Uppenbarelseboken 13 och De sista dagarna - av Anthony Buzzard



Ingen av oss vet när Jesus kommer tillbaka och det är meningslöst att fastställa ett datum. Var och en av oss måste vara redo att möta Herren eftersom vi kan dö när som helst och i nästa sekund i vårt medvetande (även om flera år kan gå medan vi "sover" i graven - Dan. 12:2) så kommer vi att uppstå i uppståndelsen vid "den sista basunen" för att möta Jesus Messias som då har återvänt. Vi måste därför alltid vara vakna och uppmärksamma.

 

Paulus förklarade för tessalonikerna (2 Tess. 2:3) att Herren Jesu återkomst inte kan ske förrän två viktiga händelser inträffar: 1) apostasin, eller avfallet från sann tro, och 2) framträdandet av Laglöshetens människa, Antikrist. Denna sekvens beskrivs tydligt i 2 Tessalonikerbrevet 2:3 och bör noggrant studeras. (Vissa eskatologiska system stör den ordning som Paulus gav och säger att Jesus kommer att samla församlingen innan Laglöshetens människa kommer. Detta är en motsägelse av Paulus varning.)

 

Uppenbarelseboken 13 är baserad på den syn som gavs till Daniel i kapitel 7. De fyra rikena som Daniel såg sägs uppstå vid en framtida tidpunkt (se Dan 7:17). Eftersom Nebukadnessars Babylon var på väg att falla när Daniel såg synen, och Medo-Persien redan fanns, är det svårt att se hur Daniel 7 skulle kunna inkludera dessa kungadömen. Dessutom, i Uppenbarelseboken 13 ser Jesus alla fyra vilddjuren i Daniel 7 som ett sammansatt vilddjur, med tio horn och sju huvuden.

 

Kännetecknande för dessa sju huvuden är hädelse (13:1) Hela vilddjuret får sin styrka från draken, som Uppenbarelseboken 12:9 definierar som den ursprungliga ormen i 1 Moseboken 3, d.v.s. Satan Djävulen som, vare sig det märks eller inte, bedrar hela världen (Upp. 12:9). Detta vilddjur har stor auktoritet (13:2) och när Bibeln säger "stor" så betyder det stor!

 

Ett av huvudena på detta politiska monster kommer att drabbas av ett dödligt slag men återhämta sig mirakulöst och på så sätt få hela världens hänförda uppmärksamhet och de kommer att följa det (13:3). Detta är Satans försök att parodiera Jesu uppståndelse. Vilddjuret kommer på något sätt att återuppstå och öppet träda fram (2 Tess.2:3, 6, 8).

 

I Uppenbarelseboken 13:4 faller världen för bedrägeriet och dyrkar vilddjuret som om det vore Gud ("Vem är som vilddjuret?" jfr. "Vem är som Gud?"). Vilddjuret är en militär makt.

 

Vilddjuret är också en stor hädare och förföljare av de heliga, och hans makt kommer att vara i 3 1/2 år eller 42 månader (13:5). Denna tidsperiod kommer från Daniel 9:27, den 70:e "veckan" eller 7 år, uppdelad i två halvor. När den första hälften av de 7 åren gått (efter 3 ½ år) kommer vilddjuret att avskaffa det dagliga offret och ställa upp förödelsens styggelse (Dan. 9:27; 7:25; 11:31; 12:11).

 

Jesus gör denna händelse till signalen för de kristna i Judéen att fly till bergen (Matt. 24:15-16) och han lovar att omedelbart återvända efter den efterföljande perioden av den Stora vedermödan (nöden). Från sekvensen som Jesus gav – först vedermödan och omedelbart efter den, Jesu andra ankomst (Matt. 24:29) - så vet vi att han talade om framtida händelser som ännu inte har inträffat.

 

I Uppenbarelseboken 13:9 uppmanas vi att uppmärksamma vad Gud säger genom Anden. (13:8 ska översättas som King James har översatt det ["i livets bok om det slaktade Lammet från världens grundläggning"], vilket visar att Jesus ”korsfästes före världens grundläggning”, dvs. i Guds plan.)

 

Uppenbarelseboken 13:10 varnar de heliga om att de inte får vara våldsamma. Kristna har ingen plats i denna världens krig, och de som lider under vedermödan kommer själva att dödas om de tar till vapen. Så Petrus beordrades av Jesus: "Sätt tillbaka ditt svärd i skidan!" (Matt 26:52). Det var det självförsvarets svärd som Jesus fördömde. Kristna får inte ägna sig åt fysiskt våld. De ska vara icke-våldsamma som Jakob säger att Jesus var ("han gjorde inget motstånd", Jakob 5:6).

 

I Uppenbarelseboken 13:11 möter vi Vilddjurets "P.R." man som agiterar för honom. (Observera hur termen "Vilddjur" gäller för både riket och dess ledare.) Den falske profetens trumfkort är kraften att utföra mirakel och skapandet av en bild för Vilddjuret. Detta påminner oss om livsanden som Gud blåste in i Adam som skapades till Guds avbild (1 Mos 1:27; 2:7). Vilddjuret och den falske profeten "leker Gud". Det verkar som att Satan själv har gjort detta effektivt hur länge som helst. Han verkar ha skapat en position som Gud Sonen, den andra medlemmen av en treenighet, en titel som Jesus aldrig gjorde anspråk på. Jesus kallade sig själv för Messias, Guds Son (Matt 16:16). Jesus påstod sig aldrig vara Gud. Paulus säger att Antikrist (vilddjuret) kommer att göra anspråk på att vara Gud (2 Tess. 2:4).

 

Falska mirakel härrör från Satans makt, precis som de var i fallet med Faraos magiker. Ingen magiker kan förvandla vatten till blod i stor skala utan hjälp (2 Mos 7:20-22), inte heller kan han få grodor att stiga upp över land (2 Mos 8:7). Laglöshetens människa (Antikrist) kommer att utföra mirakel, precis som Jesus gjorde, men kraften kommer från Satan (2 Tess. 2:9). Hur mycket av detta sker inte redan i Amerika?

 

Uppenbarelseboken 13:16 berättar för oss att ett märke kommer att ges till människor av alla klasser som ett märke som visar på trohet mot vilddjuret. Ingen handel blir möjlig utan det märket. Märket verkar vara numret på vilddjuret som är 666. Bokstäverna på hebreiska och grekiska har numeriskt värde och detta kommer att peka på Vilddjurets identitet. Första Moseboken 34:2 ger oss en förhandstitt på detta, när Shekem Ben Hamor, en hedning, våldtog Dina, Israels jungfrudotter (som kännetecknar kyrkan/församlingen). Namnet Shekem Ben Hamor = 666 på hebreiska och han typifierar en Antikrist. Det gör också Goliat, vars spjutspets vägde 600 siklar järn; Goliat var 6 alnar hög och hade 6 rustningar (1 Sam 17:4-7). Nebukadnessars bild var 60 alnar hög och 6 alnar bred. Och människan skapades på den sjätte dagen. Jesu namn är dock 888 på grekiska. Och 8 betyder tydligen överflödigt antal.

 

Någon gång i framtiden kommer dessa förutsedda händelser att börja ske. Utvecklingen i Mellanöstern kommer att leda till en 7-årig allians med en assyrisk Antikrist (Jes. 10:5,24; 10:27-11:4; jfr. 2 Tess. 2:8; Jes. 30:27, 31, 33; 31:4, 8; 32:1; och Mika5:4-7; Sak 10:10-11). Daniel 11:5 kan möjligen vara en profetia om framtiden som leder till Antikrists framträdande i 11:21, där hela avsnittet i Daniel11:5-12:13 är en framtidsprognos. Jesus ser Daniel 11:31 som framtid (Matt24:15), liksom Daniel 12:1 (Matt 24:21). Paulus ser Daniel 11:36 som en bild av Antikrist (jfr 2 Tess 2:8). Så den sista kungen kan inte bara vara historia!

 

Uppfattningen att Daniel 11:5 är profetia hölls av Dr Samuel Tregelles (Remarks on the Prophetic Visions in the Book of Daniel), G.H. Lang (Histories and Prophecies of Daniel); samt även av medlemmar av The Church of God (Abrahamic Faith). Samma uppfattning noterades som möjlig av E.W. Bullinger, Companion Bible, angående Daniel 11:5. Se även anmärkningarna om Daniel 11 i Ellicott’s Commentary.

 

Uppenbarelseboken 13 bör studeras i förbindelse med Daniel kapitel 2, 7, 8, 9, 10, 11, 12, Matteus kap. 24, 2 Tessalonikerbrevet kap. 2, Jesaja, Jeremia, Hesekiel och De mindre profeterna (se fotnot, ö.a.) samt Uppenbarelseboken 17. Innehållet i dessa syner presenterar en bild av ett monster till tyrann som uppstår öster/norr om det moderna Israel (i Irak, Iran eller Syrien?) vars allians med en konfederation av 10 nationer (Ps. 83) kommer att krossas av Jesus vid hans andra ankomst (Ps. 2; Upp. 19-21). "Se," sade Jesus, " jag har nu sagt det till er i förväg." (Matt. 24:25). Den förnuftiga kristna kommer att bekanta sig noggrant med Daniel och Uppenbarelseboken, som Jesus befallde (Matt. 24:15; Upp. 1:3).

 

Fotnot: Hosea, Joel, Amos, Obadja, Jona, Mika, Nahum, Habackuk, Sefanja,  Haggai, Sakarja, Malaki.

OriginaltitelRevelation 13 and the Last Days by Anthony Buzzard.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om droger?

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Överser Bibeln med slaveri?

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.

Den förlorade sonen

Att be för kungar och alla i ledande ställning