Adonai och adoni (Psalm 110:1) - Bibelns överlägsna textbevis är talande när det gäller att visa skillnaden mellan den Ende Guden och Messias som inte är Gud.

"Av David; en psalm. HERREN sade till min herre:
»Sätt dig på min högra sida, till dess jag har lagt dina fiender dig till en fotapall.»
"
(Ps. 110:1).


Denna vers hänvisades till Messias både av fariséerna och av Jesus. Den berättar för oss att förhållandet mellan Gud och Jesus är det mellan en gudom och en icke-gudom. Messias kallas adoni (min herre), och i var och en av dess 195 händelser betyder adoni (min herre) en överordnad som inte är Gud. Å andra sidan hänvisar Adonai uteslutande till den enda Guden i alla dess 449 förekomster. Adonai är titeln på Gudom, medan adoni aldrig betecknar Gudom.

Om Messias kallades Adonai skulle detta introducera två Gudar i Bibeln och skulle vara polyteism [tron på flera gudar]. Psalm 110:1 bör skydda oss alla från att anta att det finns två som är Gud. I själva verket är Messias den unika människan och representanten för den enda Guden. Psalm 110:1 är Bibelns huvudtext för att definiera Guds Son i förhållande till den enda Guden, hans Fader.

Varför är det så att ett antal kommentarer förvränger eller missbrukar fakta om Psalm 110:1? De hävdar att ordet för Messias i Psalm 110:1 är Adonai. Det är det inte. Dessa kommentarer tycks fördunkla en klassisk text som definierar Gud i förhållande till sin Son. Den hebreiska texten tilldelar Messias titeln adoni som ständigt och undantagslöst skiljer den adresserade från Gudomen. Messias är den unika mänskliga herren. Han är inte Herren Gud (jmf 1 Tim2:5; 1 Kor 8:4-6; Mark 12:28-32).

Varför kallas Messias för adoni (min herre) och aldrig för Adonai (Herre Gud)?

"Adonai och adoni är varianter av masoretiskt klargörande att skilja gudomlig referens från mänsklig." (Brown, Driver and Briggs, Hebrew and English Lexicon of the Old Testament, under adon).

”Formen adoni ("min herre"), en kunglig titel (1 Sam 29:8), ska noggrant särskiljas från den gudomliga titeln Adonai ("min Herre", "Herre" eller "O Herre"), använt över 130 gånger av Jahve [JHVH].” (”Lord”, International Standard Bible Encyclopedia, vol. 3, s. 157).

"Herre. Denna term i GT används för att översätta ADONAI när den tillämpas på det Gudomliga Väsendet. Det hebreiska ordet ... är med suffix en [särskild betoning], förmodligen för distinktionens skull... mellan ett gudomligt eller ett mänskligt appellativ.” ("Lord", Hastings Dictionary of the Bible, vol. 3, s. 137).

”Hebreiska Adonai betecknar uteslutande Israels Gud. Det intygas cirka 450 gånger i GT ... Adoni är riktad till människor (1 Mose 44:7, 4 Mose 32:25, 2 Kungaboken2:19, etc.). Vi måste anta att ordet Adonai fick sin speciella form för att kunna skilja det från den sekulära användningen av adon [dvs adoni] ... Anledningen till att detta är skrivet Adonai istället för det normala adon, adoni ... kan ha varit för att skilja Jehova från andra gudar och från mänskliga herrar.” ("Lord", Dictionary of Godities and Demons in the Bible, s. 531-532).

”Förlängningen av a [på Adonai, Herren Gud] kan härledas till Masoreternas angelägenhet om att markera ordet som heligt med ett litet yttre tecken.” (Theological Dictionary of the NT, Vol. 3, s. 1060-1061).

"Ingen av formerna för 'min herre' (adoni) är en gudomlig referens ... Dessa observationer ger ytterligare tilltro för det allmänt accepterade faktum att det masoretiska klargörande påpekandet skiljer gudomliga referenser (Adonai) från mänskliga referenser (adoni)." (Herbert Bateman, ”Psalm 110:1 and the New Testament”, Bibliothecra Sacra 149, 1992, s. 448).

Originaltitel: "Adonai and adoni

Populära inlägg i den här bloggen

Vad säger Bibeln om att röka hasch?

Vad säger Bibeln om droger?

Det är inte avhållandet av mat eller andra ritualer som ger Gud ära, utan kärleken till Gud och våra medmänniskor!

Den Islamiska Antikristen och den Falske Profeten: Börjar med Jesus och Styggelsen

Kommer barn som dött i missfall, abort eller i samband med födseln att uppväckas i uppståndelsen?

Överser Bibeln med slaveri?

Den förlorade sonen

Att be för kungar och alla i ledande ställning

Islam med dess imamer och försvarare har inget värde för debatt om vad kristna får eller inte får äta, eller om kristen tro överhuvudtaget.