vara med honom i hans lidande. Job behövde en ny förståelse av Gud. Så istället för att berätta anledningen till Jobs lidande så försäkrade Gud Job om sin stora kärlek, vishet och kraft.

Job lärde sig att när allt är borttaget från våra liv, så är Gud allt vi har, och att det räcker. Oavsett hur dåligt livet kan utveckla sig, så är Guds kärlek och Hans nåd tillräckligt. Gud ger oss sin närvaro, sitt ord (Bibeln), och sitt folk (kristna bröder och systrar) för att hjälpa oss i våra prövningar. Och det räcker! I slutet av berättelsen blev Job fullständigt rentvådd och återupprättad och blev så rikligt välsignad att han fick dubbelt av allt! (Job 42:10-17).

Precis som för Job, så sätter lidandet även oss på prov. Lidande kan antingen stärka vår tro eller förstöra den. Vi måste välja: antingen att lidandet för oss närmare Gud eller låta lidandet leda oss bort från Gud. Välj rätt! Lita på Guds oändliga vishet och fullkomliga kärlek till dig. Sök Guds närvaro mitt i din smärta. Vår himmelske Fader vill att vi ska närma oss Honom så Han kan få trösta oss i sin kärleksfulla famn.

Slutsats: Så genom att bre ut några av faktorerna i detta stora ämne kan vi se följande sanningar i Jobs upplevelse:
1) Det sker saker i himlen som de troende inte känner till; men som ändå påverkar deras liv;
2) Även bemödanden om att förklara livets frågor kan vara värdelösa;
3) Guds folk lider ibland. Även snälla laglydiga människor råkar ut för dåliga saker jämt och ständigt, så man kan inte bedöma en persons andlighet efter dennes plågsamma omständigheter (och inte heller kan vi bedöma det efter en persons framgångar);
4) Trots att Gud kan "verka" vara långt borta, så är uthållighet i tron en mycket ädel dygd eftersom Gud är alltigenom god och man kan tryggt lägga sitt liv i Hans händer;
5) När den troende befinner sig mitt i lidandet bör denne inte överge Gud, utan närma sig Honom, så trösten kan komma ur den samhörigheten – och utan förklaring/svar; och
6) Lidandet kan vara intensivt, men det kommer till sist att upphöra för de rättfärdiga och Gud kommer rikligt att välsigna.

Jag vill avsluta med några korta anteckningar från Nya testamentet, för vem blir inte tagen av vad Paulus hade att säga om sjukdom och lidande i förhållande till Epafroditus som skickades till Fillipus.

Församlingen hade skickat Epafroditus till Paulus för att hjälpa och sköta om honom eftersom han satt fängslad i romerska bojor. Men så blev Epafroditus sjuk så Paulus skickade tillbaka honom med detta brev; "Han var verkligen sjuk, nära döden, men Gud förbarmade sig över honom" (Fil.2:27).

I Nya testamentet verkar helande vara ett tecken för de som inte tror, precis som tungomålstalandet var. Men de troende omnämns ofta vara sjuka, t.ex. Timoteus, Trofimus och Paulus. [2 Tim.4:20]

”Ni har ju fått nåden att inte bara tro på Kristus utan också att lida för hans skull, eftersom ni har samma kamp att kämpa som ni såg att jag hade och nu hör att jag fortfarande har” (Fil 1:29-30).

”Se inte [bara] till ert eget bästa utan också till andras” (Fil.2:4). ”För det är Gud som verkar i er... för att Hans goda vilja ska ske” (Fil.2:13).

Paulus led verkligen förlust av allt. Ändå räknade han det han hade förlorat som skräp så han kunde vinna Kristus istället och finna rättfärdighet genom sin tro på Kristus, och genom vaddå…? Jo, genom lidanden - vilket han verkligen gjorde... i bojor (Fil.3:8-10).

Paulus höll ut genom att fokusera på segerpriset... uppståndelsen (Fil.3:11-14). Då vår bräckliga kropp kommer att förvandlas till en gloriös kropp (Fil.3:21). Vi lever på jorden, men vårt riktiga medborgarskap väntar på att komma ner till oss från himlen (Fil.3:20).

Som lite uppmuntran så vill jag påminna om att Paulus sa till Timoteus: "Drick inte längre bara vatten, utan använd lite vin för din mage och dina återkommande sjukdomar" (1 Tim 5:23).

Och som en fin och god vän till mig sa: "Vi har blivit "återlösta" till Gud med det pris som Jesus betalade för oss, för att befrias från slaveriet under synd och djävulens kraft! Som vår frälsare (befriare) har Gud också lovat att ta hand om oss och dra försorg om oss - precis som Boas gjorde med Rut, som hennes återlösare! Tänk på vad det betyder!"

Ja, amen, säger jag, låt Guds vilja ske!




Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Överser Bibeln med slaveri?

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.

Den förlorade sonen

Att be för kungar och alla i ledande ställning