Kärleken skulle vara kännetecknet, inte tungomålstalande.

Mina älskade, tro inte varje ande, utan pröva om andarna kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen. (1 Joh 4:1 

Jag tror de flesta håller med om att det nog inte var så vanligt att folk kunde tala främmande språk på Paulus tid. Inte heller fanns det väl språkkurser och Bibeln nämner heller ingenting om att Apostlarna på pingsten fick språklektioner. Just därför var det verkligen ett mirakel just vid denna tidpunkten i historien, under det första århundrandet, när vissa av lärjungarna plötsligt kunde tala på främmande språk, som människor från andra nationer kunde förstå. (Apg 2:1-61 Kor 12:30)

Som jag förstår det så skulle tungomålstalandet fungera som ett tecken så att Guds budskap kunde föras vidare till hedningarna (icke-judarna) och som ett tecken på att den första kristna församlingen av Jesu lärjungar (med kristna från både judar och icke-judar) hade Guds godkännande och heliga ande. (1 Kor 14:22) Paulus visste att när Jesus Messias kommer tillbaka till jorden så behövs det inget tungomålstalande. Han säger inte exakt när tungomålstalandet skulle försvinna men, personligen tror jag inte att äkta tungomålstalande är något vi ska förvänta oss idag. (1 Kor 13:8-10) Med äkta menar jag att de tungomål som det talas om i Bibeln var riktiga språk som kunde översättas. (1 Kor 14:13-14)

Idag har vi de heliga Skrifterna samlade i Bibeln och dessutom är det inte längre ovanligt att folk studerar och behärskar flera olika språk. Därför tror jag personligen inte att tungomålstalande gäller för vår tid. Det som jag har sett av dagens tungomålstalande verkar mer vilt och kaosartat än ordningsamt och harmoniskt, mer egocentriskt än kärleksfullt, och mer avskräckande än uppbyggande.

Dessutom skulle vi be om att sträva efter de större gåvorna (1 Kor. 12:31) och sedan i följande kapitel står det; "Kärleken upphör aldrig", men tungomålstalandet skulle upphöra. (1 Kor 13:8) Det skulle alltså inte vara tungomålstalande som skulle känneteckna de sanna kristna, utan det skulle kärleken göra. (Joh 13:35)

Det kan också vara värt att tänka på att Bibeln säger ingenting om att Jesus själv eller de tidigare profeterna talade i tungor. Att ha helig ande är alltså inte synonymt med att tala i tungor.
Alla kristna borde vara som bereerna så att vi handlar på rätt sätt och undviker att bedra andra inklusive oss själva. (Apg 17:11Matt 7:21-23Matt 24:3-5, 11). 

"Mina älskade, tro inte varje ande, utan pröva om andarna kommer från Gud. Ty många falska profeter har gått ut i världen" (1 Joh 4:1).

Här är en artikel (klicka på länken) som visar hur farligt och vilseledande det kan vara att tala i tungor: Speaking in tongues 


Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Överser Bibeln med slaveri?

Den förlorade sonen

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.

Att be för kungar och alla i ledande ställning