Löftet till Abraham om att han skulle ärva världen (Rom 4:13)

Bild: Derek Mack, Unsplash



”Om ni är kristna, så är ni Abrahams ättlingar och arvingar enligt löftet” (Gal 3:29). 

 Den kristna världen i allmänhet förstår inte det slutgiltiga syftet med att vara kristen. Den verkar motvillig till att tro på Paulus tydliga undervisning om att de kristnas öde är nära besläktat med Abrahams öde. 

 Paulus som var en ledande företrädare för kristendomen visste, precis som andra judar bland hans folk, mycket väl att Gud hade lovat Abraham att han så småningom skulle komma i besittning av landet Palestina och därmed hela världen. Vissheten om det kommande arvet av världen utgjorde grunden för Israels nationella hopp om att ta del av det förbundslöfte som Gud hade gett till ”fader Abraham”.

Enligt Paulus är det dock bara de troende kristna, av både judiskt och hedniskt ursprung, som potentiellt får ta del av arvet av den världsom utlovats till Abraham (Rom. 4:13). Paulus säger detta så tydligt att bara kraften i en motsatt tradition kan bero på att denna grundläggande undervisning i Nya testamentet inte är känd.


I Galaterbrevet 3:29 gör Paulus ett av sina avgörande uttalanden för hela den kristna tron: ”Om ni tillhör Kristus, [dvs om man är kristen], då räknas ni som Abrahams avkomlingar och är arvtagare enligt löftet [som gavs till Abraham].” I Romarbrevet 4:13, där Paulus tydligt definierar löftet, avslöjas vad som väntar Abraham och hans andliga avkomlingar i framtiden: ”Abraham och hans ättlingar fick löftet att ärva världen...”


Arvingar till världen 

Genom att kombinera denna information med Galaterbrevet 3:29 blir sanningen uppenbar att löftet till Abraham och till alla sanna kristna är att de kommer att ärva världen

 Man skulle kunna tro att dessa häpnadsväckande fakta ständigt skulle basuneras ut från varje predikstol, eftersom det innehåller ett gudomligt uttalande om framtiden för vår jord och den yttersta kontrollen över världen. Att vara arvinge är naturligtvis att kunna se fram emot att besitta [äga] något — i detta fall, de kristnas besittning av världen. Vilken annan utmaning skulle kunna sporra och uppmuntra de troendes hjärtan och driva dem vidare till deras ultimata mål?


Efter att ha förstått detta, kommer denna grundläggande sanning i Bibeln att kasta ljus över många parallella avsnitt som hänvisar till de troendes öde [förutbestämda framtid]: De är arvingar eftersom de ”är Guds barn”, "Guds arvingar och Kristi medarvingar" (Rom 8:17).


Arvingar till vad? Genom att tillhandahålla uppgifterna från Rom 4:13 ser vi att kristna är "Guds arvingar till världen", "medarvingar till världen med Kristus", "arvingar till världen, eftersom vi är Guds barn" (Rom. 8:17). Paulus gjorde samma sak när han skrev till galaterna: ”För om arvet [till världen] skulle vara baserat på lagen, baseras det inte längre på löftet. Men Gud gav det [världens arv] till Abraham genom ett löfte ... Och om ni tillhör Kristus är ni avkomlingar till Abraham, arvingar [till världen] efter löftet” (Gal 3:18, 29).


Jesu undervisning 

Jesu undervisning är i stort sett en redogörelse av den viktiga informationen om Guds plan och löfte som uppenbarades för Abraham. Det är helt förväntat eftersom Paulus beskrev hela Jesu tjänst som en bekräftelse på ”löftena till patriarkerna” (Rom. 15:8). Det blir därför omöjligt att förstå kristendomen om vi är otydliga när det gäller löftena till Abraham.


Nya testamentet kan inte förstås om man inte förstår det Gamla testamentets centrala budskap. Gud hade initierat [påbörjat] en plan för återupprättandet av mänskligheten när han uppmanade Abraham att lämna sitt hemland i Babylon och bosätta sig i landet Kanaan (Palestina) (1 Mos 12:1-4). Genom förbundseden lovade Gud att ge Abraham, Isak och Jakob besittning av Kanaans land (13:14-15; 17:8). Långt efter att israeliterna hade kommit in i det utlovade landet under Josua, stod det klart att patriarkernas yttersta förvärv av landet fortfarande låg i framtiden, för Abraham hade aldrig ägt en "fotsbredd" av det territorium som lovades honom.


Alla som ansåg sig vara Abrahams ättlingar skulle få ta del av samma arv. Varje from och gudfruktig israelit såg fram emot detta övertygande mål med trons ögon. Trots varje nationellt bakslag tjänade "förbundet" eller "ordet" som Gud talade till Abraham som en stenhård garanti för de troendes slutliga seger och deras besittning av landet (se Ps. 105:7-15).


Ärva världen 

Som välbekant lovade Jesus ständigt sina efterföljare att de i framtiden skulle ärva Guds rike. Det är en mycket enkel sak att av detta dra slutsatsen att ”ärva världen” (Rom. 4:13) och att ”ärva Guds rike” betyder exakt samma sak. Kristna är därför arvingar till världen och arvingar till Guds rike.


De troendes öde att ärva ”världen” eller ”riket” med Kristus när han kommer tillbaka beskrivs genom hela Nya testamentet. Detta är en huvudsaklig nytestamentlig lära som ständigt upprepas av Kristus och Paulus och de andra bibliska skribenterna.


De som tror på Bibeln måste göra ett medvetet försök att befria sig från den traditionella tanken om att deras öde är att "fara till himlen", "komma till himlen", "skaffa sig ett hem i himlen", "få ett rike bortom himlen, osv. Dessa fraser har absolut inget bibliskt stöd. Däremot har de den olyckliga effekten att de demonterar Paulus påstående om att kristna kommer att ärva världen, som utlovades till Abraham och Jesus (Gal 3:29, Rom. 4:13) och styra världen med Jesus (jmf. Upp 5:10; 2:26; 3:21; 20:1-6; Matt 19:28; Luk 22:28-30; Luk 19:17; 2 Tim 2:12; 1 Kor 6:2).


Romarna 4:13 bör därför vara en primär text i tanken hos dem som försöker följa Bibelns undervisning. Poängen måste betonas: löftet om "himlen" erbjuds ingenstans [i Bibeln] till de troende. Till skillnad mot idag var det så att i Nya testamentets tider var ”Tanken på kristet arv av Riket [eller världen, Rom. 4:13] uppenbarligen så väl etablerad i de församlingar som Paulus kände till så att han inte behövde förtydliga det ännu mer” (James Dunn, Word Biblical Commentary on Romans, Word Books, 1988, s. 463).


Icke-biblisk tradition 

Med nästan två tusen år av icke-biblisk tradition som arbetar mot dem måste bibelläsare ta sig tid att meditera över de ovanstående styckena och anpassa sina tankar till Jesu och apostlarnas undervisning. Jesus hade trots allt inte kunnat säga det mycket tydligare! ”Saliga är de ödmjuka, ty de är avsedda att ärva JORDEN” (Matt. 5:5). Detta är helt enkelt ett klarläggande av löftet till Abraham - ett löfte som upprepades sex gånger i Psalm 37:9,11,18, 22,29,34 och som skrevs långt efter Abrahams död: 


"De som väntar på Herren skall ärva landet... De ödmjuka skall ärva landet... Herren känner de oskyldigas dagar, deras arvslott består för evigt... De som välsignas av Herren ska ärva landet... De rättfärdiga ska ärva landet och bo där för evigt... Vänta på Herren och håll dig på Hans väg. Han ska upphöja dig, och du ska få ärva landet."


I trohet mot sitt israelitiska arv upprepar och bekräftar Jesus Abrahams löften i Psalm 37 med sin berömda ordalydelse om att ”de ödmjuka ska ärva landet (eller jorden)” (Matt. 5:5).


Det kristna ödet finns inte i himlen 

Vi kunde inte ha önskat oss ett tydligare uttalande om det kristna ödet. Men svårigheten är att det vi känner som kristen litteratur är grundligt genomsyrad av obibliskt språk om "himlen" ("när jag kommer till himlen", "jag far iväg" etc.). Verser och avsnitt som Matteus 5:5 "hörs" inte längre i sitt ursprungliga sammanhang. Deras betydelse "blockeras" av motstridiga traditioner.


De kommer därför att kräva noggrann uppmärksamhet, särskilt i förhållande till deras gammaltestamentliga bakgrund, för att det nödvändiga tankeskiftet ska kunna ske. Predikanter som fortsätter tala om ”himlen” bör uppmuntras att hålla tydliga redogörelser för Rom 4:13, Matteus 5:5 och Uppenbarelseboken 5:10, plus de många texter som tydligt beskriver det kristna målet som arvet till Guds rike på jorden. Uppenbarelseboken 5:10 är en värdefull text som förstärker det ursprungliga löftet till Abraham, bekräftat i Kristus:


Till Gud friköpte Kristus med sitt blod: "människor åt Gud från alla stammar och språk och folk och länder. Du har gjort dem till ett kungarike, till präster åt vår Gud, och de ska regera på jorden.” [Upp 5:9-10]. Tänk så förvirrande det blir när några sedan istället pratar om att "komma till himlen"!


Löftet till Abraham och hans ättlingar 

 Rom 4:13 kopplar löftet som gavs till Abraham till löftet till alla de troende. Vad var då det löftet?


Paulus kallar det för "att ärva världen" (Rom 4:13). Jesus hänvisar det till "att ärva jorden" (Matt 5:5). Det är endast kristen tradition som radikalt skiljer sig från Bibeln, och som talar i förvirrande ordalag om den kristna framtiden som "himlen".


Detaljerna om löftet till Abraham förstods mycket väl av den nytestamentliga församlingen, men är ofta okänt för nutida kyrkobesökare. 

1 Moseboken beskriver det så här: I 1 Moseboken 12:7: Herren uppenbarade sig för Abram och sa: ”Jag ska ge detta land (Palestina) till dina avkomlingar."


1 Mose 13:14-15, 17: ”Lyft din blick och se dig omkring från den plats där du står, mot norr och söder, öster och väster. Hela det land som du ser ska jag ge åt dig och dina efterkommande för evig tid... Bryt upp och vandra omkring i landet i hela dess längd och bredd, för jag ska ge det åt dig.”


1 Mose 15:18: "På den dagen slöt Herren ett förbund med Abram och sade: ”Åt dina efterkommande [avkomlingar] ska jag ge detta land."


1 Mose 17:7-8: "Och jag ska upprätta mitt förbund mellan mig och dig och dina efterkommande [ättlingar] från släkte till släkte, ett evigt förbund. Jag ska vara din Gud och dina efterkommandes Gud. Det land där du nu bor som främling, hela Kanaans land, ska jag ge åt dig och dina efterkommande till egendom för evigt. Och jag ska vara deras Gud.”


Abrahams andliga barn 

Vi har sett att alla kristna räknas som andliga barn till Abraham (Gal 3:29) och att de tillsammans med Abraham ska "ärva världen". Detta beror på att förbundslöftet som gavs till Abraham garanterade honom landet för evigt (se bibelcitaten här ovan).


Det är uppenbart att Gud inledningsvis lovade Abraham en del av jorden, men absolut inte ett hem i "himlen". Han blev inbjuden att inspektera sitt framtida arv genom att gå upp och ner i landområdet och titta på kompassens fyra punkter (och inte upp mot himlen!) (1 Mos 13:14-15). Därför inser nutida kommentatorer helt riktigt att: "Uppfattningen om "arv" var en grundläggande del av judisk förståelse av deras förbundsförhållande med Gud, framför allt, och faktiskt nästan uteslutande, i samband med landet - Kanaans land, som var deras genom arvsrätten som utlovats till Abraham" (Dunn , Commentary on Romans, Vol. I, s. 213).


Inte bara Israel utan hela världen 

Före Jesu och Paulus tid hade det utlovade arvet av landet förståtts omfatta, inte bara Israel utan, hela världen. Detta baserades på en legitim läsning av många avsnitt i profeterna och Psalmerna, som förväntade sig att Guds rike skulle sträcka sig över hela jorden. Följande texter från olika judiska skrifter dokumenterar detta koncept och belyser Paulus tänkande om den kristnes framtid:


Ecclesiasticus 44:21: ”Abraham, den stora förfadern till en mängd nationer, ingen var någonsin honom lik i härlighet. Han iakttog den Högstes lag och ingick ett förbund med honom ... Herren lovade honom därför med ed att välsigna nationerna genom sina ättlingar, att föröka honom som stoftet på marken, att upphöja hans ättlingar som stjärnorna, och att ge dem landet som deras arv från hav till hav, från floden till jordens ändar” (citerar Ps 72:8).


Jubilees 22:13-14: ”Må den Högste Guden ge dig alla de välsignelser som han har välsignat mig [Abraham] och med vilken han välsignade Adam och Noa ... Må han rena dig från all synd och orenhet, så att han kan förlåta dig alla dina överträdelser och dina fel genom okunnighet. Må han stärka dig och välsigna dig, och må du ärva hela jorden.”


Jubilees 32:19: ”Och jag ska ge till dina [Jakobs] avkomlingar hela landet under himlen och de kommer att styra i alla nationer som de har önskat. Och efter detta kommer hela jorden att samlas och de kommer att ärva den för alltid.”


1 Enok 5:7: ”Men för de utvalda ska det finnas ljus, glädje och fred, och de ska ärva jorden (jmf. Matt. 5:5).


IV Ezra 6:39: ”Om världen har skapats för oss, varför besitter vi inte vår värld som ett arv? Hur länge kommer det att vara så?"


Världsomspännande Messianskt styre 

Både Bibeln och ytterligare judiska heliga skrifter är fyllda med löftet till de troende om framtida besittning av världen.


Psalm 2:8 uppmanar Guds Messias att ”Be mig och jag kommer helt säkert att ge dig nationerna som ditt arv och hela jorden till din besittning [egendom].” Detta är helt enkelt den ultimata formen av löftet till Abraham om världens besittning (Rom 4:13).


Betydelsen av dessa häpnadsväckande fakta om de troendes öde framställs på lämpligt sätt av International Critical Commentary on Romans (sid. 109, 111). Versen parafraseras och förklaras på ett sätt som vackert förklarar Paulus sinne: ”Löftet till Abraham och hans efterkommande om ett världsomspännande Messiansk styre ...” ”Löftet är att Abraham genom Kristus ska åtnjuta världsomfattande herravälde ... rätten till universellt herravälde.”


Detta löfte omfattas av alla som accepterar evangeliets villkor (Apg. 8:12). I hela Nya testamentet sägs det att de troende är ”Guds söner” och som sådana är de arvingar till det ”världsliga messianska styret” som utlovats till Abraham och hans avkomlingar. Som James Dunn säger: ”Det väsentliga för det hela i den nationella tron var övertygelsen om att Gud hade gett Israel arvet till Palestina, det utlovade landet. Det är detta axiom [grundprincip/självklarhet] som Paulus framkallar och hänvisar till den nya kristna rörelsen i sin helhet, hedningar såväl som judar. De är Guds arvingar; Israels speciella förhållande till Gud har utvidgats till alla i Kristus (Commentary on Romans, betoning tillagd).


Ärva Riket 

Det genomsnittliga nytestamentliga begreppet för det världsherravälde som utlovats till Abraham och alla de troende i Kristus är helt enkelt Guds rike. Arvet eller besittningen av Riket är något som de troende väntar på. Samma utlovade arv förekommer också under ett annat namn som framtida "härlighet", härlighet är ett annat väletablerat begrepp för "Rike":


Markus 10:37: Jakob och Johannes begäran av Jesus; "Låt oss få sitta bredvid dig i din härlighet, den ene på din högra sida och den andre på din vänstra."


Matteus 20:21: Jakobs och Johannes mor lägger fram en begäran för sina söner om framträdande ställningar i det framtida Riket: "Lova att mina båda söner här får sitta bredvid dig i ditt rike, den ene på din högra sida och den andre på din vänstra." (jmf. med "Ty Riket är ditt och makten och härligheten... [en gammal välkänd lovprisning som avslutning på Herrens bön/Fader vår]).


I Rom 8:18 talar Paulus om "den härlighet som en dag ska uppenbaras för oss." I Rom. 5:2 beskriver han kristna som "jublar i hoppet om Guds härlighet [eller Rike]." Jakob har exakt samma utsikter i åtanke när han talar om kristna som arvingar till riket ”som han har lovat dem som älskar honom" (Jakob 2:5).


Orättfärdiga kommer inte att ärva Riket 

Guds rike erbjuds upprepade gånger till de troende som deras framtida belöning, med skrämmande varningar om olika slags beteenden som kommer att resultera i uteslutning från det utlovade Riket.


1 Kor 6:9-10: "Vet ni inte att de orättfärdiga inte får ärva Guds rike? Bedra inte er själva; varken otuktiga [som lever i sexuell omoral], eller avgudadyrkare, varken äktenskapsbrytare, eller de som utövar homosexualitet eller som låter sig utnyttjas för sådant, varken tjuvar eller giriga, varken drinkare, förtalare eller utsugare skall ärva Guds rike."


1 Kor. 15:50: "Men det säger jag er, syskon, kött och blod kan inte ärva Guds rike." Riket är därför den stora händelsen i framtiden som bara kan ärvas genom uppståndelse eller förvandling vid Jesu återkomst. Kristna i sitt nuvarande skröpliga [förgängliga] tillstånd kan ännu inte ärva Riket. Men de måste med all hast förbereda sig på det.


Gal 5:21: Jag varnar er i förväg, precis som jag redan har sagt, att de som utövar sådana saker [sexuell omoral, avgudadyrkan, svartkonst/magi, fiendskap, stridigheter, avund, vredesutbrott, tvister/splittringar, fylleri/berusning, vilt festande/utsvävningar, och saker som dessa] skall inte ärva Guds rike.


Ef. 5:5: "Ni ska ha klart för er att ingen som ägnar sig åt sexuell omoral och annan orenhet eller girighet får del i Kristus och Guds rike, för detta är att tillbe avgudar."


Jakob 2:5: "Gud utvalde dem som är fattiga i den här världens ögon till att bli rika i tron och arvingar till det Rike som Han har lovat dem som älskar Honom?"


Matteus 21:38, 43: "Gud sände sin Son... Här är arvtagaren, låt oss döda honom och ta hans arv... Därför skall Guds rike tas ifrån er [fientliga judar] och ges åt ett folk som producerar dess frukt."


Matteus 5:5, 3: "Saliga är de ödmjuka för de ska ärva jorden... Saliga är de som är fattiga i anden, för dem tillhör himmelriket." Arv av jorden är likställt med att vinna himmelriket (som är en synonym för Guds rike).


Livet i den kommande tidsåldern 

Titus 3:7: "Om vi blir rättfärdigade av nåd kan vi bli arvingar till evigt liv i enlighet med hoppet."


Den välkända frasen "evigt liv" representerar en enda fras i den ursprungliga grekiskan i Nya testamentet. Den bokstavliga betydelsen av denna term är ”Livet i den kommande tidsåldern (i Riket)”. Detta är likvärdigt med att ta del av ”det kommande världsomfattande messianska styret på jorden” (se Rom. 4:13). Det finns ingen väsentlig skillnad mellan löftet om "evigt liv" - "liv i den kommande tidsåldern" - och löftet om Guds rike eller landet/jorden. Permanent liv, odödlighet, i det framtida Riket kommer att innehas av alla sanna troende.


Världens framtid är oupplösligt förknippad med de troendes framtid, för vid den tidpunkt då Jesus återkommer kommer ”skapelsen själv att befrias från förgängelsens slaveri till friheten för Guds barns härlighet [eller Rike].” Lägg märke till felöversättningen i vissa versioner som försvagar och skymmer Paulus uttalande: ”härlig frihet” istället för (det korrekta) ”härlighetens frihet/frihet i härligheten”, det vill säga det världsomspännande messianska styret eller Guds barns Rike (Rom 8:21).


Abraham och landet 

Hebreerbrevets skribent insisterar på att Abraham ännu är avsedd att komma in i sitt utlovade arv av världen. I kapitel 11 lovordas de ädla hjältarna i Gamla testamentet. ”I tron lydde Abraham när han blev kallad att dra ut till ett land som han skulle få i arv... I tron levde han i löfteslandet som i ett främmande land. Han bodde i tält med Isak och Jakob som var medarvingar till samma löfte... I tron dog alla dessa utan att ha fått det som var utlovat... Vi [och de] söker den stad som ska komma” (Hebr. 11:8-9,13;13:14).


Vilken belöning väntade Abraham sig? Att leva permanent i löftets land, som beskrivs i Hebreerbrevet 11:8 som ”den plats/land han skulle få i arv”. Denna plats var inte "himlen" som något eteriskt tillstånd av lycka långt bort från jorden. (Arvet beskrivs ibland som ”himmelskt”, vilket betyder att dess ursprung är i himlen, även om dess plats kommer att vara på jorden.) Platsen som var avsedd att vara Abrahams besittning var inget annat än Kanaans land som han kallades till och i som han levde i (Hebr. 11:9), och i förlängningen, som vi redan har sett, hela världen (Rom. 4:13). Det utlovade arvelandet var jorden med Palestina som dess centrum.


Den bebodda jorden som kommer 

Samma skribent uppmanar kristna att inte försumma deras utlovade frälsning som han framhåller som besittning av ”den kommande bebodda jorden” (Hebr. 2:5). Skribenten berättar att Gud säger att det inte är "under änglar han har lagt den kommande bebodda världen", men - och detta är det ”storslagna” i frälsningen som väntar de sanna troende - han har lagt den under Kristus och de troende som Kristi medarvingar (Rom 8:17). Evangeliets budskap om frälsning är exakt och uttryckligen ett tillkännagivande om den storslagna framtid som utlovats för de troende. Denna frälsning ”förkunnades först av Herren och bekräftades för oss av dem som hade hört honom” (Hebr. 2:3). Det är ”den framtida bebodda jorden som vi talar om” (Hebr. 2:5).


Evangeliet som Jesus förkunnade var naturligtvis Evangeliet om Riket, vilket innebär gåvan om världsomfattande styre i det framtida samhället till alla Jesu efterföljare. Innehållet i evangeliehoppet sammanfattas på lämpligt sätt i versen som följer. Versen upprepas: ”Det är inte under änglar som Gud har lagt den kommande världen som vi talar om” (Hebr. 2:5). Men han har planerat att lägga den under människan i Kristus (Hebr. 2:8).


Det måste återigen sägas klart att det omhuldade, populära pratet om ”himlen” som de kristnas öde är fundamentalt vilseledande. Det undergräver och förvanskar hela den bibliska kristendomen. Det löser upp det kristna hoppets verklighet till en nebulös [svårfattlig, dunkel] utsikt till liv som en kroppslös ande (ett meningslöst begrepp!) på någon okänd plats bortom jorden. Det förnekar Guds stora världsomfattande plan för att upprätta fred på jorden som utlovats till Abraham. Det förnekar evangeliet om Riket (se Dan 7:18, 22, 27; 2:35, 44).


Jesu världsomfattande herravälde 

Bibeln lovar de troende att de kommer att dela kontrollen över den framtida förnyade jorden som kommer att införas genom Jesu återkomst. Som deltagare i Jesu världsomfattande herravälde - Guds rike - kommer de att ha makt att påverka ödet för otaliga medlemmar av mänskligheten. Tillsammans med Kristus kommer de att hjälpa till med att åstadkomma den utopi om världsfred som nu är drömmen för så många, men som mänskligheten aldrig kommer att uppnå utan Kristus.


Allt detta utgör kärnan i evangeliet om Riket såsom Jesus och apostlarna förkunnade det (Markus 1:14-15; Lukas 4:43, etc.). I samma budskap rymmer, dock inte som en ersättning för det, fakta om Jesu uppståndelse och hans offerdöd för våra synder. Den förlåtelse som erbjuds fritt samt Guds nåd gör det möjligt för de troende att gå in på den väg som leder till arvet av Guds rike.


Predikan och undervisning som fortsätter att erbjuda "himlen" till den troende bör utmanas i Jesu namns undervisning, som tydligt och klart lovade de ödmjuka att de ”skall ärva jorden” (Matt. 5:5) och att ”de skall regera på jorden” (Upp. 5:10). Jesus sa till sina lärjungar, ”Var inte rädd, du lilla hjord, ty er Fader har beslutat att ge er riket.” (Lukas 12:32).


Att få Riket är att beviljas kungligt ämbete i Messias kommande världsomfattande herravälde. Som svar på Petrus förfrågan om vad lärjungarna kan förvänta sig att få som Kristi efterföljare svarade Jesus att de skulle bli ministrar i det framtida Riket, vars invigning skulle ske i den Nya världen (se Matt 19:28; Lukas 22:28-30).


Evangeliet och världsomspännande Messiansk styre 

Som vi såg ovan förstod International Critical Commentary löftet till Abraham korrekt, att han skulle ärva världen så att han kunde ta del av det kommande ”världsliga Messianska styret”, vilket bara är en synonym för Guds rike. Vår förståelse av den fantastiska framtid som erbjuds troende påverkar vårt mottagande av själva evangeliet direkt.


Detta beror helt enkelt på att det kristna frälsningsevangeliet innehåller löftet om Guds rike som sin kärna: Det är evangeliet eller de Goda nyheterna om Riket. Det är nyckelbegreppet i Jesu undervisning och anledningen till hela hans mission (Luk 4:43).


Det väsentliga innehållet i Nya testamentets evangelium ses i följande huvudtexter som beskriver Jesu och Paulus tjänst. Begreppet ”Guds rike” förkroppsligar det gamla hoppet om världsomfattande styre som utlovats till Abraham och hans kungliga ättling, Jesus Messias:


Markus 1:14-15: "Jesus kom till Galileen och förkunnade Guds evangelium [dvs. Guds frälsande/livräddande Budskap] Jesus sa: "Guds rike närmar sig; omvänd er [ångra era synder och vänd om, dvs. omorientera ditt liv, dina prioriteringar och dina åtaganden] och tro på Evangeliet."


Matteus 4:23: "Jesus vandrade omkring i hela Galileen och undervisade i deras synagogor, och predikade evangeliet om Riket."


Matteus 9:35: "Jesus vandrade omkring i alla städer och byar och undervisade i deras synagogor och förkunnade evangeliet om Riket."


Matteus 13:19: "När någon hör budskapet om Riket men inte förstår det, kommer den onde och rycker bort det som blivit sått i hans hjärta."


Matteus 24:14: "Detta evangelium om kungariket ska förkunnas på hela den bebodda jorden som ett vittnesbörd för alla nationerna och sedan skall slutet komma."


Guds rike först 

Matteus 6:33: ”Sök först Guds rike och Hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också."


Lukas 4:43: ”Jesus sa till dem, "Jag måste förkunna evangeliet om Guds rike för de andra städerna också, för det är av den anledningen jag har blivit utsänd.” Och han fortsatte att förkunna evangeliet i synagogorna i Judéen.


Lukas 8:1: "Och därefter vandrade Jesus från stad till stad och från by till by och predikade evangeliet om Guds rike, och de tolv var med honom."


Lukas 8:10, 12: Budskapet eller Ordet angående Rikets hemligheter måste slå rot i hjärtat på dem som vill tro och bli frälsta/räddade. Djävulens mål är att förstöra evangeliets budskap om Riket.


Lukas 9:2: "Sedan sände han ut dem för att förkunna Guds rike"


Lukas 9:6: "De gick ut och vandrade bland byarna och predikade evangeliet."


Apostlagärningarna 1:3: "Han [den uppståndne Jesus] talade med dem om Guds rike."


Apg. 8:12: "När de nu trodde på Filippus som predikade evangeliet om Guds rike och Jesu Kristi namn, döptes de, både män och kvinnor."


Apg. 19:8: "Sedan gick Paulus in i synagogan och fortsatte under tre månader att predika frimodigt. Han samtalade med dem och försökte övertyga dem om det som hör till Guds rike."


Apg. 20:25: "... alla ni som jag har gått omkring hos och predikat evangeliet om Riket för."


Att noggrant och värdigt vittna om Guds rike 

Apg. 28:23: "Och när de hade bestämt en dag för honom kom ännu fler till hans logi; och han förkunnade för dem noggrant och värdigt om Guds rike och försökte övertyga dem om Jesus, både utifrån Mose lag och profeterna, från morgon till kväll."


Apg. 28:28-31: "Denna Guds frälsning [jmf. Guds evangelium, Markus 1:14] har sänts till hedningarna, och de kommer också att lyssna. Och Paulus stannade kvar i två hela år i den bostad han hade hyrt, och han förkunnade evangeliet om Riket och undervisade om Herren Jesus Kristus med stor frimodighet utan att bli hindrad."


1 Tess. 2:5, 9, 12: "Vårt evangelium kom inte till er bara med ord... Vi förkunnade Guds evangelium för er... som bjuder in er till sitt Rike och härlighet."


2 Tess. 1:8, 5: "... för att ni skall anses värdiga Guds rike som ni lider för." Gud kommer att förstöra "dem som inte lyder vår Herre Jesu evangelium."


1 Kor 4:14-15, 20: "Jag blev er far genom evangeliet... Guds rike består inte i ord utan i kraft."


2 Tim 4:1-2: "Jag vittnar på heder och samvete... inför Kristi uppenbarelse och hans Rike. Predika ordet [dvs. evangeliet] ..."


Skäms inte för evangeliet 

Förutom dessa avsnitt förekommer termen ”evangelium” cirka 60 gånger i Paulus brev. I alla dessa fall bör denna nyckel "tekniska term" fyllas i genom att lägga till orden "om det kommande världsomfattande Messianska styret, eller Guds rike." På så sätt kommer innehållet i evangeliets budskap att skyddas mot förlusten av dess centrala element - Guds rike.


För att nämna två exempel för att förtydliga, så skäms Paulus inte för evangeliet [om det kommande världsomfattande Messianska styret - Guds rike], för det är Guds kraft som leder till frälsning" (Rom 1:16).


Paulus störs djupt av ett försök att dra ifrån eller lägga till i det frälsande evangeliet. Han insisterade på, i Romarbrevet 4 och Galaterbrevet 3, att evangeliet grundar sig på de löften som gavs till Abraham - löftet för alla troende avkomlingar och löftet om land som egendom. Således ”predikades evangeliet i förväg till Abraham” (Gal 3:8; jmf Rom 1:1-2). Det får under inga omständigheter ändras på något sätt:


"Men även om vi själva eller en ängel från himlen skulle förkunna ett annat evangelium för er än [evangeliet om det kommande världsomfattande Messianska styret - Guds rike, inklusive Messias död för våra synder och hans uppståndelse], låt honom komma under förbannelse" (Gal. 1:8).


Att styra med Messias 

Hela strukturen i Nya testamentet har drabbats av en drastisk förvrängning eftersom de viktigaste bibliska termerna har ”omtolkats” - en sofistikerad term för att förvränga - genom att läsa in ett främmande, efterbibliskt system i dem. Således har ”himlen” ersatt den bibliska termen ”Guds rike”, vilket ger ett grundläggande vilseledande intryck av Jesu och apostlarnas undervisning. I Bibeln finns det inget som säger att vi ska ”komma till himlen” när vi dör. Det som däremot utlovas är att få vara med i Messias världsomfattande styre här på jorden när han återvänder. För de kristna som dör innan Jesus återvänder, kommer deltagandet i Riket att ske genom en uppståndelse från de döda (1 Tess. 4:13-14, 1 Kor. 15:23, 50-52).


För närvarande är det ett anti-bibliskt grekiskt filosofiskt system som färgar och förvränger den vanliga läsarens uppfattning om vad Bibeln lär. Detta system som vilseledde troende redan under andra århundradet utövar ett strupgrepp i sinnet hos många som uppriktigt vill förstå Jesu och Paulus undervisning. Det behövs en revolution där bibelläsare vägrar att använda icke-bibliskt språk som "himlen", "att komma till himlen" och "de döda i himlen" (som nu oavbrutet sprids genom begravningspredikningar och evangelistiska uppmaningar som främjar "himlen", både som den avlidnes nuvarande hemvist och som målet för den omvända).


En förnyelse av jorden 

Det är tragiskt att kyrkor inte har uppmärksammat judiska historiker som inser att profeternas messianska förhoppningar riktades till en förnyelse av jorden. På tal om den hebreiska förväntan på det kommande Riket som lärdes av de första kristna, skriver Hugh Schonfield:


Det som är helt klart är att en förvandlad människovärld är i sikte, och inte ett harp-spelande hem i himlen. De som pekar på den senare riktningen är av senare datum och delvis inspirerade av gnostisk avsky till en materiell plats för själen. Vi kan avfärda messiansk eskatologi som en fantasi; men vi kan inte säga att Jesus och hans tidiga efterföljare inte skrev under på det. Vad den gjorde var att sätta upp ett mål för prestation som skulle motivera skapandet hos människan och göra det värt att fortsätta göra väl. I slutändan skulle rättfärdigheten belönas, och Guds vilja skulle ske på jorden såsom i himlen. Det finns ingen ”pie in the sky when you die" [ex. "Du får smör ovanför när du dör"] i det messianska programmet” (For Christ’s Sake, sid. 84, 85, betoning tillagd).


När den bibliska innebörden i Romarbrevet 4:13 har återinförts kommer bibelläsarna att kunna förstå det enorma öde som erbjuds i evangeliet till de troende. Med Abraham, ”fadern” till alla de troende (Rom. 4:12, 16) både judar och hedningar [icke-judar], kommer kristna att sträva efter att ”betraktas som värdiga Riket” (2 Tess. 1:5) som de genom evangeliet är inbjudna till. Nu som medarvingar till världen med Jesus, och senare som medregenter för att styra nationerna med honom i det förnyade samhället i Guds rike på jorden (Jes. 32:1; Upp 5:10; 2:26; 3:21; 20:1-6). En sådan kallelse ger dem den största framtiden man kan tänka sig för en människa.


Det kommande världsomfattande Messianska styret 

Evangeliet om Riket eller det kommande världsomfattande messianska styret är den ultimata Goda nyheten för en värld som suckar och stönar under korruptionens slaveri och väntar på manifestationen av ett tillstånd av makalös härlighet, där Guds barn, i sällskap med Guds Son, kommer att förvalta världen i rättfärdighet och oändlig fred. Detta är det kristna hoppet och det är i det hoppet som vi blir frälsta (se Rom. 8:24). Det är det hoppet som renar (1 Joh. 3:3) och på det hoppet byggs tro och kärlek:


Kol. 1:4-5: "Vi har hört om er tro på Kristus Jesus och om den kärlek ni har för alla de heliga på grund av hoppet som finns förvarat åt er i himlen. Det hoppet har ni tidigare hört om i det Sanna budskapet - Evangeliet." (Observera att hoppet för närvarande bevaras i himlen, reserverat för oss, och väntar på att uppenbaras på jorden vid Kristi återkomst.)


Kol. 1:23: "... om ni verkligen fortsätter att stå fasta och välgrundade i tron, och inte låter någonting få dig bort från hoppet i evangeliet (dvs. hoppet om Guds kommande rike som presenteras i evangeliet om Riket). "Kristus i oss [är nu] hoppet om härligheten [dvs. Guds rike]" (Kol. 1:27).


Förlusten av Gamla testamentet 

Förlusten av Bibelns starkt framtidsorienterade evangelium kan spåras tillbaka till kyrkans förlust av Gamla testamentet. Elizabeth Achtemeier ägnar ett helt kapitel åt ”The Results of the Loss of the Old Testament: The Loss of the New Testament and the Development of‘ Reader's Digest ’Religion” (The Old Testament and the Preaching of the Gospel, Philadelphia: Westminster Press, 1973). Hon klagar över att det som går under namnet kristendom i amerikanska kyrkor är en vag religion som har lånat Jesu namn men inte förstått hans lära, särskilt när det gäller det centrala förbundslöftet som gavs till Abraham.


Som Hastings Dictionary of the Bible säger: ”Hela Israels framtid är tänkt att vara uppbundet i något som Gud sa till Abraham” (Vol. IV, s. 105). Israels framtid är av avgörande betydelse för kristna. Med Paulus ord: ”Genom evangeliet är hedningarna arvingar tillsammans med Israel, medlemmar tillsammans i en kropp och har del av samma löfte i Kristus Jesus" (Ef. 3:6). Detta är ett sammanfattande uttalande av hela den nytestamentliga tron."


Rättfärdiggörelse till arv 

Den viktiga läran om ”rättfärdiggörelse genom tro” har inte undgått den förvrängning som orsakades av förlusten av löftet som Abraham fick och som ligger till grund för Jesu evangelium om Riket. Rättfärdiggörelse är ofta begränsat till begreppet, förlåtelse av synd. Men som Pulpit Commentary (Vol. 18, sid. 121, 122) påpekar:


"Vi får inte begränsa rättfärdiggörelsen till befrielse från förtjänat straff, utan vi måste fästa den till den ytterligare uppfattningen om arv. Som en författare så väl har påpekat, "Rättfärdiggörelsen är tillämplig på mer än bara friskrivning av en anklagad person utan fördömelse. Precis som det i våra domstolar finns såväl civilrättsliga som straffrättsliga ärenden; så var det även i gamla tider; och ett stort antal av de passager [avsnitt] som läggs fram tycks hänvisa till prövningar av den senare beskrivningen, där någon fråga om egendom, rätt eller arv diskuterades mellan de två parterna. Genom att rättfärdiggöra en av parterna beslutade domaren att egendomen i fråga var att betrakta som hans. ”Genom att tillämpa denna aspekt av frågan på människans rättfärdighet inför Gud, samlar vi detta från Skriften, att medan en människa genom synd anses ha förverkat rättsligt anspråk på vilken som helst arvsrätt som Gud kan ha att skänka till sina skapelser, så återställs han [människan] till sin höga ställning genom rättfärdiggörelse och betraktas som en arvinge till Gud” (Girdlestone, Old Testament Synonyms, sid. 259, 260, betoning tillagd).


Söner och arvingar 

Därför är det så att människan är rättfärdigad för att kunna återfå sin status som Guds son [barn] och följaktligen sin rätt att vara arvinge till de löften som gavs till Abraham och som möjliggjordes genom Kristus. Målet för den kristne, som Guds förlåtelse och nåd sätter honom i en position att sträva efter och nå, är att regera med Kristus i Guds kommande rike på jorden. Ett antal ofta förekommande termer i Nya testamentet beskriver detta mål: "Guds rike/himmelriket" (Matt. 19:14, 23, 24), "evigt liv" - bokstavligen "liv i den kommande tidsåldern" (Matt. 19:16), "liv/livet" (Matt 19:17, Rom 5:17), "frälsning" (Matt 19:25), "herradöme med Kristus som en kunglig familj i den kommande Nya tidsåldern" (Matt. 19:28), ”evigt liv som arv” (Matt. 19:29).


Arvet av löftena om världsherravälde placeras alltid i framtiden. För denna nuvarande tid av kamp [prövningar] för att få träda in i Guds rike lovas den kristne att få den helige anden som en "handpenning" av det framtida arvet (2 Kor. 1:22; 5:5; Ef. 1:14). Men själva arvet i sig ska helt klart tas emot i framtiden (det finns ingen text i Nya testamentet som säger att vi redan har ärvt Riket): "Vad ni än gör, gör det helhjärtat [uppriktigt], som om ni gjorde det för Herren och inte för människor, för ni vet att det är av Herren ni ska få arvet som lön [arvet - till den värld som utlovats åt Abraham, dvs som styrande i Guds rike - i belöning]" (Kol 3:23-24).


Den kristna belöningen 

Arv och besittning av världen erbjuds till de trogna troende. Det grekiska ordet kleronomia - arv - kommer från två ord, kleros (stycka, del, besittning) och nemein (att kontrollera eller administrera). Den kristna belöningen innebär administration av den egendom som ska tas emot. Därför trodde Paulus att ”de heliga ska förvalta världen ... Världen kommer att falla under din jurisdiktion [behörighet att skipa rätt]” (1 Kor. 6:2, Moffat), medan de ogudaktiga inte kommer att kunna ”ärva Guds rike” (v. 10). Den ena frasen definierar den andra: Att ärva Riket är likvärdigt med att förvalta världen.


Föreställningen om en framtida världsregering i händerna på de odödliga heliga härrör inte bara från löftet som gavs till Abraham om världsherravälde, utan också från viktiga passager i Daniel som förutspådde att "himlens Gud kommer att upprätta ett Rike som aldrig kommer att förstöras, och att det Riket aldrig kommer att överlämnas åt något annat folk; att det kommer att krossa och göra slut på alla dessa andra riken, men själv kommer det att bestå för evigt” (2:44). Till Människosonen (den idealiska mänskliga personen, Jesus) ”gavs herravälde, ära och ett Rike för att alla folk, nationer och människor av alla språk skulle kunna tjäna honom. Hans välde är ett evigt herravälde som inte kommer att förgå [ta slut] och hans kungarike kommer inte att förstöras” (7:14).


Den Högstes heliga 

Placeringen av den himmelska Gudens rike beskrivs i Daniel 7:27: ”Då kommer suveräniteten, väldet och storheten över alla riken under hela himlen att ges till den Högstes heliga. Deras Rike kommer att vara ett evigt Kungarike och alla [andra] herravälden kommer att tjäna och lyda dem ”. Det bör noteras att detta Rike inte kommer att komma till makten förrän Jesus återvänder. Varje försök av troende att dominera världspolitiken nu, före Jesu återkomst, är fullständigt fel.


De sista orden till Daniel var att han skulle förvänta sig att uppstå från dödens sömn för att få sin del eller sitt arv i det Messianska världsstyret (Dan 12:13) som var föremålet för de syner han hade fått (Dan 2, 7, 11, 12).


Paulus delade helt klart det hopp som Abraham fick och som bekräftades av profeterna. Som en ledande kristen hade han inte övergett den bibliska, judiska förväntan på världsherravälde. Han bekände inför kung Herodes Agrippa att han stod inför rätta ”för hoppet om det löfte som Gud gav våra fäder, det löfte som våra tolv stammar hoppas kunna uppnå” (Apg. 26:6-7). Det löftet innebar de dödas framtida uppståndelse (v. 8, jfr Apg. 24:15) och att ärva världen (Rom. 4:13). Stefanus talade till judarna strax före sitt martyrskap och vittnade också om att ”Gud hade förflyttat Abraham till det land där ni bor, men Han gav honom ingen mark i det, men lovade att Han skulle ge det åt honom och hans ättlingar efter honom som en egendom [besittning] för evigt” (Apg. 7:4-5).


Världens besittning och förvaltning 

Det falska hoppet om ”himlen”, som motsats till besittning och förvaltning av världen, förtjänar att avslöjas för det bedrägeri det är. Som en ledande brittisk bibelforskare noterade: ”Himlen" används faktiskt aldrig som de dödas destination i Bibeln” (J.A.T. Robinson, In the End God, sid. 104, 105). Han observerade att ”hela vår undervisning och hymnologi har förutsatt att du kommer till himlen, eller naturligtvis, helvetet när du dör. Men Bibeln säger ingenstans att vi kommer till himlen när vi dör, och den beskriver aldrig döden i termer av att komma till himlen” (On Being the Church in the World, s. 130).


En klartänkt reflekterande läsare kommer att inse att de vanliga traditionella predikningarna vid begravningar är i stort behov av drastisk översyn. För närvarande överensstämmer de i stort sett inte alls med Bibelns sanning och Jesu undervisning.


Sanningen är att en allvarlig förlust av den ursprungliga kristna tron och evangeliet har ägt rum under påverkan av en gnostisk tendens som föraktade jordiska ting och därför inte kunde tolerera tanken på att jorden skulle förnyas och omorganiseras under Messias som regent. Trots att Gamla testamentet brinner för återupprättandet av världen under en sund regering, har kyrkorna fortsatt att främja ett hopp om lycka bortom jorden. Jesu enklaste läror om att de ödmjuka kan förvänta sig att ärva jorden som belöning har av teologer behandlats som metaforer och antas inte mena vad de säger!


Jordens framtid 

Kyrkobesökare sitter kvar med den vagaste uppfattningen om det egentliga syftet med tron på Kristus. De kan inte se hur kristendomen har något att säga om jordens framtid. Traditionellt tal om ”himlen” rör ihop, förvirrar och omintetgör därför Guds storslagna plan för att skapa fred på den förnyade jorden (läs t.ex. Jesaja 65:17) genom Jesu återkomst för att upprätta sitt Rike.


Må predikstolar överallt utföra det sedan länge försenade återupprättandet av Bibelns språk och återvända till kristendomen som är baserad på Jesu bekräftelse av löftena som gavs till patriarkerna (Rom 15:8). Paulus var uppmärksam på att faran med förvanskning av läran kunde leda till att hoppet i evangeliet övergavs. De troende kunde förvänta sig att bli presenterade inför Kristus "heliga, fläckfria och oklanderliga, om ni verkligen står fasta och väl grundade i tron och inte låter er rubbas bort från hoppet i det evangelium om Guds rike som ni har hört” (Kol. 1:22-23).


Det hoppet om att styra världen med Kristus presenterades för de omvända i evangeliet om Riket som Jesus förkunnade i hela Judéen, betecknat som ”Budskapet” cirka 32 gånger i Apostlagärningarna och sammanfattades som ”Evangeliet” ca 60 gånger i Paulus brev. (Apostlagärningarna 8:12 ger en viktig sammanfattning av innehållet i det kristna evangeliet).


Jesus och evangeliet om Riket 

Jesus utropas av Nya testamentet till Messias för Bibelns profetior, arvtagaren till Davids permanenta tron (2 Sam 7; 1 Krön. 17; Luk 1:32, etc.). Messias var Abrahams utlovade avkomma, den till vilken förbunden och löftena var riktade (Gal 3:16). Som mottagare av Guds rike och herravälde över världen insåg Jesus att hans livsuppgift var att meddela de Goda nyheterna om Riket (Luk 4:43). För att utföra detta uppdrag såg han sig själv som en såningsman som sådde budskapet/Rikets evangelium (Matt. 13:19). De som lyssnade och förstod hans frälsande budskap blev kandidater till kungliga ämbeten i det kommande Riket.


Frågan om frälsning och människans öde beror på vår respons på Rikets evangelium så som Jesus predikade det. Alltså informerar liknelsen om såningsmannen oss om att förlåtelse och omvändelse beror på ett klokt och villigt mottagande av Rikets evangelium. I ett fantastiskt uttalande påstod han att han hade avslöjat hemligheten med odödlighet och både människans och världens förutbestämda framtid: ”Jag har förklarat hemligheten om Guds rike för dig, men för andra kommer detta bara som ett mysterium. Anledningen till detta är [som Jesaja sa]: 'att dessa människor kommer att se och se men ändå aldrig se, de kommer att lyssna och lyssna men ändå aldrig förstå. Men om de gjorde det skulle de vända sig till Gud [omvända sig] och då skulle Han förlåta dem” (se Mark 4:11-12).


Liknelsen om såningsmannen 

Omvändelse och förlåtelse förutsätter helt enkelt inte bara tron på Jesu död, utan på att förstå och tro på hans tidigare förkunnelse om Riket (”Omvänd dig och tro på evangeliet om Guds rike”, Mark 1:14-15). Frågan för Jesus i den kritiskt viktiga liknelsen om såningsmannen är förståelsen eller icke-förståelsen av Rikets evangelium. Det är därför inte konstigt att Lukas nedtecknar Messias briljanta underrättelserapport om hur budskapet om odödlighet behandlas i det nuvarande onda världssystemet.


Jesus sa: ”Fröet är Guds Ord/Budskap/Evangelium ... men sedan kommer djävulen och rycker bort det ur deras hjärtan för att de inte ska tro och bli frälsta/räddade ... Var därför noga med hur ni lyssnar. Den som har ska få, men den som inte har ska bli fråntagen också det han tror sig ha.” (Lukas 8:11-12, 18, The Promise, Contemporary English Version).


Den förutbestämda framtiden hänger på vår, var och ens, förståelse om - och vårt förståndiga mottagande av - evangeliet om Riket såsom Messias presenterade det.


Guds plan för världen 

Bibeln berättar en sammanhängande historia. Guds plan för världen, som svar på Adams fall, är att återupprätta en rättvis regering på jorden under Jesu Messias styre.


Människan syndade genom att gå miste om Guds härlighet (Rom 3:23). Resultatet blev att den härlighet som människan var förutbestämd för, Guds avbild [och råda över jorden] (1 Mos 1:26) förverkades. Därför erbjuds evangeliet om frälsning som inbjudan och befallningen om att omvända sig och tro på evangeliet om det återupprättade Riket (Mark 1:14-15), vilket innebär en återgång till människans förlorade härlighet och återställandet av Edens lustgård - de paradisiska förhållandena på jorden. Synd definieras av Jesus i Johannes 16:9 som att förkasta Jesus, att inte tro på honom, vilket i sin tur innebär att inte tro på hans evangelium/ord (Joh. 12:44-50; notera vers 48).


Grundstommen för detta storslagna syfte lades när Gud kallade Abraham att gå in i "löftets land", där han bodde som en främling (Hebr. 11:8-9) men som utlovades till honom och hans avkomlingar (och som senare definierades som de trogna kristna, Gal. 3:29) som en permanent besittning.


Detta löfte förblir, men har än idag inte blivit uppfyllt (som Stefanus sa i Apg. 7:5) eftersom det är beroende av den framtida uppståndelsen av Abraham och alla de trogna, som först måste inträffa innan Palestina och det världsomfattande Riket kan tas i besittning tillsammans med den återvändande Messias (Hebr. 11:13, 39). Denna överväldigande händelse - Messias återkomst för att inviga sitt Rike på jorden (Upp 11:15-18) - är inkapslad i Petrus korta hänvisning i Apostlagärningarna 3:21 som talar om Jesu tillfälliga tillvaro i himlen ”tills den tid kommer då allt det som profeterna talade om skall återupprättas (apokatastas).


Jesu uppståndelse 

Den kristna berättelsen förebådades i Andra Moseboken, som symboliserar vår återlösning från synd i Kristi kors. Men historien slutar inte där. Jesu uppståndelse garanterar Jesu närvaro med de trogna när de fortsätter under sin pilgrimsfärd i "vildmarken" mot det utlovade landet. Kristna har inte ännu kommit in i Rikets utlovade land, även om de har fått en försmak av sitt arv genom Guds helige ande.


Traditionell kristendom vet mycket lite om slutet på historien och skickar iväg den troende till en plats bortom jorden för att njuta av en svävande himmelsk existens som en själ utan kropp. Det är som om Israels barn försvann i ökendiset och aldrig nådde Palestina. Exodus [uttåget ur Egypten i 2 Mose] förlorar då hela sin poäng.


Det kristna budskapet 

Det ofta upprepade talet om "himlen" som den troendes destination är falskt och helt fel mot Jesu och apostlarnas hebreiska tro, som i sitt evangelium lägger fram ett betydelsefullt uttalande om framtiden för det mänskliga samhället på jorden. Rikets evangelium, det kristna budskapet, kallar alla som hör det, till att förbereda sig nu för det svindlande privilegiet att få styra jorden med Kristus och ta del av uppfyllandet av det gamla förbundslöftet till Abraham om att han en dag skulle ärva världen (Rom 4:13; Matt 19:28; 1 Kor 6:2).


Detta borde ge goda skäl för de troende att ”jubla i hoppet om Guds härlighet” för att manifesteras i Guds kommande Rike. Ingen utsikt kunde beräknas mer, för att ingjuta den högsta moraliska-andliga idealismen, än utmaningen att anses "värdig det Rike till vilket vi är inbjudna" (2 Tess. 1:5; 1 Tess. 2:12). 1 Tessalonikerna 2:13 lovar att Guds energi kommer att arbeta hårt i alla som accepterar Rikets evangelium och därmed anpassar sig till Guds och Messias sinne och plan.


Originaltitel: The Promise to Abraham that He Would Be Heir of the World (Rom. 4:13)

För ytterligare läsning rekommenderar vi: Our Fathers Who Aren't in Heaven: The Forgotten Christianity of Jesus the Jew av Anthony Buzzard. Finns från Atlanta Bible College på 800-347-4261.

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Överser Bibeln med slaveri?

Att be för kungar och alla i ledande ställning

Den förlorade sonen

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.