Godkänner Bibeln slaveri?



Det är en totalitär gengångare som drar igenom Västvärlden dessa dagar och tankarna förs bl.a. till den dystopiska romanen "1984" av George Orwell; ”Den som kontrollerar det förflutna kontrollerar framtiden. Den som kontrollerar nutiden, kontrollerar det förflutna.”

Boken handlar om en man som arbetar i den historiska avdelningen på Sanningsministeriet. Hans jobb är att redigera historisk information (historierevisionism) så att den passar in i det politiska partiets agenda. De omdefinierar också ordens betydelse; "Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka" och allt ifrån statyer och gator får byta namn. Historien nollställs, folket blir historielösa och därav lättmanipulerade, och eliten får totalitär kontroll - "Storebror ser dig" - över folket som de ständigt håller nere i okunnighet och fattigdom.

I Sverige är censur inget nytt (som här) men nu liknar det mer ett kulturkrig som spritt sig över hela Västvärlden, en slags kulturrevolution. Nu ska även gamla filmklassiker tas bort (se här) och organisationer som Antifa och BLM kräver t.o.m. att en hel del gatunamn och statyer ska tas bort (se här och här). Och riktiga poliser vill de avskaffa. Istället för att respektera verkliga polisers arbete som många tar för givet, så blir de smutskastade och förtalade trots att de dagligen tjänar för att skydda samhället med sitt eget liv som insats (se ex. här och här). Enligt Bibeln så ska vi se på polisen som en Guds tjänare som är insatt för att hjälpa oss. Men om du gör något fel så bör du naturligtvis vara rädd eftersom polisen kommer att få dig straffad (dvs riktiga poliser, inte aktivister i polisuniform). Polisen är insatt av Gud för just detta ändamål (se Rom 13:4). Att anklaga hela poliskåren för vad en polisman gjort fel, är som att anklaga hela läkarkåren för vad en läkare gjort fel.

Jag har länge trott att det var mannen som bl.a. räddade oss från nazisterna under Andra världskriget, dvs Winston Churchill som sa; “The fascists of the future will call themselves antifascists" men oavsett upphovsman till citatet (på sve; Morgondagens fascister kommer att kalla sig antifascister) så stämmer det ju verkligen in på dagens så kallade "antifascister" som beter sig som riktiga fascister (Anti-fa, av antifa/scism). Antifa och andra vänstergrupper utnyttjar varje chans till upplopp och "revolution" som nu senast med BLM (se Antifa nätverk med våldsamma revolutionärer står bakom stor del av upploppen).

BLM (black lives matter) är en av alla de socialarättvise-grupper som vill krossa eller iallafall börja med att montera ner hela Västvärlden. Att ta bort alla möjliga historiska statyer är ett sådant försök (se härhär och här). De anser att statyerna står för rasism, men Koranen nämner de inte alls. Trots att Muhammed var en slavdrivare och författade Koranen där han naturligtvis uppmuntrar till heligt krig där muslimer får ta krigsfångar till slavar även i nutid, osv... (se Här, Här, och på Slaves).

Så visst borde de väl vilja bränna upp Koranen då? Jo, om det inte hade varit för det faktum att de faktiskt behöver sina "partners in crime", så det går ju inte (läs Black Lives Matter – Våldet, hatet och antisemitismen ständigt närvarande).

Istället attackeras Bibeln som ett lovligt byte jämt och ständigt. Vissa har inga problem med att lättvindigt plocka ut några bibelverser här och där som det passar deras förutfattade meningar eller politiska agenda. Inte minst med tanke på de som följer dessa politiska ideologier som vore de blinda icke-självständigt-tänkande marionetter som sväljer allt de hör. ”Hör hör”, ropar dem, ”den nakne Kejsaren har visst det kläder på sig, det ser väl alla, och den som inte håller med är dum i huvudet och ska straffas och röjas ur vägen!” (se All stats matter). Masspsykosen är ett faktum.

När man då nämner detta självklara, vad dessa socialistiska-rättvise-grupper borde göra men ignorerar (för de lever verkligen inte som de lär, t.ex. handlar BLM inte om att stå på de svartas sida utan om den egna gruppens politik), så är det alltid någon som drar upp att Bibeln minsann inte är ett dugg bättre och börjar kasta bibelverser runt omkring sig utan att ens ha det minsta intresse för vad det egentligen är som de kastar runt med. Därför tänkte jag skriva lite om vad Bibeln säger om slaveri för de som är intresserade. Det finns mer att säga i ämnet men jag har redan skrivit så mycket här nu att jag vill hålla det ganska så kort för den här gången.

I Kolosser- och Efesierbreven ger Paulus dessa råd:
"Ni tjänare, lyd era jordiska herrar i allt, inte som inställsamma ögontjänare utan med uppriktigt hjärta i vördnad för Herren" (Kol 3:22). 
"Ni tjänare, lyd era jordiska herrar. Visa dem vördnad och respekt med uppriktigt hjärta, så som ni gör mot Kristus" (Efes 6:5).

Och i Titus kapitel 2 ges dessa förmaningar till kristna tjänare: ”Förmana tjänarna att underordna sig sina herrar i allt, att tjäna dem helhjärtat och inte säga emot, att inte stjäla utan alltid visa sann trohet så att de i allt är en heder för Gud vår Frälsares lära” (Tit 2:9-10).

Det är helt uteslutet att det här skulle handla om riktiga slavar, så som vi i modern tid tänker oss när vi hör orden "slavar" eller "trälar" som var helt utan rättigheter och kunde behandlas fruktansvärt dåligt. Nej, detta handlar inte om livegna slavar. Faktum är att det hade varit mer passande att kalla dem "anställda" men eftersom anställningsformer som idag inte fanns på den tiden, så kallas dem tjänare (som jag skrev ovan så ska polisen också vara en tjänare som ska hålla lag och ordning för medborgarnas säkerhet, etc, "en Guds tjänare till ditt bästa" Rom 13:4).

Paulus sa till herrarna (som kunde vara alltifrån en husbonde till en godsherre eller adelsman, osv...) att "behandla sina tjänare väl". Dessa råd liknar mer råd om hur man rättvist behandlar sina anställda eftersom Skrifterna befaller att de får en lön. Ungefär som en kontraktsanställd eller som i detta fall, en tjänare som ingick avtal med en husbonde eller herreman om lön, bostad, osv. Tjänare tjänstgjorde, eller arbetade, för att betala av en skuld, hjälpa sina familjer eller tjäna pengar till uppehället helt enkelt. De tjänare som Bibeln talar om här var frivilliga arbetare, som fick lön och skulle behandlas väl och rättvist.
”Tjäna villigt och glatt, gör det för Herren och inte för människor. Ni vet ju att var och en som gör något gott ska få sin lön av Herren, vare sig han är slav eller fri. Och ni herrar, gör på samma sätt mot era tjänare. Och sluta hota! Ni vet att ni har samme Herre i himlen som de, och han är inte partisk” (Efes 6:7-9).

”Ni herrar, låt era tjänare få vad som är rätt och rimligt. Ni vet ju att ni också har en Herre i himlen” (Kol 4:1).

Bibelns instruktioner som tillåter vissa saker i vissa sammanhang betyder inte att det är bibliskt godkännande (jmf med Matt 19:8). Bibeln förespråkar aldrig idén om att äga slavar som egendom som man kan behandla dåligt.
Allt detta såg jag, när jag betraktade allt som sker under solen, i en tid när människa har makt över människa till hennes olycka (Pred 8:9).
De bibliska profetiorna om framtiden säger att det kommer en ny tid i historien då Guds rike kommer att styra världen rättvist och då kommer ingen form av maktmissbruk att tillåtas.
När de bygger hus ska andra inte bo i dem, när de planterar något ska andra inte äta av det. Mitt folks ålder ska bli som ett träds ålder, mina utvalda ska länge få njuta av sina händers verk (Jes 65:22).


Läs också "Varför nämns slaveri i Bibeln?" och "Överser Bibeln med slaveri?"

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Överser Bibeln med slaveri?

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Den förlorade sonen

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.

Att be för kungar och alla i ledande ställning