Livets träd och Trädet med kunskap om gott och ont.


Bibeln är en väldigt tjock bok. I vissa fall ser den kanske inte så tjock ut vid första ögonkastet men, tänk då på hur tunna blad den har. Blad så tunna att man inte kan använda en vanlig penna i den utan att det blir märken eller skador på pappret. Därtill är den fullspäckad av olika detaljer. Faktum är att där finns så många detaljer att man kan fastna och gå vilse i dem, och när man gör det så är det svårt att förstå vad Bibeln egentligen handlar om. Det blir, som man säger, svårt att se skogen för alla träd.

Det finns många som tänkt att de ska ta fram Bibeln och läsa den från pärm till pärm för att ta reda på vad den handlar om. Men när de kommit fram till den tredje eller fjärde boken som handlar mycket om olika lagar och regler, offer och ceremonier, släktregister, osv, så börjar några fundera på hur de i all sin dar ska kunna lägga alla dessa saker på minnet och om de borde göra det överhuvudtaget. De funderar på hur mycket av allt detta som är viktigt och hur mycket de bör memorera. Ofta slutar det med att de ger upp och lägger boken ifrån sig.

Sen finns det de som inte ger sig och som tar sig igenom hela Bibeln ändå. Fast så kommer de på att alla dessa böcker (Bibeln består av många böcker eller skrifter, därför kallas den också Den heliga Skriften eller Skrifterna) har skrivits ned på olika platser och under olika tider i historien och då kan det vara svårt att se den stora bilden pga. av alla detaljer, och då missar de lätt den röda tråd som löper genom hela Skriften från början till slut. Ett samstämmigt tema om ett enhetligt budskap som löper som en röd tråd genom alla dess skribenter och genom alla tider.

 

Bibeln blev alltså inte skriven för teologer att tvista om eller för andra  att ”tolka” som det passar dem (som egentligen tror mer på sig själv eller sin agenda), som tar bort eller lägger till och sprider felaktiga läror som Gud uttryckligen fördömer (Upp.22:18-19; Jes.32:6; Matt.7:15; Kol.2:8; 2 Tim.4:3) osv... Nej, tack och lov så gjorde Gud så att Hans ord i Bibeln skulle vara tydligt och lättbegripligt för alla, alltifrån fiskare och andra helt vanliga människor runt om i hela världen genom alla tider i mänsklighetens historia. 

Så Gud har sett till så att Bibeln har sammanställts på ett så enkelt sätt att vi faktiskt kan se början på sammanhanget genom att läsa de tre första kapitlen i boken för att sen hoppa vidare till de två sista kapitlen. För det vi behöver för att kunna knyta ihop alla detaljer är ett övergripande sammanhang inom vilket vi kan lämna alla dessa detaljer för en liten stund. Och det var det jag tänkte skriva om här. För jag tror att det är något som skulle kunna hjälpa människor, inte minst de som aldrig läst Bibeln, eller som försökt men ändå inte har sett sammanhanget. Då kanske detta kan hjälpa, att börja med att läsa några utvalda skriftställen i början och sen direkt läsa de två sista kapitlen i slutet av boken.

För när du gör det kommer du tydligt att se att Gud hade ett speciellt syfte, ett uppsåt, som han gjorde klart redan från början av historien. Men eftersom människorna trasslade till det rejält redan från början, gick de miste om Guds uppsåt och en förbannelse har sedan dess haft hela världen i sitt grepp, vilket i sin tur orsakat många problem och tragedier. Men, när vi läser de två sista kapitlen i Bibeln får vi reda på att det finns ett underbart hopp för mänskligheten eftersom Guds mål kommer att uppnås till slut. Då kommer mänskligheten äntligen förstå och inse vad som varit Guds uppsåt hela tiden.

 

Bibeln är en bok som täcker tusentals år, så låt oss få rätsida på det hela nu så att vi lättare kan förstå den genom att börja med 1Moseboken 1:27-30. Genom att göra det får vi reda på vad Guds uppsåt med oss människor är (och senare om vad hans plan är för att genomföra detta). Vi börjar i första kapitlet med Skapelseberättelsen när Gud skapade människan:

Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade Han henne, till man och kvinna [hankön och honkön] skapade Han dem. Och Gud välsignade dem och sade till dem: ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Råd över havets fiskar, himlens fåglar och alla djur som rör sig på jorden.” Och Gud sade: ”Se, jag ger er alla fröbärande örter på hela jorden och alla träd med frukt som har frö. Det ska ni ha till föda. Och åt jordens alla djur, åt himlens alla fåglar och allt som krälar på jorden, allt som har liv, ger jag alla gröna örter till föda.” Och det blev så.

Och vi läser vidare i kapitel 2 vers 9:

Och HERREN Gud lät alla slags träd växa upp ur marken, ljuvliga att se på och goda att äta av. Mitt i lustgården satte Han livets träd och trädet med kunskap om gott och ont.

Så här ser vi att Gud skapade människor till sin egen avbild och att Han sa till Adam att de skulle vara fruktbara och föröka sig och lägga jorden under sig. Kort sagt skapade Gud oss människor för att vi skulle förvalta den här jorden, ta hand om den och djuren, och använda oss av de kreativa förmågor som Gud har placerat i oss för att kanske till och med försköna jorden. Vem skulle inte vilja ha ett sånt syfte i livet?!

La du också märke till Livets träd och Trädet med kunskap om gott och ont? Lägg dessa två träd på minnet eftersom dem blir viktiga när vi kommer fram till slutet av historien.

1 Mose 2:16-17:

Och HERREN Gud gav mannen denna befallning: ”Du kan äta fritt av alla träd i lustgården, men av trädet med kunskap om gott och ont ska du inte äta, för den dag du äter av det ska du döden dö.”

Eftersom Gud skapade människan med en fri vilja ser vi här att Gud gav människorna ett val. De fick äta av alla träd i lustgården utom just Trädet med kunskapen om gott och ont, men på grund av deras fria vilja kunde de naturligtvis välja om de ville lyda Gud eller inte och ändå äta av just det trädet. Observera också att det bara fanns två alternativ, inte tre eller fler. Och det ena varnade Gud för när Han sa att om de valde det alternativet då skulle de från och med den dagen gå mot en säker död (dvs åldras och dö, en förbannelse som hela mänskligheten därefter ärvde och fortfarande lider under). Vad dessa två träd representerar, utan att gå in på detaljer, är i grund och botten två olika system, och vi kan välja mellan det system som Livets träd symboliserar, eller så kan vi välja det andra alternativet som Gud varnat oss för och som symboliseras av Trädet med kunskap om gott och ont.

 

Nu tar vi oss vidare till 1 Moseboken 3:22-24. I de föregående verserna till detta skriftställe får vi reda på att Adam och Eva trotsade Guds varning och åt av det förbjudna trädet, och att vissa förbannelser nu därför skulle komma över dem, och då säger Gud att de kommer att få arbeta hårt för sin föda pga förbannelsen så att jorden nu kommer att ge törne och tistel, men att dem får arbeta så gott de kan fast det kommer innebära frustration och hårda ansträngningar. Så efter att de hade trotsat Guds varning, då säger Gud:

”Se, människan har blivit som en av oss [Han talar till sitt himmelska hov] med kunskap om gott och ont. Nu får hon inte räcka ut handen och ta även av Livets träd och så äta och leva för evigt.” Och HERREN Gud skickade bort dem från Edens lustgård för att bruka jorden som de tagits från. Han drev ut människan, och öster om Edens lustgård satte han keruberna [änglar av högre rang], och det flammande svärdets lågor för att bevaka vägen till Livets träd. 

Återigen finns det bara två alternativ, precis som i Matteus 6:24 där Jesus säger: "Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre, eller hålla fast vid den ene och förakta den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon." Och det är alltså samma sak här, vi kan inte tjäna både Trädet med kunskapen om gott och ont och Livets träd samtidigt. Nu lever vi naturligtvis i det här onda världssystemet, men om vi håller oss till Guds anvisningar och följer Jesus, då kommer Gud att ge oss av sin heliga ande för att vi ska kunna fortsätta växa andligt sett iallafall. Då får vi helig ande som Jesus liknade med Levande vatten i Joh.4:14 (Läs hela, Joh. 4:10-14): "Det vatten jag ger blir en källa i honom med vatten som flödar fram till evigt liv"Gud ger oss alltså "levande vatten", eller helig ande när vi avvisar det som är fel och förkastar systemet som representeras av Trädet med kunskap om gott och ont, som är det onda världssystem som vi ser och har sett råda genom världshistorien (Joh. 12:31; 1 Joh. 5:19, osv). Istället bör vi hålla oss till Guds system som representeras av Livets träd.

 

Låt oss nu gå vidare till slutet på berättelsen, till Uppenbarelsebokens två sista kapitel, 21 och 22. Detta beskriver framtiden när Guds avsikt för mänskligheten har blivit förverkligad, vilket börjar när Jesus återvänder och Tusenårsriket tar vid, varvid vi kommer in i nästa tidsperiod eller tidsålder som vi ser beskrivas här i Uppenbarelseboken 21:1-4;

Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer. Och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner från himlen, från Gud, redo som en brud som är smyckad för sin man. Och jag hörde en stark röst från tronen: "Se! Nu står Guds boning bland människorna. Han ska bo hos dem, och de ska vara Hans folk, och Gud själv ska vara hos dem. Och Han ska torka alla tårar från deras ögon. Döden ska inte finnas mer [dödens förbannelse kommer då äntligen att upphävas], och ingen sorg och ingen gråt och ingen plåga, för det som förr var är borta."

Och vi läser vidare i verserna 6-8;

Sedan sade Han till mig: "Det har skett. Jag är A och O, begynnelsen och änden. Åt den som törstar ska jag fritt ge ur källan med livets vatten. Den som segrar ska få detta i arv, och jag ska vara hans Gud, och han ska vara min son [mitt barn]. Men de fega, de otroende och de skändliga, mördarna och de sexuellt omoraliska, ockultisterna, avgudadyrkarna och alla lögnare, de ska få sin del i sjön som brinner av eld och svavel. Detta är den andra döden."

och 22:1-5:

Och han [ängeln som talade till aposteln Johannes] visade mig en flod med livets vatten, klar som kristall, som går ut från Guds och Lammets tron. Mitt på stadens gata, på båda sidor om floden, står livets träd. Det bär frukt tolv gånger, varje månad ger det sin frukt, och trädets löv ger läkedom åt folken [nationerna]. Och ingen förbannelse ska finnas mer. Guds och Lammets tron ska stå i staden, och hans tjänare ska tjäna honom. De ska se hans ansikte och bära hans namn på sina pannor. Ingen natt ska finnas mer, och de behöver inte lampors sken eller solens ljus, för HERREN Gud ska lysa över dem. Och de ska regera som kungar i evigheters evighet.

Återigen ser vi Livets träd, samma träd som vi såg i början av Bibeln i 1 Moseboken 2. Samma träd som vi då inte fick äta av, det får vi äta av nu, dvs när Guds rike har etablerats här på jorden. Då får de som har förkastat det onda världssystemet, (representerat av Trädet med kunskap om gott och ont) och istället förbundit sig till Guds specifika sätt, äta av Livets träd. Vi måste alltså övertyga oss själva om att fel väg inte är den väg vi vill gå om vi vill få evigt liv.

Notera att det i verserna ovan står skrivet att Livets träd vattnas vid Floden med livets vatten som går ut från Guds och Lammets (Jesu) tron. Jämför det med Joh. 7:38-39 där Jesus talar om "strömmar av levande vatten", dvs Livets vatten, som gör att man aldrig kommer att törsta igen, och det står också där att det Livets vatten som han talar om egentligen betyder Guds heliga ande.

Notera också att det i Rom. 8:14-15 står att Guds ande kallas för "barnaskapets [adoptionens] ande”. Man kan säga att det är den heliga anden mellan en god far och hans barn, det sätt varpå vi faktiskt kommer fram till Guds ursprungliga uppsåt för var och en av oss individuellt, samt kollektivt för hela mänskligheten. Genom att ta emot Guds ande förbinder vi oss till Livets träd-systemet, Guds goda system, och lämnar det andra nuvarande onda världssystemet bakom oss, dvs vi engagerar oss inte längre i dess politik och omoraliskhet, osv.

 

Låt oss se på några verser till här i Upp. 22: 14-15 och 17:

Saliga är de som tvättar sina kläder så att de får rätt till livets träd och får komma in genom portarna till staden. Men utanför är hundarna och ockultisterna, de sexuellt omoraliska och mördarna, avgudadyrkarna och alla som älskar lögnen och ägnar sig åt den... Och Anden och bruden säger: "Kom!" Och den som hör det ska säga: "Kom!" Och den som törstar ska komma, och den som vill ska fritt få ta emot livets vatten. 

Här är kallelsen och i stora drag det sammanhang genom vilket vi kan förstå resten av historien, detaljer som Gud har gett oss så att vi kan förstå vad Han gör och vad Hans uppsåt innebär både för oss själva personligen och för hela mänskligheten.

 

Nu när vi har det på plats så kan vi gå lite längre än bara början och slutet av historien, för många frågar sig; Vad är vårt öde? Varför skapade Han oss? Vart är vi är på väg? Vad kommer att hända i framtiden? Vi går på den här, ofta mödosamma vägen genom livet, men vad leder den till? Vad är meningen med det hela? Då kan vi läsa en bra beskrivning på Guds övergripande uppsåt med mänskligheten i Hebr. 2:5-10:

Det är inte under änglar han har lagt den kommande världen som vi talar om. På ett ställe har någon vittnat: [och här citeras kung David från Psalm 8 när han tittade upp på stjärnhimlen och tänkte 'wow, vilken fantastisk skapelse, vad är vi små människor jämfört med allt detta’...]

Vad är då en människa att du tänker på henne, eller en Människoson att du tar hand om honom? En liten tid lät du honom vara lägre än änglarna, med härlighet och ära krönte du honom. Allt lade du under hans fötter.

När Han [Gud] lade allt under honom utelämnade han inget, allt skulle vara lagt under honom. Än ser vi inte att allt är lagt under honom. Men vi ser Jesus, som en liten tid var lägre än änglarna, nu krönt med härlighet och ära därför att han led döden. Genom Guds nåd skulle han smaka döden i allas ställe. För när Gud, för vilken och genom vilken allt är till, skulle föra många söner [och döttrar] till härlighet, måste Han genom lidande fullkomna honom som för dem till frälsning.

Vi har alltså ännu inte kommit fram till den tid då jorden är fullständigt underlagd oss, "men vi ser Jesus" fortsätter skribenten i vers 9. Jesus Kristus är den första människan som har uppstått från de döda och fått odödlighet, han är det perfekta exemplet på hur en människa ska vara, och vi borde sträva efter att vara mer mänskliga, inte mindre. För det är ett högt kall att vara människa, men även när fler människor i framtiden får ta del av arvet, så är det ingen människa som kan jämföras med Jesus. För han är den förstfödde i den Nya skapelsen, kungarnas Kung och herrarnas Herre, för han har gjort något unikt som ingen annan människa någonsin gjort och inte heller kommer att göra, enligt Bibeln.

Alla har vi syndat och saknar härligheten från Gud, men genom Kristus, (och det är en annan del av historien) som är vår frälsare och vår kommande kung i Guds rike, så kommer vi att uppnå den framtid som Gud har bestämt och har i beredskap för oss. Vi måste tro på Gud som är vår Skapare och himmelska Fader och Hans son, människan Kristus Jesus (Mark 9:7; 1 Tim.2:5), vi måste omvända oss från våra synder och tro på det evangelium som Jesus förkunnade när han levde här på jorden, evangeliet som betyder de Goda nyheterna om Guds kommande rike. Detta är förutsättningarna eller villkoren, för att vi ska bli frälsta (räddade), för att vi ska få del av Guds heliga ande som vi måste vandra i (låta oss vägledas av), och vi måste döda köttets gärningar (se Gal. 5:16-25). Den som håller ut till slutet kommer att bli frälst, säger Jesus i Matt. 24:13.

Frälsningen tillhör alltså de som lyder Jesus (Joh. 3:35-36), och först då - med detta engagemang eller förpliktelse gentemot Gud och Hans son samt Hans rike, plan och uppsåt - så kommer vi att uppnå evigt liv i Guds rike här på jorden, och vi vet att framtiden kommer att bli så som vi läste om här i Uppenbarelseboken 21 och 22.

Vi kan fråga oss själva om vi kommer att inse detta och få leva för evigt i Guds kommande rike. Jag tror att vi kommer att göra det. Alla som tror och följer dessa saker kommer att finnas där i framtiden. En beskrivning på denna framtid finns i Jesaja 65:17-25 och när du läser det skriftstället kommer du att se hur förhållandena kommer att vara när jorden har förändrats till en underbar och vacker värld full av frid och harmoni för både människor och djur, precis som Guds avsikt varit alltsedan begynnelsen.



Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Överser Bibeln med slaveri?

Den förlorade sonen

Att be för kungar och alla i ledande ställning

Varför nämns slaveri i Bibeln?