Vad är Guds rike?

Jesus vandrade runt i hela Galileen, och han undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om riket (Matt 4:23).

Eftersom detta ämne om Guds rike är så stort kommer jag att begränsa mitt fokus till tre huvudtankar om Riket:

  • 1) "Evangeliet" är de Goda Nyheterna om Guds rike och att förkunna om detta rike var den egentliga anledningen till varför Jesus sändes ut.
  • 2) Uppfyllelsen av Guds rike är exakt samma uppfyllelse av arvet till landet som utlovades till Abraham och hans efterkommande (se Här).
  • 3) Att det utlovade landet, eller Guds rike, bokstavligen kommer att vara på jorden och inte på någon avlägsen plats bort från jorden (se Här).

1) Första huvudtanken

"Evangeliet" är de Goda Nyheterna om Guds rike och att förkunna om detta rike var anledningen till varför Jesus sändes ut. 

En del säger att Jesu evangelium bara var "tre dagars arbete - att dö, bli begravd och uppstå" och detta är då allt de fokuserar på medans de fullständigt glömmer bort evangeliet om Guds rike. Att tro att Jesus dog för våra synder är absolut inte fel för det var en stor del av anledningen till att Jesus var här. Denna underbara gåva är också absolut nödvändig för det hopp som vi har!

Men det finns mer som hör till historien och vi får inte ignorera Jesu egna förklaring till varför han var här. När vi inser det så kommer vi att förstå att han sändes för att göra så mycket mer.

"Från den tiden började Jesus predika och säga: "Omvänd er! Himmelriket [annan term för Guds Rike] är nära" (Matt 4:17).

"Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också" (Matt 6:33).  

"Jag måste förkunna evangeliet om Guds rike för de andra städerna också. Det är därför jag är utsänd" (Luk 4:43).

"Vi går någon annanstans, till byarna här omkring, så att jag kan predika där ocksåDet är därför jag har kommit" (Mark 1:38). 

Med vår Messias egna ord, så var han här på jorden för att förkunna det underbara budskapet "evangeliet om Guds Rike." Visst var det bestämt att han [Jesus] skulle dö för våra synder men, Guds vilja var också att Jesus skulle "förkunna om Guds rike", och det var just detta uppdrag, denna mission, som drev Jesus genom hela hans liv!

Granskning av ordet Evangelium.

"Jesus vandrade omkring i hela Galileen, och han undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om riket och botade alla slags sjukdomar och krämpor bland folket" (Matt 4:23).

"Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma" (Matt 24:14).

"Efter att Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds evangelium" (Mark 1:14).


Mycket intressant - för vi ser här att ordet "evangelium" är en förkortning av frasen "evangeliet om Riket". Det är dags för oss att gå tillbaka till vad det ursprungliga kristna evangeliet verkligen är - nämligen det om Guds rike och att undervisa och förkunna samma evangelium som Jesus gjorde.

Så varför är detta så viktigt?

"Den [frälsningen] förkunnades först av herren [Jesus] och bekräftades sedan för oss av dem som hade hört honom." (Hebr 2:3)  

Så om vi är intresserade av frälsningen måste vi först ta reda på vad det var som Jesus förkunnade om. Paulus skrev till Timoteus att Jesus hade "fört fram liv och odödlighet i ljuset genom evangeliet". (2 Tim 1:10) Så det är faktiskt i Jesu evangelium om Guds rike, som vi finner den fantastiska hemligheten till evigt liv! Hur man kan finna evigt, oförstörbart liv är definitivt något som borde få oss att tänka efter, inte sant?! 

Vi måste komma ihåg att evangeliet om Guds rike är själva kärnan i det kristna frälsande (livräddande) evangeliet. Efter att ha konstaterat att "evangeliet" faktiskt betyder "evangeliet om Guds rike", så är det viktigt att notera att det finns en mängd olika utbytbara fraser i det Nya testamentet som beskriver samma evangelium om "Guds rike". Vi måste förstå språkbruket som Jesus använde och som används i Skrifterna för att verkligen förstå budskapet (evangeliet). Som vi nu kommer att se så finns det bokstavligen flera hundratals referenser till Guds rike i det Nya testamentet. 
Här följer några få: 

Guds Ord (37 ggr), Hans Ord (Titus 1:3; 1 Joh 2:5), Ordet (46 ggr), HERRENS ord (Apg. 8:25; 12:24; 13:44; 48-49; 15:35-36; 16:32; 19:10; 19:20; 1 Tess. 1:8; 4:15; 2 Tess. 3:1; 1 Pet. 1:25), Sanningens ord (2 Kor 6:7; Efes 1:13; Kol 1:5), Kunskapen om sanningen (1 Tim 2:4; 2 Tim 2:25; 3:7; Tit 1:1; Hebr 10:26), Sanningen (50 ggr).

Fler utbytbara fraser som beskriver samma evangelium: 

Guds evangelium (Mark 1:14), Predika riket (Apg 20:25), Evangeliet om frälsning (Efes 1:13; Rom 1:16), Evangeliet om Jesus Kristus (Mark 1:1), Evangeliet om den välsignade Guden (1 Tim 1:11), Vårt evangelium (1 Tess 1:5; 2 Tess 2:14; 2 Kor 4:3), Vår herre Jesu evangelium (2 Tess 1:8), Nåd och sanning (Joh 1:14,17), Budskapet om korset (1 Kor 1:18), Guds ord (Joh 3:34; 8:47; Upp 17:17; 19:9), Min lära (Joh 7:16; 2 Tim 3:10), Dessa mina ord (Matt 7:24,26), Mina ord (Joh 12:47,48), Förkunnelsen om Jesus Kristus (Rom 16:25), Kristi ord (Apg 10:36; Rom 10:17; Kol 3:16), Tron (32 ggr), Vår gemensamma frälsning (Jud 1:3), Jesu vittnesbörd (Upp 1:2,9; 12:17; 19:10; 20:4), Evigt evangelium om den kommande tidsåldern (Upp 14:6).

Denna förkortade lista bör vara mer än tillräcklig för att illustrera det faktum att Jesus undervisning (dvs. evangeliet om Guds rike) bokstavligen finns överallt i det Nya Testamentets skrifter. 

Tänk så här: Jesus lärde och talade ständigt om Guds rike... men kyrkorna lär inte och talar inte om Guds rike... Därför lär kyrkorna inte som Jesus lärde, och predikar inte som Jesus gjorde. Det, min vän, är farligt. Om vi ska vara Jesu lärjungar, så måste vi tänka som han gjorde, göra det han skulle ha gjort och lära ut det som han lärde ut. 

"Det är ett häpnadsväckande faktum att ledare för organiserad kristendom erkänner att de inte förkunnar det som Jesus förkunnade som evangeliet!" - Anthony Buzzard, "Our Fathers Who Aren't in Heaven".

Så, hur kan man göra anspråk på att vara kristen, dvs efterföljare till Jesus och allt han stod för, men samtidigt hoppa över, ja helt och hållet utelämna det evangelium om Guds rike som han "sändes ut för"? Vi får inte försumma Jesu läror, trots att de inte lärs ut särskilt mycket i vanliga etablerade kyrkokretsar.  

Det är ett mycket filosofiskt, hedniskt koncept som härrör från Platon som säger att "själen kommer till himlen när den dör." Detta förvirrar och distraherar enormt mycket från den bibliska berättelsen om Jesus och Guds rike. Det är dags för oss att återgå till grunderna i Bibeln och följa Gud och Kristus - inte konstgjorda mänskliga ideér och traditioner.

Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma (Matt 24:14).


Och detta evangelium om riket ska förkunnas i hela världen till ett vittnesbörd för alla folk. Sedan ska slutet komma. Matt 24:14
~~~

Från: "Vad är Guds Kungarike?...Och kommer jag till himlen när jag dör?" av Daniel R.Cain. 

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Överser Bibeln med slaveri?

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Den förlorade sonen

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.

Att be för kungar och alla i ledande ställning